Αρθρογραφία

«Πάντα στο νου σου να ‘χεις την Ιθάκη» – Άρθρο του Λεωνίδα Βαρουξή

Ακούστε το άρθρο

Στη «μάχη» των Πανελληνίων έχουν ριχθεί αυτές τις μέρες οι μαθητές, που διεκδικούν μία θέση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Πολλές ώρες μελέτης, κούραση, αγωνία και άγχος είναι το «μενού» των ημερών, αφού οι υποψήφιοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην πρώτη σημαντική δοκιμασία της ζωής τους, που είναι και η αρχική κατεύθυνση της μετέπειτα πορείας τους, κατά κάποιο τρόπο. Όμως μία αποτυχία στις Πανελλήνιες δεν είναι το «τέλος» μιας επαγγελματικής διαδρομής.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που μπορεί να μην πήγαν στο πανεπιστήμιο, ή να μην πήραν πτυχίο, όμως κατάφεραν να πετύχουν στον χώρο τους, να αποκτήσουν φήμη, δόξα, χρήματα και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα να αλλάξουν τον κόσμο. Απευθυνόμενος σε καθένα από εσάς ένα έχω να σας πω: «Πάντα στο νου σου να ‘χεις την Ιθάκη».

Οι Πανελλήνιες αποτελούν ένα σταθμό και μια ευκαιρία, αλλά όχι τον τελικό προορισμό. Το ταξίδι τώρα ξεκινά και αναμφισβήτητα κρύβει πολλές εκπλήξεις… Σίγουρα οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι μία από τις πρώτες μεγάλες μάχες που καλείστε να δώσετε στη ζωή σας, αλλά είναι και αφετηρία για οριοθέτηση νέων στόχων και ξεκίνημα νέων προσπαθειών. Πιστεύω απόλυτα στη δύναμη των νέων ανθρώπων και στην ικανότητά τους να πετύχουν, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν.

Χρειάζεται να οπλιστείτε με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, ώστε να προσπαθήσετε να αξιοποιήσετε τους κόπους σας με στόχο να αποδώσετε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας. Να γνωρίζετε ότι πραγματικός νικητής είναι η υπομονή και η αισιοδοξία. Εκείνος που επιμένει να μοχθεί και να αγωνίζεται συνεχώς για το καλύτερο, στο τέλος δικαιώνεται. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες εξετάσεις δεν αποτελούν μοναδική ευκαιρία για να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα. Είναι απλά ένα εισιτήριο για ένα ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της εμπειρίας.

Σε αυτό τον αγώνα δεν υπάρχουν αποτυχημένοι. Απλώς είναι μια διαδικασία, μέσω της οποίας δοκιμάζονται οι γνώσεις σας. Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές ευχές μου για καλή επιτυχία σε όλους εσάς που κάνετε αυτό το δύσκολο και συνάμα όμορφο βήμα για το «πέρασμά» σας από τα μαθητικά θρανία στα έδρανα των Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μου στις οικογένειές σας που ζουν πολύ έντονα τη συγκεκριμένη διαδικασία και αγωνιούν για το μέλλον σας. Να τους ευχηθώ θετική σκέψη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας.

Η πολύπλευρη στήριξη που σας παρέχουν είμαι σίγουρος ότι θα αποφέρει καρπούς αν όχι τώρα, σίγουρα στο μέλλον. Όσο για σας, συνεχίστε να διεκδικείτε τα όνειρά σας με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας και να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι «Η μόνη αποτυχία που πρέπει να φοβάται κανείς είναι να μην επιμείνει στο στόχο που θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος». George Eliot, Αγγλίδα συγγραφέας.

Καλή επιτυχία

Λεωνίδας Βαρουξής

Όλη η επικαιρότητα