Ηλεία Σαν Σήμερα

Πανταζής Χρονόπουλος (πρ. Δήμαρχος Ζαχάρως): «Με καταδίκασαν επειδή δεν έκανα ΣΤΟ»

Ακούστε το άρθρο

Ο Πανταζής Χρονόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως τον μοιραίο Αύγουστο του 2007, έζησε με πολύ έντονο τρόπο την πυρκαγιά και έπαιξε τη ζωή του κορόνα-γράμματα. Δέκα χρόνια μετά, μιλάει στην εφ.«Πατρίς» για τη φονική πυρκαγιά, χαρακτηρίζει άδικη την καταδίκη του και τονίζει ότι πάλι το ίδιο θα έκανε.

-Ειδική Έκδοση: ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 2007-

«Η φωτιά ήταν οργανωμένο έγκλημα κατά της κυβέρνησης. Χίλια αεροπλάνα να έρχονταν, η φωτιά δεν έσβηνε διότι πριν προλάβεις να κοιτάξεις δεξιά ή αριστερά, έβλεπες φλόγες. Δικαίως ο κ. Πολύδωρας είπε ότι το κουμάντο το έκανε ο Στρατηγός Άνεμος και μερικοί το παρερμήνευσαν. Η κατάσταση τότε ετέθη εκτός ελέγχου από την πρώτη στιγμή. Ήταν σαν να έπεσε ατομική βόμβα», είπε αρχικά ο κ.Χρονόπουλος, επισημαίνοντας ότι η δίκη έμοιαζε με παρωδία.

«Εγώ ξέρω ότι αρμόδια για την πυρόσβεση είναι η Πυροσβεστική. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συνδράμει σε διάφορα μέσα. Δυστυχώς, όμως, την ευθύνη μάς τη ρίξανε εμένα και του νομάρχη και ενός πυροφύλακα, ο οποίος είναι στη φυλακή. Φανταστείτε τι δίκη έγινε, που αθωώθηκαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την πυρόσβεση, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και ο διοικητής της ΠΟΥ Πύργου, και δικαστήκαμε εμείς που δεν είμαστε υπεύθυνοι. Εγώ δικάστηκα γιατί δεν έκανα ΣΤΟ και ο νομάρχης γιατί δεν έκανε ΣΝΟ. Δηλαδή να κάνεις εκείνη την ώρα ΣΤΟ, που γίνεται πανικός και πας να σώσεις κανέναν άνθρωπο, να τους καλέσεις και να τους λες αυτό που μου είπε ο Εισαγγελέας: “έπρεπε να κάτσεις στο γραφείο σου να κάνεις ΣΤΟ”.  Βρήκαν το εξιλαστήριο θύμα στον πυροφύλακα», αναφέρει ο τότε δήμαρχος Ζαχάρως και προσθέτει ότι είναι ζωντανός μόνο και μόνο επειδή ρίσκαρε να περάσει μέσα από τη φωτιά.

«Αλλιώς θα μου κάνατε τρισάγιο. Σκέφτομαι καθημερινά τα θύματα και με λυπεί το ότι ενώ βγήκε βιβλίο από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που έγραφε ότι πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα, εμείς καταδικαστήκαμε. Αν έκανα ΣΤΟ θα ήμουν αθώος. Δηλαδή να καίγεται ο κόσμος και εμείς να καθόμαστε. Μαζί με τον Σπύρο τον Μπηλιώνη σώσαμε τον πρόεδρο των Ροδινών και 4 γυναίκες που βρήκαμε εκεί» καταλήγει ο κ. Χρονόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα