ΕΠΣ Ηλείας

ΠΑΟ Βάρδας: Έχει  ιστορία… και μακρά παρουσία στα Εθνικά Πρωταθλήματα!

Με νίκη μάλιστα σήμερα στο Βαρθολομιό, «σφραγίζει» τον τίτλο, κάνοντας το γύρο του θριάμβου, περιμένοντας τα μπαράζ της επιστροφής στη Γ΄ εθνική!
Ακούστε το άρθρο

Ο Παμβουπρασιακός Αθλητικός Όμιλος Βάρδας (γνωστός και ως Π.Α.Ο. Βάρδας) είναι ποδοσφαιρικός αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στη Βάρδα. Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1948 και χρώματα της ομάδας αποτελούν το πράσινο και το λευκό. Έδρα του είναι το Δημοτικό Στάδιο Βάρδας «Γρηγόρης Καλάκος».

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2022-23) η ομάδα μετέχει στο πρωτάθλημα της Α1  της ΕΠΣ Ηλείας! Έχοντας πάρει από την αρχή τα ηνία… , και σήμερα με νίκη στο Βαρθολομιό κόντρα στον τοπικό Ηλειακό, «σφραγίζει» τον τίτλο και τη συμμετοχή του στα πλει – οφ ανόδου των πρωταθλητών, για την επιστροφή του στη Γ΄ εθνική!

Ο Παμβουπρασιακός, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο +11 από τον Αστέρα. Κερδίζει στα χαρτιά το τελευταίο παιχνίδι με το Σώστι, άρα πηγαίνει στο +14. Με νίκη στο Βαρθολομιό, πηγαίνει στο +17 και ακόμα και να κάνει ο Αστέρας το 5χ5 στα τελευταία πέντε ματς που απομένουν, ο Παμβουπρασιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής, με τουλάχιστον δυο βαθμούς διαφορά και με τα τρία τελευταία του παιχνίδια να έχουν καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα.

Έχει  μεγάλη ιστορία… και μακροχρόνια παρουσία στα Εθνικά Πρωταθλήματα!

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1948 και μέχρι το 1958 ονομαζόταν «Αστέρας Βάρδας» με χρώματα βυσσινί, λευκό και μαύρο. Τότε, μετονομάζεται σε «Παμβουπρασιακός» και χρώματα του συλλόγου είναι πλέον το πράσινο και το λευκό. Το όνομα «Παμβουπρασιακός» επιλέγει  γιατί όταν ιδρύθηκε το σωματείο,  δεν υπήρχε άλλη ομάδα στην ευρύτερη περιοχή και είχε ως σκοπό να γίνει η ομάδα όλης της Βουπρασίας. Ως εμπνευστής της ομάδας  θεωρείται ο Ψαρόπουλος Διονύσης , και ιδρυτικά μέλη οι:  Μπακογιάννης Βάσος, Κοκλώνης Θέμης, Ρουμελιώτης Ιωάννης, Σταυρόπουλος Χρήστος, Δρακόπουλος Δήμος, Κότσαλης Νίκος.

Το 1968 αναγνωρίστηκε επίσημα από την ΕΠΟ και ξεκίνησε την επίσημη αγωνιστική του δράση από το πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πατρών τη σεζόν 1968-69. Το 1969 υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά σωματεία της νεοσύστατης Ε.Π.Σ. Ηλείας μαζί με τους Πανηλειακό, Αστέρα Αμαλιάδας, Αίαντα Γαστούνης, Ηλειακό Βαρθολομιού, Δόξα Νέας Μανωλάδας, Προοδευτική Παλαιάς Μανωλάδας, Πέλοπα Πύργου, Ηλειακό Λεχαινών και Ολυμπιάδα Πύργου ,  και από τη σεζόν 1969-70 αγωνίζεται στα πρωταθλήματά της!

Για πρώτη φορά στη Δ΄ εθνική, τη σεζόν 1991 – 92!

Η πρώτη διάκριση για τον Παμβουπρασιακό έρχεται την περίοδο 1991-1992, όπου στέφεται πρωταθλητής Ηλείας,  και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην τότε Δ’  Εθνική Κατηγορία, στην οποία παρέμεινε για τρεις αγωνιστικές περιόδους. Αγωνίστηκε επίσης στη Δ΄ Εθνική από το 2003-04 ως την περίοδο 2005-06, όταν και κέρδισε την άνοδο του για πρώτη φορά σε επαγγελματική κατηγορία στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία, από την οποία όμως την επόμενη χρονιά υποβιβάστηκε ξανά και τις περιόδους 2007-2008 και 2008-09 αγωνίστηκε πάλι στη Δ΄ Εθνική.

Από τη σεζόν 2013 – 14 έως και πέρυσι, συνεχώς στη Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ!

Την περίοδο 2012-2013 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ηλείας και μέσα από την διαδικασία του ειδικού πρωταθλήματος μπαράζ,  κέρδισε την άνοδό του στην Γ’ Εθνική, όπου και αγωνίζεται από την περίοδο 2013-14, έως και την  περίοδο , 2021 – 22!  Φέτος  όπως προαναφέραμε, επέστρεψε στην Α1 κατηγορία  της ΕΠΣΗ, όπου  και αγωνίζεται  Έδρα του συλλόγου αποτελεί το Δημοτικό Στάδιο Βάρδας «Γρηγόρης Καλάκος», όπου και αγωνίζεται συνεχώς από το 1979 και το οποίο βρίσκεται στα δυτικά του οικισμού.

Τάκης  Καλογερής(Πρώην Πρόεδρος ΠΑΟΒ και Μέλος Δ.Σ. της ομάδας):

«Έχει  ιστορία και  άξια εκπροσώπηση  στα  Εθνικά Πρωταθλήματα»!

Στην «Πατρίς – Σπορ» μίλησε  ο επί χρόνια παράγοντας της ομάδας, και πρώην πρόεδρος του συλλόγου κ. Τάκης Καλογερής, αναφορικά με την ιστορία και την πορεία του ΠΑΟΒ: « Με λύπη μου διάβασα  για τις Ηλειακές ομάδες που έχουν εκπροσωπήσει την Ηλεία στα διάφορα Εθνικά Πρωταθλήματα, και είδα να λείπει από μέσα το όνομα του ΠΑΟΒ! Θεωρώ ότι δεν έγινε σκόπιμα, αλλά εκ παραδρομής! Όμως με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα σας αναφέρω: Ότι  ο ΠΑΟ Βάρδας , αποτελεί ένα κόσμημα για το ποδόσφαιρο της Ηλείας, όλα τα χρόνια της ύπαρξης του, και φυσικά το καμάρι της Βουπρασίας! Μια  ομάδα με μεγάλη ιστορία, και από τα ιδρυτικά μελη της ΕΠΣ Ηλείας! Έχοντας βέβαια εκπροσωπήσει επάξια το Νομό Ηλείας, στα διάφορα Εθνικά Πρωταθλήματα, αρχικά της  Δ΄ εθνικής, και κατόπιν της Γ΄ εθνικής, με αποκορύφωμα τα τελευταία 10 χρόνια, όπου και αγωνίστηκε συνεχώς στη Γ΄  εθνική! Και βέβαια , κάνοντας μια «παρένθεση» φέτος στην Α1 κατηγορία της ΕΠΣΗ, βάζουμε τις βάσεις για επιστροφή στη Γ΄ εθνική, και για νέα μακροχρόνια πορεία»!

Όλη η επικαιρότητα