Παπαευαγγέλου: Σαφής η αυξητική τάση τις τελευταίες εβδομάδες

Share

Στη χώρα μας  αυξήθηκαν κατά 24% τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Επίσης δήλωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν 130.000 ενεργά κρούσματα και είναι σαφής η αυξητική τάση της τελευταίες εβδομάδες, με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη, αλλά εδώ και τρεις – τέσσερις  ημέρες υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση.

Συνεχίζοντας επισήμανε πως στην ιολογική ανάλυση των λυμάτων έχει καταγραφεί αύξηση, ιδίως στην Κρήτη, αλλά υπάρχει μείωση των διασωληνώσεων και των θανάτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως γίνονται σε ημερήσια βάση 328 νέες εισαγωγές.

Ακολούθως τόνισε η μετάλλαξη Όμικρον 2 αντιστοιχεί στο 50% των νέων διαγνώσεων, είναι εξαιρετικά μεταδοτική και σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων από πολλούς πολίτες, οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων. Δήλωσε ότι είναι λάθος ότι έχει καταργηθεί η χρήση της μάσκας, αφού ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν συνθήκες στις οποίες πρέπει να γίνεται χρήση της. Άρση της υποχρεωτικότητας δεν σημαίνει άρση της εμπειρίας για το πότε πρέπει να την χρησιμοποιούμε.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως τα εμβόλια προστατεύουν κατά 91% από τη διασωλήνωση και κατά 87% από το θάνατο. Από τις αρχές του 2022 έχουν επαναμολυνθεί 90.000 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη και με διάμεσο χρόνο από το εμβόλιο ή τη νόσηση το οκτάμηνο.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μπορεί οι νέοι να έχουν ήπια νόσηση, δεν συμβαίνει το ίδιο με όσους είναι ανεμβολίαστοι, ή είναι άτομα κάποιας ηλικίας.