Κόσμος

Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες σηκώνουν τον σταυρό της ανθρωπότητας

Ακούστε το άρθρο

Ο Φραγκίσκος ξεκίνησε τη δεύτερη ημέρα του στη Βουλγαρία με μια επίσκεψη σε κέντρο προσφύγων στη Σόφια, όπου συναντήθηκε με περίπου 50 ανθρώπους και τα παιδιά τους

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα πως τα δεινά από τα οποία υποφέρουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι «ο σταυρός της ανθρωπότητας» αναφερόμενος στο θέμα για δεύτερη ημέρα στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Βουλγαρία που τον έφερε σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Βουλγαρίας, στην οποία συμμετέχουν τρία εθνικιστικά αντιμεταναστευτικά κόμματα, θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσει τα εξωτερικά σύνορά της στους μετανάστες και να δημιουργήσει κέντρα προσφύγων εκτός της Ένωσης.

Έχει κατασκευάσει έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία και ενέτεινε τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ελλάδα ώστε να αποτρέψει την επανάληψη της μαζικής εισροής μεταναστών που προκάλεσε κρίση στην Ευρώπη το 2015 και ενίσχυσε την υποστήριξη σε ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά κόμματα.

Ο Φραγκίσκος ξεκίνησε τη δεύτερη ημέρα του στη Βουλγαρία με μια επίσκεψη σε κέντρο προσφύγων στη Σόφια, όπου συναντήθηκε με περίπου 50 ανθρώπους και τα παιδιά τους τα οποία λαμβάνουν βοήθεια από μια καθολική φιλανθρωπική οργάνωση.

«Σήμερα, ο κόσμος των μεταναστών και των προσφύγων είναι σαν σταυρός, ο σταυρός της ανθρωπότητας, ο σταυρός όπου υποφέρουν πολλοί άνθρωποι», τους είπε μιλώντας αυθόρμητα αφού άκουσε μερικές από τις ιστορίες τους και παρακολούθησε τα παιδιά να τραγουδούν.

Το κέντρο, που στεγάζεται σε ένα πρώην σχολείο, βοηθάει μετανάστες κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο Τάχα Σάμπερ Ισμαέλ, ένας πρόσφυγας από το Ιράκ, έδωσε στον πάπα ένα σημείωμα γραμμένο σε όχι πολύ καλά αγγλικά στον υπολογιστή ζητώντας του να βοηθήσει τη δική του και άλλες έξι ιρακινές οικογένειες να αποκτήσουν τις απαραίτητες άδειες παραμονής γιατί ελπίζουν «να έχουν μια καλή και ασφαλή χώρα για να ζήσουν».

Ένας οργανωτής στο κέντρο προσφύγων είπε στον ποντίφικα ότι άνθρωποι κάθε θρησκείας, περιλαμβανομένων πολλών μουσουλμάνων, προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν τους μετανάστες, σε μια ένδειξη διαθρησκευτικού διαλόγου.

Ο Φραγκίσκος μετέβη αργότερα αεροπορικώς στην πόλη Ρακόφσκι, στη νότια Βουλγαρία, μια πόλη που κατοικείται κυρίως από καθολικούς σε μια κυρίως ορθόδοξη χώρα. Εκεί έδωσε σε σχεδόν 250 παιδιά από όλη τη Βουλγαρία την πρώτη τους θεία κοινωνία στη διάρκεια μιας ειδικής λειτουργίας. Λιγότερο από το ένα τοις εκατό του πληθυσμού στη Βουλγαρία είναι καθολικοί.

Όλη η επικαιρότητα