Categories: Ελλάδα

Παπαζάχος για Εύβοια: Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος

Share

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός (των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια) ήταν ο κύριος» τόνισε ο καθηγητής Γεωφυσικής  του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ένας σεισμός της τάξης του 5,5 – 6 Ρίχτερ μπορεί να γίνει πρακτικά οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο. Οι χαμηλές σεισμικότητας περιοχές δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν σεισμούς» εξήγησε.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ο χθεσινοβραδινός ήταν ο κύριος σεισμός. Πιθανότατα κατά 70%, μπορεί να είναι ο κύριος, αλλά τι σημασία έχει αυτό για τους κατοίκους; Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε έναν 4,5 έναν 4,8… Το μήνυμα είναι ότι η εβδομάδα θα είναι δύσκολη, είτε έχουμε μεγαλύτερο σεισμό είτε όχι και κτήρια με σοβαρά προβλήματα δεν πρέπει να κατοικηθούν» ξεκαθάρισε.

Όπως επισήμανε ο Κώστας Παπαζάχος, οι κάτοικοι, πρέπει να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά να προετοιμαστούν για το χειρότερο, δηλαδή ότι η ακολουθία θα είναι κατ’ ελάχιστον εκτεταμένη σε χρόνο, άρα όχι συναθροίσεις, και τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες, γιατί και με μικρό σεισμό υπάρχει κίνδυνος πανικού και τραυματισμών.