Πολιτική

Παππάς: «Μπορεί να υπάρξουν πλειοψηφίες άλλου τύπου από την παρούσα Βουλή»

Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαμόρφωσης νέας πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή άφησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς μιλώντας στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.

Aπαντώντας σε ερωτήσεις για την ανακοίνωση του Π. Καμμένου ότι οι ΑΝΕΛ θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση αν κυρωθεί από την ελληνική βουλή η συμφωνία για το μακεδονικό είπε το εξής: “Ολα τα ενδεχόμενα περιγράφονται στο Σύνταγμα. Μπορεί να υπάρξουν πλειοψηφίες άλλου τύπου”. Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο ψηφοφορίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών: “Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα ό,τι προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό έχει έναν ορίζοντα μέχρι το τέλος του χρόνου. Οταν έρθει η ώρα θα εξετάσουμε με ποιον τρόπο, σε ποιο επίπεδο και με ποιες πλειοψηφίες θα εγκριθεί από τη χώρα μας η συγκεκριμένη συμφωνία”. Απέρριψε το σενάριο πραγματοποίησης δημοψηφίσματος σημειώνοντας ότι “υπάρχει μια κυρίαρχη βουλή που μπορεί να δώσει τη λύση”.

“Δεν κάτι καινούργιο -συνέχισε- η ανακοίνωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Αν αποσυρθούν οι ΑΝΕΛ δεν υπάρχει κυβέρνηση. Θα δούμε τι αντίκτυπο πολιτικό θα έχουν οι εξελίξεις στα Σκόπια. Το θέμα εργαλειοποιείται από την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Με βάση τις πολιτικές μας εκτιμήσεις θα εξαντλήσουμε την τετραετία”. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ άσκησε σκληρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι “έχουμε το κλείσιμο του ματιού, αν όχι ενθάρρυνση, σε πράξεις βίας. Οταν ο γραμματέας της ΝΔ λέει ότι η κυβέρνηση έχει γίνει πτυελοδοχείο της κοινωνίας τέτοιο σήμα στέλνει”.

“Πρόταση μομφής -θύμισε- δεν μπορεί να γίνει το επόμενο εξάμηνο γιατί η ΝΔ έπαιξε και έκαψε αυτό το χαρτί”. Και επιτέθηκε στην Φ. Γεννηματά λέγοντας ότι πριν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει πώς βρέθηκε στο θέμα του μακεδονικού απομονωμένη από τους ευρωσοσιαλιστές αλλά και από πολλά κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Σε σχέση με τις προγραμματισμένες μειώσεις συντάξεων, ο κ. Παππάς είπε ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για να ανοίξει ξανά μια συζήτηση για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια. “Αυτό δεν θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να το δει να συμβαίνει. Και παίζει τα ρέστα του” κατέληξε.

Κάλεσε, τέλος, τον διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα να θυμηθεί τι πρωτογενή πλεονάσματα είχε συμφωνήσει ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών πριν αναφερθεί στις συμφωνίες που έχει συνάψει αυτή η κυβέρνηση. “Νομίζω πως χάνεται το μέτρο” επεσήμανε.

Όλη η επικαιρότητα