Ηλεία

Παρά θιν’ αλός: Αντιδράσεις μετά την απόφαση για την αποκατάσταση του εγκαταλελειμμένου κτιρίου

Παρά θιν’ αλός και αντιδράσεις...
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες εξελίξεις με το «Παρά θιν’ αλός», όπου μετά από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του εγκαταλελειμμένου κτιρίου του εστιατορίου και η επαναλειτουργία του, προκάλεσαν την αντίδραση του τέως αντιδημάρχου τουρισμού και περιβάλλοντος του δήμου Ζαχάρως Παναγιώτη Παναγόπουλου, ο οποίος με δελτίο τύπου που απέστειλε, αμφισβητεί την συνεισφορά του δημάρχου Κωνσταντίνου Αλεξανδρόπουλου, σχετικά με την θετική έκβαση που υπήρξε στο θέμα.

Το δελτίο τύπου του κ. Παναγόπουλου αναφέρει χαρακτηριστικά:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ– ΤΕΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ ΠΑΡΑ ΘΙΝ’ ΑΛΟΣ :

Ο «ΣΩΤΗΡΑΣ» «Με αγανάκτηση διάβασα πρόσφατο δημοσίευμα αναφερόμενο στην επαναλειτουργία του «Παρά θιν’ αλός», με το οποίο παρουσιάζεται ο κ. Δήμαρχος ως ο άνθρωπος που θα το απαγκιστρώσει «από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και θα το επαναφέρει στη ζωή», προκαλώντας βάναυσα τη νοημοσύνη και τη μνήμη μας. Είναι δυνατόν η παρούσα δημοτική αρχή της Ζαχάρως, να διεκδικεί για τον εαυτό της ρόλο «σωτήρα», τον οποίο ουδέποτε διαδραμάτισε, όταν τη βαρύνουν συγκεκριμένες αμαρτίες και χειρισμοί για μια τετραετία, κατά την οποία έχασε πολύτιμο χρόνο, επιλέγοντας να συνδέσει την επαναλειτουργία του

«Παρά θιν’ αλός» με τις απαγορεύσεις που περιέχει το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο; Νομίζει ο κ. Δήμαρχος πως λησμονήσαμε τις δηλώσεις του πως «Σε ό,τι αφορά δε την περιοχή του Αγ. Νικολάου» (όπου ο κ. Δήμαρχος τοποθετούσε το «Παρά θιν’ αλός») «είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να μπει ούτε καρφί…» – δηλώσεις οι οποίες εκείνη τη χρονική στιγμή ξεκάθαρα αντιστρατεύονταν τα συμφέροντα του Δήμου; Ή την εμμονή του, σε όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ετίθετο το πρόβλημα της επαναλειτουργίας του «Παρά θιν’ αλός», να μιλάει για απόλυτη απαγόρευση που πήγαζε από το Προεδρικό Διάταγμα, παρά τις διαφωνίες που είχα εξ αρχής, κατ’ επανάληψη και δημόσια εκφράσει; Αλήθεια, ο κ. Δήμαρχος Ζαχάρως μας ζητάει να ξεχάσουμε ότι «έθαψε» το με αριθμό Πρωτοκόλλου ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/71462/1493/13 -8-2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έδινε άμεση απάντηση και λύση στο πρόβλημα της άμεσης επαναλειτουργίας του «Παρά θιν’ αλός»; Και πως, όταν τον Δεκέμβριο του 2020 ήλθε το έγγραφο αυτό στη δημοσιότητα, οπότε και του ζήτησα τις οφειλόμενες εξηγήσεις, αυτός, αντί λογοδοσίας, προχώρησε στη διαγραφή μου από την παράταξή του, με «αλήστου μνήμης» αντιδημοκρατικές διαδικασίες, λοιδορώντας με τόσο στους συναδέλφους μου δημοτικούς συμβούλους, όσο και στην τοπική κοινωνία; Με ποιο θράσος γίνεται λόγος για «συντονισμένη και αποτελεσματική συνεργασία του Δήμου Ζαχάρως και προσωπικά του δημάρχου Κώστα Αλεξανδρόπουλου και της ΕΤΑΔ Α.Ε.», όταν ουδέποτε υπήρξε ή επιδιώχθηκε τέτοια συνεργασία, αλλά, αντίθετα, ως χτες κατηγορούσε την ΕΤΑΔ ως υπεύθυνη για τις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, αποφεύγοντας να έλθει σε οποιαδήποτε συνεννόηση μαζί της, προκειμένου να επιτευχθεί η επαναλειτουργία του «Παρά θιν’ αλός»; Πως σπεύδει ο κ. Δήμαρχος να καρπωθεί τη δραστηριοποίηση και το έμπρακτο ενδιαφέρον της ΕΤΑΔ για το «Παρά θιν’ αλός» ως προσωπικό του επίτευγμα, όταν είναι γνωστό πως άλλοι, και όχι αυτός, φρόντισαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της ΕΤΑΔ, παρέχοντας σχετικές πληροφορίες, έγγραφα και υλικό, προβαίνοντας σε σχετικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους υπευθύνους της ΕΤΑΔ και συνεργαζόμενοι με αυτήν, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της ανασύστασης του φακέλου της οικοδομικής άδειας του «Παρά θιν’ αλός» και συγχρόνως να παρέμβει ενεργά και καταλυτικά η ΕΤΑΔ στην εκκρεμή δικαστική διένεξη; Καιρός να τελειώνουμε με τα παραμύθια : ουδέποτε ο κ. Αλεξανδρόπουλος ανέλαβε οποιαδήποτε πρωτοβουλία προκειμένου να επιτευχθεί η επαναλειτουργία του «Παρά θιν’ αλός» – και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι δημότες της Ζαχάρως.

Προφανώς ο κ. Αλεξανδρόπουλος θεωρεί ότι έχουν μνήμη λωτοφάγων: ας έχει όμως κατά νου, ότι σε λίγους μήνες θα λογοδοτήσει σε αυτούς. Από την πλευρά μου, συμμετέχοντας σε συναντήσεις με τους υπευθύνους της ΕΤ.Α.Δ. και άλλους αρμόδιους φορείς, ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Περιβάλλοντος μέχρι τον Μάρτιο του 2021 και κατόπιν ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος που ενδιαφέρεται για τον τόπο του, οφείλω για την αποκατάσταση της αλήθειας να αναφερθώ στην πραγματική συνδρομή που παρείχαν μέχρι σήμερα στην υπόθεση του «Παρά θιν’ αλός» η Βουλευτής Ηλείας Δρ. ΔιονυσίαΘεοδώρα Αυγερινοπούλου, οι νομικές σύμβουλοι της ΕΤ.Α.Δ. δικηγόροι κ.κ. Σεβαστή Αμανατίδου και Παναγιώτα Ζήτση, οι υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας της ΕΤ.Α.Δ. μηχανικοί κ.κ. Μάχη Τσιατά, Αρχιτέκτονας, και Σωκράτης Μποζούδης, Τοπογράφος, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Ζαχαραίων κ. Β. Φουρλής. Εύχομαι όχι μόνο να συνεχίσουμε να τους έχουμε στο πλευρό μας, αλλά να βρούμε και νέους συμπαραστάτες μέχρι την οριστική επαναλειτουργία του «Παρά θιν’ αλός», που είναι και ο διακαής πόθος όλων μας».

Η απάντηση Κώστα Αλεξανδρόπουλου δημάρχου Ζαχάρως :

«Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Π. Παναγόπουλος βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα» Στο δελτίο τύπου του Παναγιώτη Παναγόπουλου απάντησε ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος που αναφέρει σχετικά : «Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Π. Παναγόπουλος βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται από όσα ο ίδιος γράφει στο δελτίο τύπου που απέστειλε.

1. Δεν έχει αντιληφθεί ότι το «Παρά θιν’ αλός» είναι κλειστό από το 2019 έως και σήμερα λόγω σοβαρής δικαστικής διαδικασίας στο Μονομελές Διοικητικό Εφετείο Πατρών και όχι λόγω γραφειοκρατίας, όπως ισχυρίζεται.

2. Δεν γνωρίζει ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών τον Ιούλιο του 2019, απαγορεύτηκε η επισκευή και κάθε άλλη ενέργεια στο κτίριο μέχρι την οριστική δίκη και απόφαση στο Εφετείο, η απόφαση του οποίου τελικά δημοσιεύτηκε πριν τρεις ημέρες, κατόπιν τριών αναβολών και απώλειας τεσσάρων ετών.

3. Υποκρίνεται ότι δεν γνωρίζει, αν και πρώην αστυνομικός, ότι, εφόσον η ΕΤΑΔ ΑΕ. το δημοπρατούσε παρά τη δικαστική απόφαση είτε η ίδια είτε μέσω του Δήμου Ζαχάρως, ο νέος διαχειριστής δεν θα μπορούσε να κάνει επισκευές διότι θα παρέβαινε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, διαπράττοντας με τον τρόπο αυτό σοβαρό ποινικό αδίκημα. Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά η ΕΤΑΔ ΑΕ. δεν επιχείρησε να δημοπρατήσει το «Παρά θιν’ αλός». Στην περίπτωση που ο νέος διαχειριστής θα τολμούσε να προβεί σε επισκευές, κατά παράβαση της δικαστικής απόφασης, αυτομάτως θα είχε κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από την ΕΤΑΔ ΑΕ. αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, διότι θα είχε νοικιάσει ένα κτίριο που δεν μπορούσε να επισκευάσει και να θέσει σε λειτουργία.

4. Ο κ. Παναγόπουλος, παρότι γνωρίζει, μιλά για απόκρυψη εγγράφου το οποίο έφερε δήθεν στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2020. Όλα τα σχετικά έγγραφα και το σκεπτικό της εισήγησης του Δημάρχου κατετέθησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαχάρως της 27ης Ιουλίου 2020, παρόντων 19 από τους 21 δημοτικών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένου του κ. Π. Παναγόπουλου. Στο συμβούλιο αυτό συζητήθηκαν όλα ανοιχτά, ακούστηκαν οι γνώμες της Πολεοδομίας και της Νομικής Συμβούλου του Δήμου και ομόφωνα αποφάσισαν όλα τα παρευρισκόμενα, σε πλήρη απαρτία, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης και του ιδίου του κ. Παναγόπουλου σύμφωνα με την εισήγηση του Δήμαρχου: 1) η ΕΤΑΔ ΑΕ. (συμπράττουσα με το ΥΠΕΚΑ για την έκδοση του ΠΔ) ως ιδιοκτήτης του τουριστικού περιπτέρου Ζαχάρως «Παρά θιν’ αλός» να φροντίσει άμεσα για την έκδοση οικοδομικής άδειας, ώστε να λειτουργήσει νόμιμα το εις άνω κατάστημα, όπως αναφέρεται στο υπ’ αριθμ./ πρωτ 4745/13- 07-2020 έγγραφο που στάλθηκε από τον Δήμο Ζαχάρως στην ΕΤΑΔ ΑΕ. Ο Δήμος Ζαχάρως θα σταθεί αρωγός και συνεργάτης σε κάθε απόφασή της προς την άμεση, απρόσκοπτη και κυρίως νόμιμη λειτουργία του «Παρά θιν’ αλός».

5. Με τα δεδομένα αυτά, η ΕΤΑΔ ΑΕ. δεν τόλμησε να προχωρήσει, και ορθώς έπραξε, αλλά ανέμενε τη δικαστική απόφαση και παραστάθηκε στον Δήμο Ζαχάρως, ο οποίος συμμετείχε στη δίκη που διεξήχθη στο Εφετείο Πατρών και οι θέσεις του δικαιώθηκαν, όπως φαίνεται από την απόφαση που δημοσιεύτηκε προ λίγων ημερών.

6. Ο κ. Παναγόπουλος δεν φάνηκε να συμμετέχει μέχρι σήμερα πουθενά αλλά ισχυρίζεται ότι συμμετείχε σε συναντήσεις με τους Υπεύθυνους της ΕΤΑΔ ΑΕ., προσπαθώντας να δηλώσει παρουσία. Όσον αφορά το ΠΔ που καταστρέφει συνολικά το μέλλον του Δήμου και των δημοτών, είναι παντελώς απών από κάθε ενέργεια εκτός και αν εξακολουθεί να συναντιέται με υπεύθυνους και άλλους αρμόδιους φορείς ιδιαιτέρως. Αντιθέτως, η βουλευτής Ηλείας Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είναι γνωστό ότι συμμερίζεται την αγωνία της δημοτικής Αρχής και των δημοτών και εκφράζει δημοσίως τη θέση της για την αδικία του ΠΔ που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον δήμο μας. Ο πρόεδρος των εν Αθήναις Ζαχαραίων κ. Β. Φουρλής και το σύνολο των δημοτών μας είναι βέβαιο ότι είναι και θα είναι στο πλευρό μας μέχρι την ώρα που ένα ΠΔ για την προστασία της φύσης στον δήμο μας θα προστατεύει πραγματικά οικοσυστήματα, εφόσον υπάρχουν, και όχι ασήμαντο αριθμό θαλασσίων χελωνών και ανύπαρκτο δάσος χιλιάδων στρεμμάτων κουκουναριών. Για τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ γεγονότα που οδήγησαν τα τελευταία χρόνια τον Δήμο Ζαχάρως στο κλείσιμο του «Παρά θιν’ αλός», στην υπανάπτυξη του τόπου και στην εγκατάλειψη ο κ. Π. Παναγόπουλος δεν έχει πει τίποτα».

Δήλωση Αυγερινοπούλου για την επαναξιοποίηση του «Παρά θιν Αλός» στη Ζαχάρω

Για το θέμα αναφέρθηκε και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου όπου τονίζει: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την αίσια εξέλιξη της δικαστικής υπόθεσης σύμφωνα με την οποία ανοίγεται πλέον ο δρόμος για την αξιοποίηση του εμβληματικού και ιστορικού «Παρά θιν’ Αλός» στην παραλία της Ζαχάρως. Πλέον καθίσταται δυνατή η αποκατάσταση του κτιρίου και η επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου ώστε να αποτελέσει ξανά σημείο κατατεθέν την περιοχής, που θα συμβάλλει στην ανάδειξη και την αναπτυξιακή προοπτική τόσο του Δήμου Ζαχάρως- Φιγαλείας όσο και ολόκληρης της Ηλείας. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 είχα επισημάνει ότι το Π.Δ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο δεν απαγόρευε την επισκευή στο Παρά θιν’ Αλός. Και θα πρέπει να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη που είχε επίσης κάνει αυτή την επισήμανση, είχε επισκεφθεί μετά από πρόσκλησή μου την Ηλεία, τον Ιούλιο του 2020, και είχε αναφερθεί στις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης που μπορούν να υπάρξουν σε τέτοιες ευαίσθητες οικολογικές περιοχές, όπως η παραλία Ζαχάρως ενώ ακολούθως εκδόθηκε η αρχική βεβαίωση από το Υπουργείο για τη δυνατότητα συντήρησης και επισκευών στο υπάρχον κτίριο.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ΕΤΑΔ, στον Δήμαρχο και την δημοτική αρχή Ζαχάρως Φιγαλείας καθώς επίσης στον τ. Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Περιβάλλοντος, κ. Παναγιώτη Παναγόπουλο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ζαχαραίων Αθήνας και Πειραιά, κ. Βασίλη Φουρλή, για τη συντονισμένη συνεργασία που είχαμε τα τελευταία χρόνια, με στόχο τη λήξη αυτής της περιπέτειας που στέρησε από την περιοχή ένα σημαντικό κύτταρο ανάπτυξης αλλά και όλους τους Ζαχαραίους που με την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για το Παρά θιν’ Αλός, κράτησαν τόσα χρόνια το όνειρο ζωντανό. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ, κ. Παναγιώτη Μπαλωμένο, που ανταποκρίθηκε στην πρόκλησή μου και έκανε αυτοψία στην παραλία και στο Παρά θιν’ Αλός, πριν λίγες ημέρες, στις 21 Ιανουαρίου, εκφράζοντας την πρόθεση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου να υπάρξει σχεδιασμός για την αξιοποίηση του Κτήματος Ζαχάρως αλλά και την ανακατασκευή του Παρά θιν Αλός, ώστε να ανακτήσει την παλιά του αίγλη και να γίνει ξανά πόλος έλξης επισκεπτών στην περιοχή. Πλέον, και μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, αναμένεται άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία επαναδημοπράτησης του ακινήτου από την ΕΤΑΔ ώστε, και εν όψει της επερχόμενης τουριστικής θερινής σεζόν, ο χώρος αυτός και η παραλία της Ζαχάρως να αποτελέσουν και πάλι σημείο αναφοράς και πόλο έλξης που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην συνολική αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική της ευρύτερης περιοχής»

Όλη η επικαιρότητα