Αγροτικά Ηλεία

Παράδοση βάμβακος ως 31/01/18 για να μη χαθεί η ενίσχυση

Ακούστε το άρθρο

Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ηλείας αλλά και ολόκληρης της χώρας  που θέλουν να τύχουν της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης των 74,9 ευρώ το στρέμμα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2018 το αργότερο. Αυτό ορίζει εγκύκλιος που εξέδωσε ο πρόεδρος του οργανισμού πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), Θανάσης Καπρέλης.

Σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% δεν θα υπολογίζεται στην ελάχιστη στρεμματική απόδοση. Σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% δεν θα υπολογίζεται στην ελάχιστη στρεμματική απόδοση.

Οι παραγωγοί οφείλουν να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν και να υπογράφουν την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωσης.

Βάσει σχετικής απόφασης, οι βαμβακοκαλλιεργητές δεν πρέπει να παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.

Η εγκύκλιος περιγράφει τις υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος αναλυτικά, ως εξής:

  1. Οι παραγωγοί βάμβακος θα πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα 16 κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή 13 κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου 2017 εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά.

Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και βεβαίωση του φορέα πώλησης σπόρου ανά ποικιλία και καρτέλας σπόρου και εξασφαλίζει ελάχιστη πυκνότητα 100.000 φυτών ανά εκτάριο ή 85.000 φυτών ανά εκτάριο σε καλλιέργεια υβριδίων βάμβακος. (Τροποποίηση αριθμ. 1133/34446/24-03-2017 της Υπουργικής Απόφασης)

Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή.

  1. Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης θα πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος, καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.
  2. Να διατηρούν την καλλιέργεια τους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για την εκτέλεση των απαραίτητων καλλιεργητικών φροντίδων.

Με πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το agronews

Όλη η επικαιρότητα