Ελλάδα

Παραδόθηκε στις Αρχές στενός συνεργάτης του Ανδρέα Βγενόπουλου

Ακούστε το άρθρο

Ο 56χρονος βασικός συνεργάτης του αποθανόντα ισχυρού άνδρα της Marfin-Laiki Ανδρέα Βγενόπουλου, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για διαφθορά, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, δωροδοκία, δωροληψία, κατάχρησης εξουσίας, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Κ.Μ. μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, απ’ όπου αφέθη ελεύθερος με περιοριστικούς όρους παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα διαμονής του και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2017, ο κατηγορούμενος από τον Φεβρουάριο του 2006 έως 21 Σεπτεμβρίου 2009, στη Λευκωσία και την Αθήνα μαζί με άλλους συνεργούς του ενήργησαν προκειμένου ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να λάβει 1.000.000 ευρώ ως αμοιβή για την… παράλειψη διενέργειας ερευνών και άσκησης ελέγχου στη Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα. Επιπλέον από τον Ιούλιο του 2007 έως τον Σεπτέμβριο του 2008 μαζί με τέσσερις συγκατηγορούμενους του βοήθησε άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα να αποκτήσουν το 1.000.000 ευρώ ενώ γνώριζε ότι θα αποτελούσε έσοδο από τη διάπραξη αδικημάτων της διαφθοράς, δεκασμού και ενεργούς δωροληψίας αξιωματούχων.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο 56χρονος, εμπλέκεται στην καταβολή, στις 27η Ιουλίου του 2007, από την εταιρεία Focus Maritime Corporation του ενός εκατομμυρίου ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε αρχές Ιουλίου του 2007 στο υποκατάστημα της Marfin-Laiki στο Μαρούσι ειδικά για αυτόν τον σκοπό ο (τότε) μόλις προσφάτως αφυπηρετήσας διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κυπριακών αρχών ο 56χρονος ήταν αυτός που έδωσε την εντολή -μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος- για την άμεση πληρωμή από τον λογαριασμό της Focusτου ποσού του 1 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό της κόρης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούμενοι είναι ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η κόρη του, ο πρώην σύζυγός της, ένας επιχειρηματίας και δύο στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Βγενόπουλου μεταξύ των οποίων και ο 56χρονος. Επίσης κατηγορούμενες -ως νομικά πρόσωπα- είναι οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants, Focus Maritime Corp. και Marfin Investment Group. Στο κατηγορητήριο ήταν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος μετά τον θάνατο του αφαιρέθηκε. Η επόμενη δικάσιμος, μετά από πολλές αναβολές, είναι ορισμένη για τις 22 Μαρτίου 2017.

Πηγή: THETOC

Όλη η επικαιρότητα