Ηλεία

Παραγωγοί Ηλείας: Με…γεμάτη «ατζέντα» στον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης!

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΘΑ ΘΕΣΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ- ΕΣΤΑΛΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Ακούστε το άρθρο

Για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας, θα συναντηθεί η διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά στο υπουργείο. Η διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών είχε ζητήσει να υπάρξει αυτή η συνάντηση ώστε να τεθούν για μια ακόμη φορά τα θέματα που «καίνε» τους παραγωγούς του νομού και μάλιστα για τα βασικότερα προϊόντα που διαφαίνεται ότι θα βρεθούν εκτός των συνδεδεμένων ενισχύσεων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Χθες, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος ενημερώθηκε από το Γραφείο του υπουργού ότι το ραντεβού ορίζεται για τις 7 Ιουνίου, ενώ ο ίδιος κοινοποίησε και σχετικό υπόμνημα στο οποίο περιγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση.

Μιλώντας χθες στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Βαλιανάτος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν αυτή τη φορά σαφείς απαντήσεις, γιατί οι παραγωγοί βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο»: «Δυστυχώς, τα προβλήματα είναι πολλά, είναι πολλαπλά και χρονίζουν. Παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η κατάσταση δυστυχώς αλλάζει προς το χειρότερο. Είμαστε ένας αγροτικός νομός, με καλλιέργειες όλο το χρόνο και ο αγροτικός κόσμος, το αγροτικό εισόδημα, μαραζώνουν.

Ζητάμε να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, να υπάρξει μια αγροτική πολιτική που θα συμβάλλει πραγματικά στην ανάταση του αγροτικού τομέα στην Ηλεία…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το υπόμνημα…

Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Υπουργέ

Το εισόδημα του Νομού Ηλείας προέρχεται το 70% από τους Αγρότες.

Οι αγρότες του νομού μας, κύριεΥπουργέ , καλλιεργούν 365 ημέρες τον χρόνο. Ο ήλιος στον νομό μας είναι ισάξιος της Καλιφόρνιας το είχα ακούσει από τον Αντιπρόεδρο της UNILEVER όταν αγόρασαν το Εργοστάσιο Βιομηχανικής Τομάτας ΠΕΛΑΡΓΟΣ . Ο νομός μας έχει δύο φράγματα και λέγεται γη της επαγγελίας.

Και όμως, κύριε Υπουργέ

Αυτός ο νομός είναι στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης. Τι φταίει;
Ο δρόμος Πάτρας-Πύργου: Ανάπτυξη χωρίς δρόμο δεν γίνεται.

Ανοργάνωτος. Δύο ενώσεις του ΝΟΜΟΥ 15 χρόνια σε εκκαθάριση. Μια ένωση ΗΛΕΙΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΤΟ 2020 πήγε και αυτή σε Εκκαθάριση. Τα κτίρια από τη μη συντήρηση σε λίγο χρονικό διάστημα θα γκρεμιστούν όπως έγινε και με την περιουσία του ΑΣΟ. Εμείς έχουμε την διακίνηση της Κορινθιακής Σταφίδας και δεν έχουμε μια αποθήκη να βάλουμε το προϊόν . Έχουμε ζητήσει από τους εκκαθαριστές να πάρουμε μια αποθήκη για χρήση μας αρνούνται η μας ζητάνε υπερβολικά ποσά ενοικίασης. Ο Αγροτικός κόσμος Κύριε Υπουργέ είναι στο γκρεμό.

Κόστος παραγωγής: Ένα παράδειγμα με την Βιομηχανική Τομάτα: Κόστος παραγωγής 2021 650 ΕΥΡΩ το στρέμμα το 2022 προβλέπεται 950 έως 1000 ΕΥΡΩ το στρέμμα. ΕΣΟΔΑ ΤΟ 2022 Εάν βγάλεις 10 τόνους το ΣΤΡΕΜΜΑ 1000 ευρώ . Εάν βγάλεις 6 έως 7 τόνους το Στρέμμα έχεις ζημία. Κύριε Υπουργέ . Το Υπουργείο Οικονομικών σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ψάχνει αγροτικό εισόδημα να φορολογήσει και δεν θα βρίσκει. Η πλειοψηφία των παραγωγών θα έχει εγκαταλείψει τις καλλιέργειες λόγω των ασύμφορων τιμών στο πετρέλαιο στο νερό στα φυτοφάρμακα λιπάσματα, στην ενέργεια.

ΤΟΕΒ Κάθε χρόνο η ΔΕΗ όταν ο παραγωγός έχει κάνει έξοδα και έχει καλλιεργήσει βρίσκει την εύκολη λύση κατεβάζει τους διακόπτες και κόβει το ρεύμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι Αγρότες να ποτίσουν τις καλλιέργειες. Εμείς ως Ομάδα Παραγωγών έχουμε υπογράψει με τα Εργοστάσια Μεταποίησης Βιομηχανικής Τομάτας για παράδοση 100000 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΤΟΝΝΩΝ ΑΞΙΑΣ 10000000 ΕΥΡΩ. Καταλαβαίνετε τι οικονομικές ρήτρες θα έχουμε εάν δεν παραδοθεί το προϊόν. Επίσης υλοποιούμε Επιχειρησιακά Προγράμματα Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα μα ζητηθούν να επιστρέψουμε χρήματα εάν δεν υλοποιηθεί ο τζίρος των προγραμμάτων. Κύριε Υπουργέ . Σας διαβεβαιώνω ότι κανένας αγρότης δεν λέει ότι δεν πληρώνει. Οι εποχές είναι δύσκολες , ο παραγωγός μετράει μέχρι και το τελευταίο ΕΥΡΩ. Η ΔΕΗ μπορεί Κύριε Υπουργέ το υπόλοιπο χρόνο να εισπράξει τα χρήματά της .

Κορινθιακή σταφίδα

Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι ένα προϊόν κατά 95% που γίνεται εξαγωγή. Καλλιεργείται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές χωρίς να υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικής καλλιέργειας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν με υψηλό κόστος παραγωγής λόγω των εργατικών εξαιτίας της περιορισμένης εκμηχάνισης της καλλιέργειας. Το 2021 είχαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την απαξίωση του προϊόντος και την πώλησή του από 1.60 το κιλό το 2020 στο 0.90 λεπτά . Τα έξοδα καλλιέργειας φθάνουν το 1.30 το κιλό. Οι παραγωγοί σήμερα εγκαταλείπουν την καλλιέργεια με ότι αυτό συνεπάγεται με την οικονομική ζωή του τόπου μας.

4. ΟΠΕΚΕΠΕ – Πάγια – Επιχειρησιακά Προγράμματα

Aαπλούστευση της γραφειοκρατίας του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Συμφωνούμε απόλυτα στον έλεγχο όχι όμως στον παραλογισμό. Τα πάγια υλικά άρδευσης μηχανήματα κλπ. δίνονται για χρήση στους παραγωγούς και ιδιοκτησία στην ομάδα Παραγωγών.
Με αυτό τον τρόπο οι παραγωγοί δεν παίρνουν τιμολόγιό για να το βάλουν στα έξοδα τους και οι Ομάδες Παραγωγών με τις αποσβέσεις βγαίνουν με ζημιές με αποτέλεσμα στο Μητρώο να θεωρούν ότι οι Οργανώσεις αυτές είναι ζημιογόνες. Επίσης ποια Οργάνωση έχει τόσο μεγάλη ρευστότητα ώστε να εξοφλεί τα τιμολόγια και να παίρνει το 50% μετά από ένα χρόνο. Επίσης πρέπει να σταματήσει η νοοτροπία που οι Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ βλέπουν το σύνολο του Αγροτικού κόσμου ότι όλοι κάνουν παρανομίες.

ΕΛΓΑ

Οι προηγούμενοι Υπουργοί και Πρόεδροι ΕΛΓΑ , μας είχαν ζητήσει προτάσεις για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και είχαμε στείλει. Δεν έχει γίνει τίποτα και έχουμε μείνει στις συζητήσεις και στις προτάσεις. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει άμεσα να γίνει η τροποποίηση του Κανονισμού . Χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων για να ξέρει ο παραγωγός πότε θα αποζημιωθεί.

Δημόσια Κτήματα – Λίμνη Αγουλινίτσας

Καλλιέργεια των πραγματικών αγροτών και ειδικά των νέων, που βρίσκονται στις παραλίμνιες λίμνες , με την υποδομή τους.

Να μην υπερβαίνουν τα αγροτεμάχια τα 100 στρ το καθένα.
Να διπλασιαστούν τα μόρια για τους παραλίμνιους αγρότες.

Εργάτες γης

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ήδη μείνανε χωράφια αμάζευτά με φράουλες . Η ζημιά μέχρι τώρα αγγίζει τα 60.000.000 ΕΥΡΩ. Ακολουθούν τα άλλα προϊόντα , ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ –ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ – ΕΛΙΕΣ. Πρέπει να παρθούν μέτρα σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουν χωράφια ακαλλιέργητα.

Συνδεδεμένα προϊόντα

Τα προϊόντα ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ- ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ – ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ είναι η καρδιά του Αγροτικού τομέα στο Νομό Ηλείας. Αυτά τα προϊόντα πρέπει και την περίοδο 2023-2027 να συνεχίσουν να ενισχύονται με την πρόσθετη συνδεδεμένη ενίσχυση. Εάν δεν ενισχυθούν πάμε σε οικονομικό μαρασμό με ότι συνεπάγεται για την οικονομία του Νομού μας.9.ΠΑΤΑΤΑ Ενίσχυση των πατατοπαραγωγώνπου βρίσκονται σε δύσκολη θέση και πουλάνε το προϊόν κάτω του κόστους.

Τι πρέπει να γίνει

Συζήτηση για την ενίσχυση και τον ρόλο των Οργανώσεων Παραγωγών όσο αφορά την διακίνηση των προϊόντων. Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των Οργανώσεων με ελκυστικά μέτρα, έτσι ώστε όλοι οι παραγωγοί να είναι οργανωμένοι. Μόνο μέσα από δυνατές Οργανώσεις με απορρόφηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα.

Ήρθε η ώρα οι αγρότες να ενωθούν και να αντιδράσουν. Ήρθε η ώρα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εμείς υποστηρίζουμε και κάνουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση ότι οι αγρότες θα γίνουν ισχυροί και θα μπορέσουν να στηρίξουν τα προϊόντα τους μόνο μέσα από τις Ομάδες Παραγωγών. Κάθε προϊόν χρειάζεται και μια δυνατή Ομάδα Παραγωγών. Μόνο μέσα από τις Ομάδες θα μπορέσουν να καταρτιστούν και να εφαρμοστούν επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία παρέχουν σημαντικά οφέλη και κίνητρα για τους αγρότες. Οι ομάδες μόνο κέρδος έχουν να προσθέσουν στον αγροτικό κόσμο και ήρθε η ώρα να απεγκλωβιστούν οι παραγωγοί από στενόμυαλες λογικές του παρελθόντος και να κοιτάξουν μπροστά να κοιτάξουν το μέλλον με άλλη προοπτική. Δυνατές Ομάδες Παραγωγών συνεπάγεται ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα, που θα τηρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα δώσουν στους αγρότες τη δυνατότητα να γίνουν κυρίαρχοι στον κλάδο τους.

Όλη η επικαιρότητα