Categories: Ελλάδα

Παρακολουθήσεις: Διάψευση Ντογιάκου ότι παρενέβη για να μην δοθούν στοιχεία από πάροχο

Share

Επίσημη γνωμοδότηση θα εκδοθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διευκρινιστεί πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο για το πότε επιτρέπεται να πληροφορείται η ΑΔΑΕ ή ενδιαφερόμενοι πολίτες ενδεχόμενη παρακολούθηση τους από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η ανάγκη της έκδοσης γνωμοδότησης προέκυψε μετά από άτυπο αίτημα, που υποβλήθηκε από την νομική υπηρεσία της Cosmote την οποία επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΑΔΑΕ, κατόπιν αιτήματος δύο προσώπων, του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, που ζητούσαν να πληροφορηθούν αν ήταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της Cosmote κυρία Νικολαϊδου επικοινώνησε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και ζήτησε τη νομική του θέση επί του θέματος, αν δηλαδή είναι νόμιμο να παράσχει ο πάροχος ενημέρωση ή όχι.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το kathimerini.gr, λόγω του ότι το θέμα από νομικής πλευράς εκτιμήθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ότι δεν ήταν σαφείς οι διατάξεις και χρήζουν ερμηνείας, αποφασίστηκε από τον ίδιο να υπάρξει γνωμοδότηση επίσημη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Πάντως, από την πλευρά του Εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, επιβεβαιώνονται δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπήρξαν αλλεπάλληλες επικοινωνίες του ίδιου του κ. Ντογιάκου με τον κ. Ράμμο και την κυρία Νικολαϊδου για να διευκρινιστεί το όλο θέμα, αλλά κατηγορηματικά διαψεύδεται ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρενέβη για να αποτραπεί η παροχή στοιχείων, κάτι που άλλωστε έγινε, όπως προέκυψε από την δημοσιοποίηση τους.

Η γνωμοδότηση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ποιοι δικαιούνται να έχουν ενημέρωση για ενδεχόμενη παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας και ποια δικαιώματα έχει επ’ αυτού η ΑΔΑΕ.