Ελλάδα

Παραλλαγή Μποτσουάνα: Η Επιτροπή ζητά έξτρα περιορισμούς για χώρες της νότιας Αφρικής

Ειδική άδεια και τριπλό PCR
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής ζητά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε εκτάκτως εξαιτίας της αφρικανικής παραλλαγής που έχει σημάνει συναγερμό σε επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, η παραλλαγή της Μποτσουάνα επιβεβαιωμένα έχει φτάσει και στην Ευρώπη, καθώς καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο.

Οι περιορισμοί

Οι ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα αποκλειστικά για σοβαρούς λόγους και με ειδική μάλιστα άδεια από την πρεσβεία.

Από τη στιγμή που θα έρχονται στη χώρα θα μπαίνουν σε 10ήμερη καραντίνα.

Επίσης, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τρία μοριακά τεστ: Ένα πριν το ταξίδι, ένα όταν φτάσουν στην Ελλάδα και ένα κατά τη δεκαήμερη καραντίνα.

Σκληρή γραμμή

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι η χώρα μας ήταν εν αναμονή της απόφασης των επιστημόνων.

«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες μας να έχουν καθαρή εικόνα» είπε, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα υιοθετήσει ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογα με αυτές τις Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ.

Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη

Σημειώνεται πως το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι ένα από τα δύο ύποπτα κρούσματα που τέθηκαν την Παρασκευή στο μικροσκόπιο ήταν θετικό στο στέλεχος Β.1.1.529.

Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει με νοτιοαφρικανούς επιστήμονες προκειμένου να αποφασιστεί αν το B.1.1.529 θα αναγνωριστεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος ενδιαφέροντος.

Το κρούσμα στο Βέλγιο αφορά ταξιδιώτισσα που είχε επιστρέψει από την Αίγυπτο στις 11 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο ιολόγος Μαεκ Βαν Ραστ, του οποίου το εργαστήριο συνεργάζεται με την υπηρεσία δημόσιας υγείας Sciensano.

Η ασθενής νοσεί εδώ και μέρες, καθώς παρουσίασε συμπτώματα στις 22 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός ίσως έχει προλάβει να μεταδοθεί σε άλλους.

Σύμφωνα με το βελγικό Rtbf, το κρούσμα αφορά ανεμβολίαστη γυναίκα που δεν είχε επισκεφθεί χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής.

Μέχρι τώρα, κρούσματα είχαν επιβεβαιωθεί μόνο σε Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Χονγκ Κονγκ και Ισραήλ.

Βρετανοί επιστήμονες είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι το στέλεχος που πρωτοεμφανίστηκε στη Μποτσουάνα φέρει 32 μεταλλάξεις που ενδεχομένως αυξάνουν τη μεταδοτικότητα ή και την παθογένεια, αν και αυτό μένει να εξακριβωθεί με εργαστηριακά και επιδημιολογικά δεδομένα.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα χρειαστούν «αρκετές εβδομάδες» μέχρι να γίνουν κατανοητές οι πιθανές επιπτώσεις της νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2.

Ωστόσο η Pfizer και η BioNTech διαβεβαίωσαν ότι θα έχουν «το πολύ σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα τα αποτελέσματα των ερευνών που θα δείξουν αν η παραλλαγή μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια.

Διαβεβαίωσαν ακόμα ότι σε περίπτωση που χρειαστεί μπορούν να τροποποιήσουν το εμβόλιό τους κατά της Covid-19 σε λιγότερο από έξι εβδομάδες.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα