Εκπαίδευση Ηλεία

Παράλληλη στήριξη μαθητών Α/Θμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία – Καλύπτονται με ενισχυτική λόγω ελλείψεων

Στον Νομό, δεν δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα...
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη κάλυψης των θέσεων από εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Παράλληλης Στήριξης, σε σχολεία για παιδιά/μαθητές με ειδικές ανάγκες, εκφράζουν γονείς και κηδεμόνες παιδιών με αναπηρία αλλά και φορείς, καθώς οι ελλείψεις δεν καλύπτουν όλες τις θέσεις των παιδιών αυτών στην Παράλληλη Στήριξη.

Και παρά το γεγονός ότι τα σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει, φαίνεται πως Σεπτέμβριος και Οκτώβριος βρίσκουν παιδιά εκτός Παράλληλης Στήριξης καθώς οι εξαγγελθείσες προσλήψεις από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για την πρόσληψη 7.300 εκπαιδευτικών που θα αφορούν εκπαιδευτικούς, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και νοσηλευτές αναμένεται να γίνει τώρα τον Οκτώβριο ενώ η τρίτη φάση του προγράμματος θα προσλάβει ακόμα 2.700 εκπαιδευτικούς τον ερχόμενο Νοέμβριο. 

Με αφορμή τα παραπάνω, ήδη επείγουσα επιστολή στο υπουργείο Παιδείας έχει στείλει πρόσφατα η ΕΣΑμεΑ, εκφράζοντας τις έντονες διαμαρτυρίες γονέων και κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση, σχετικά με τις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται σε εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, Παράλληλης Στήριξης, Τμημάτων Ένταξης και σε ΕΒΠ, καθώς και σε σχολικούς νοσηλευτές σε σχολεία, σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. «Οι ελλείψεις αυτές δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση της πρόσβασης αλλά και της συμμετοχής των μαθητών/τριών με αναπηρία στο υπέρτατο αγαθό και συνάμα δικαίωμα, την εκπαίδευση, οδηγώντας τους ταυτόχρονα στον έμμεσο και άμεσο αποκλεισμό τους από αυτή», αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην επιστολή της ΕΣΑμεΑ.

Συνεχίζοντας η Ομοσπονδία, τονίζει ότι: «Για μία ακόμη σχολική χρονιά, εκατοντάδες μαθητές/τριες με αναπηρία, στερούνται το δικαίωμά τους σε ένα σύστημα που θα έπρεπε να είναι συμπεριληπτικό, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και σέβεται τα ατομικά δικαιώματα όλων των μελών της». 

Ετεροχρονισμένα ξεκινά η φοίτηση

«Οι ελλείψεις ή καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού καθώς και σχολικών νοσηλευτών», συνεχίζει η ΕΣΑμεΑ, «οδηγούν σε διακρίσεις για τους/τις μαθητές/τριες με αναπηρία, λόγω της ετεροχρονισμένης έναρξης της φοίτησής τους έναντι των συνομήλικών τους ή/και της αδυναμίας κάλυψης του συνόλου των σχολικών δραστηριοτήτων από το προσωπικό που τοποθετείται στις εκπαιδευτικές μονάδες που φοιτούν.

Η μη αντιμετώπιση και επίλυση αυτών των προβλημάτων, έχουν ως αποτέλεσμα τη μη παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης των μαθητών και μαθητριών, η οποία πρέπει να τους διασφαλίζεται χωρίς αποκλεισμούς από την πολιτεία και τους πολιτειακούς θεσμούς, όπως επιτάσσουν η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Σύνταγμα της χώρας».

Αυξημένες ανάγκες παράλληλης στήριξης 

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, στρέφεται στην κατεύθυνση προσλήψεων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα καλύψουν τις ανάγκες παράλληλης στήριξης, καθώς όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε πρόσφατες δηλώσεις του, «οι ανάγκες της παράλληλης στήριξης των μαθητών διαπιστώθηκε πως είναι αυξημένες κατά πάνω από 30%».

«Διπλασιάζεται το προσωπικό παράλληλης στήριξης των μαθητών με προσλήψεις εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού προσωπικού και νοσηλευτών. Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξασφάλισαν τις απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν πάνω από 7.300 προσλήψεις στη Β φάση, στις αρχές Οκτωβρίου και 2.700 στη Γ φάση στις αρχές Νοεμβρίου, υπερδιπλασιάζοντας τις αρχικές προσλήψεις του Σεπτεμβρίου και υπερβαίνοντας κατά 50% τις αρχικά προβλεπόμενες πιστώσεις για το έτος 2023. Με απλά λόγια, το προσωπικό παράλληλης στήριξης με αυτές τις προσλήψεις από 9.500 χιλιάδες πρόκειται να φτάσει σχεδόν τα 20.000 άτομα», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. 

Οι αριθμοί στην Ηλεία

Σε ότι αφορά τις καλύψεις σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, όπως ανέφερε ο Διευθυντής, Ανδρέας Καρατζάς, για την παράλληλη στήριξη στα σχολεία του Νομού, απαιτούνται 95 εκπαιδευτικοί και έχουν καλυφθεί μόνο οι 39 θέσεις. Αυτό δημιουργεί ελλείψεις στην πρόσβαση των μαθητών που έχουν ζητήσει παράλληλη στήριξη καθώς απομένουν κενές 56 θέσεις που αναμένεται να καλυφθούν στην Β και Γ φάση του προγράμματος. 

Ωστόσο όπως επεσήμανε ο κ. Καρατζάς, στον Νομό, δεν δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα, σε ότι αφορά την φοίτηση των μαθητών, καθώς στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργεί και η ενισχυτική διδασκαλία που μπορεί να προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη στα παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες. 

«Εμείς ως Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας χρειαζόμασταν για παράλληλη στήριξη 95 εκπαιδευτικούς. Μας έχουν δώσει στην Α φάση 39 που κατανεμήθηκαν στα σχολεία. Στη Β φάση έχουμε ζητήσει ακόμα 56 άτομα. Αν προσληφθούν και τοποθετηθούν στην Ηλεία αυτά τα άτομα θεωρώ ότι θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε όλα τα σχολεία. Αν δεν καλυφθούν αυτές οι θέσεις μπορώ να πω ότι θα μείνουν περιπτώσεις παιδιών εκτός παράλληλης στήριξης ωστόσο τα σχολεία μας κάνουν και ενισχυτική διδασκαλία και ισορροπείται η κατάσταση. Οι εκπαιδευτικοί που κάνουν ενισχυτική διδασκαλία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε παράλληλη στήριξη καθώς έχουν διαθέσιμες ώρες. 

Εδώ στον Νομό δεν έχουμε τόσο σοβαρό πρόβλημα με ελλείψεις καθώς τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να κάνουν ενισχυτική διδασκαλία και θα εξαρτηθεί η πλήρης κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης από το αν μας στείλουν τους εκπαιδευτικούς της Β φάσης», επεσήμανε στην εφ. Πατρίς ο κ. Καρατζάς. 

Όλη η επικαιρότητα