Οικονομία

Παραμένουν οι διαφορές με τους δανειστές για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Ακούστε το άρθρο

Παραμένουν οι διαφορές της κυβέρνησης και των θεσμών σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του πλαισίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μετά τη συνάντησή του κουαρτέτου με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ειδικότερα, κατά το σημερινό ραντεβού των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των θεσμών για το εν λόγω θέμα, διαπιστώθηκε ότι οι δύο πλευρές εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις, ως προς το ζήτημα της διαγραφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Όπως ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αν και έγινε πολύ καλή συζήτηση απομένουν ακόμη δύο – τρία σημεία για τα οποία χρειάζεται περαιτέρω τεχνική επεξεργασία.

Όπως διευκρίνισε σε αυτά περιλαμβάνεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλών από ΦΠΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), θέμα για το οποίο η θέση της κυβέρνησης είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή των δανειστών. Ειδικότερα, η κυβέρνηση εξαιρεί από τη δυνατότητα διαγραφής τους συγκεκριμένους φόρους σε αντίθεση με τους θεσμούς που απαιτούν να διαγράφεται και μέρος αυτών.

Πιο διαλλακτικοί εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των δανειστών σε ό,τι αφορά το ελάχιστο όριο των οφειλών για ένταξη στον μηχανισμό. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση με βάση το νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση το ορίζει στα 20.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές εμφανίζονται να ζητούν να αυξηθεί στις 50.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η σημερινή συζήτηση δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα, τη χρυσή τομή θα αναζητήσουν τώρα τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα