Οικονομία

Παράνομη η διαφορά αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών

Ακούστε το άρθρο

Το καλύτερο ποδαρικό για τις γυναίκες έκανε η Ισλανδία αφού είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκρινε παράνομη την πληρωμή χαμηλότερου μισθού στις γυναίκες απ′ ότι στους άντρες.

Οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 25 άτομα και πάνω, πρέπει να λάβουν κυβερνητική πιστοποίηση ότι έχουν εφαρμόσει την πολιτική της ισότιμης αμοιβής, ειδάλλως θα πληρώσουν πρόστιμα αν δεν συμμορφωθούν. Συγκριτικά, άρθρο της HuffPost Greece του Νοεμβρίου 2015, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η απόκλιση φτάνει το 15% εις βάρος των γυναικών.

Η Ισλανδία, βέβαια, δεν είναι μια τυχαία χώρα όσον αφορά την ισότητα των φύλων: τα τελευταία εννέα χρόνια το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατατάσσει τη χώρα στην πλέον ισότιμη. Περίπου το 50% του κοινοβουλίου της χώρας είναι γυναίκες και ο νέος νόμος ίσης αμοιβής που πρωτο-συστάθηκε τον Μάρτιο του 2017, δεν βρήκε αντίλογο (έτσι πάνε αυτά).

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι άντρες και γυναίκες απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες στο χώρο εργασίας», είπε ο Thorsteinn Viglundsson, ο Υπουργός Ισότητας και Κοινωνικών Σχέσεων, όταν ανακοινώθηκε ο νέος νόμος. «Είναι ευθύνη μας να λάβουμε κάθε μέτρο για να το καταφέρουμε».

Το 2015, η μισθολογική απόκλιση ήταν περίπου στο 20% στην Ισλανδία, ενώ έχουν βάλει στόχο να γεφυρώσουν το χάσμα μέχρι το 2022.

Πηγή: HuffPost US

Όλη η επικαιρότητα