Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Παράνομη ενέργεια η δημιουργία ΧΑΔΑ στην περιοχή Αγίου Βλασίου»

screenshot_5.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Επιτροπή Φορέων και Πολιτών καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Τρίπολης ότι στο όνομα της έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια προχώρησε στην προδήλως παράνομη ενέργεια να δημιουργήσει χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην περιοχή Αγίου Βλασσίου στα όρια Τρίπολης και Σιλίμνας.

Η ενέργεια αυτή έγινε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραβιάζει δε την έννομη συνταγματική τάξη άρθρα (2, 4, 5, 24 και 120) καθώς και συγκεκριμένους νόμους για την πυρασφάλεια, δασοπροστασία, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και βασικών υγειονομικών διατάξεων. Υπερβαίνει δε την δικαιοδοσία του, αφού το δικαίωμα αυτό έχει μόνο ο Υπουργός Περιβάλλοντος (Ν.4042/12) κάτω μάλιστα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί τέτοια απόφαση.

Ο ΧΑΔΑ αυτός βρίσκεται μέσα στο περιαστικό δάσος της Τρίπολης, γειτνιάζει με κατοικίες και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Βρίσκεται πάνω από τα δίκτυα των υδραγωγείων Πιάνας και «Μάννας του νερού» που υδρεύουν μεγάλο τμήμα της πόλης. Εφάπτεται του αρχαιολογικού – ιστορικού χώρου των Τρικόρφων και σε μικρή απόσταση βρίσκονται μνημεία που προστατεύει ο αρχαιολογικός νόμος.

Γνωρίζουμε την επικίνδυνη κατάσταση που βρίσκεται η Τρίπολη και την αναγκαιότητα της άμεσης αποκομιδής των σκουπιδιών, όμως αυτό δεν δικαιολογεί την προαναφερθείσα ενέργεια αφού έχουν προταθεί μια σειρά άλλες λιγότερο επικίνδυνες λύσεις και συγκεκριμένα:

1.Η πρόταση του κ. αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος προς Δήμο και Περιφέρεια για μεταφορά στη Κοζάνη, όπως φαίνεται από πρόσφατη δήλωσή του. Η λύση αυτή φαίνεται ότι δεν προχωρεί αφού το Δ.Σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ Α.Ε. του ΧΥΤΑ Κοζάνης αποφάσισε να ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή του για μεταφορά 5000tn.

2.Από Φορείς και Πολίτες που προτείνουν χώρους που βρίσκονται σε παλαιότερες μελέτες της Περιφέρειας, της Νομαρχίας και της ΤΕΔΚΑ, οι οποίες επιτέλους πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα.

3.Προτάσεις που έχουν γίνει από δημοτικές παρατάξεις.

Είναι δε απορίας άξιον γιατί από τη Δημοτική Αρχή προτιμήθηκε η μίσθωση ιδιωτικής έκτασης και όχι χρήση δημόσιου χώρου, που υπάρχουν αρκετοί στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα χωρίς τα προβλήματα του συγκεκριμένου που επιλέχθηκε.

Καλούμε τους πολίτες του Δήμου Τρίπολης σε επαγρύπνηση, να αντιδράσουν στις προδήλως παράνομες πράξεις, να απαιτήσουν, επιτακτικά πλέον, μόνιμη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων με ολοκληρωμένη – εναλλακτική διαχείριση αποκλειστικά από τον Δήμο, χωρίς παρέμβαση της Περιφέρειας και ιδιωτικών εταιρειών. Να κλείσει αμέσως ο παράνομος ΧΑΔΑ.   

Όλη η επικαιρότητα