Ηλεία

Παράσταση διαμαρτυρίας από αγανακτισμένους γονείς στον Δήμαρχο Πύργου

liatshs_epal.jpg
Ακούστε το άρθρο

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο του Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, έκαναν χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της περιοχής του Πύργου, οι οποίοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία να επισκεφθούν το δήμαρχο, προκειμένου να του θέσουν το σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της πόλης, από τους τόνους των απορριμμάτων.

Οι γονείς και οι εκπρόσωποι των συλλόγων που βρέθηκαν χθες στο Λάτσειο, παρέδωσαν στον κ. Λιατσή ψήφισμα διαμαρτυρίας, στο οποίο ανέφεραν τους λόγους της επίσκεψής τους και στο οποίο τονίζουν συγκεκριμένα, πως το πρόβλημα των σκουπιδιών το βιώνουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα οι μαθητές και οι γονείς που τους συνοδεύουν αντιμετωπίζοντας μια «άθλια και τριτοκοσμική» κατάσταση λόγω της ανεξέλεγκτης συσσώρευσης απορριμμάτων από τις οικίες και τα καταστήματα που βρίσκονται γύρω από τα σχολεία της περιοχής.

Με δεδομένο το παραπάνω – όπως και παλιότερα είχε ζητηθεί – οι εκπρόσωποι των συλλόγων ζήτησαν από τον δήμαρχο του Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, να απομακρυνθούν οι κάδοι απορριμμάτων από τα σχολεία της πόλης καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι σχολικές μονάδες δεν παράγουν αστικά απορρίμματα, αφού συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης.

«Πήραμε μια πρωτοβουλία οι Σύλλογοι γονέων της περιοχής Πύργου και ήρθαμε να θέσουμε την επιτακτική ανάγκη της αποκομιδής των σκουπιδιών και της απομάκρυνσης των κάδων από τους χώρους των σχολείων. Έχουμε μια ωρολογιακή βόμβα δίπλα στα σχολεία μας και κρίνουμε ότι πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν. Το αίτημα είναι κοινό, εκθέσαμε στο δήμαρχο τις απόψεις μας, είπε ότι θα εξετάσει το θέμα μας και περιμένουμε να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα μας. Επίσης παρακαλούμε πάρα πολύ τους πολίτες να μην μετακινούν τους κάδους γιατί και στο παρελθόν έχουμε απομακρύνει τους κάδους από τα σχολεία και τους μεταφέρουν στα σχολεία σε θέσεις που είναι επικίνδυνες για τα παιδιά μας», ανέφερε σε δηλώσεις του λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, Σωκράτης Σωτηρόπουλος.

Διαπιστώνονται δερματολογικά προβλήματα

Μάλιστα, μιλώντας στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου και Παιδίατρος, Έφη Χρηστάκου, επεσήμανε πως, ως ιατρός, έχει διαπιστώσει κάποια προβλήματα κυρίως δερματολογικά σε παιδιά και ελάχιστα αφορούν ήπιες λοιμώξεις. Ωστόσο, η κ. Χρηστάκου, εξέφρασε την άποψη πως, όσο περνά ο καιρός και τα σκουπίδια βρίσκονται εκτεθειμένα στους δρόμους, θα υπάρξουν λοιμώδη νοσήματα και μεταδοτικές ασθένειες.

«Τα παιδιά είναι η πιο ευπαθής ομάδα στην κοινωνία μας όχι επειδή είναι μικρά σε ηλικία αλλά γιατί περνούν ώρες στο προαύλιο του σχολείου και εκτίθενται περισσότερο στις επιπλοκές της παρέας των σκουπιδιών που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας. Μιλώντας ως παιδίατρος μπορώ να πω ότι έχω διαπιστώσει προβλήματα, ευτυχώς ακόμα είναι κυρίως δερματολογικά, ελάχιστα έχουν να κάνουν με ήπιες λοιμώξεις, αλλά όσο περνάει ο καιρός είναι σαφές ότι θα υπάρχουν λοιμώδη νοσήματα, θα υπάρχουν μεταδοτικές ασθένειες και πολλά άλλα. Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε τι μπορεί να σημαίνει ότι ένα παιδί παίζει σε ένα χώρο που μπορούν να περάσουν τρωκτικά, σκουλήκια, όλα αυτά τα οποία μεταδίδουν ασθένειες», εξήγησε η κ. Χρηστάκου.

Δεσμεύθηκε για λύση

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο, Διονύση Μπέλτσο και τον εντεταλμένο σύμβουλο Παιδείας, Παναγιώτη Εξαρχόπουλο, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, δεσμεύθηκε στους εκπροσώπους των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, πως θα απομακρυνθούν οι κάδοι από τους χώρους των σχολείων, ωστόσο, όπως τόνισε, το αν θα παραμείνουν στα σημεία που θα τους τοποθετήσει ο δήμος και δεν θα επιστρέψουν και πάλι στα σχολεία, αυτό συναρτάται με την ευαισθησία και ποιότητα των περιοίκων κάθε σχολείου.

«Η συνάντηση αυτή ήταν τελείως διαφορετική από όλες τις άλλες διότι οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ εκφράζουν το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας. Είχα πει ότι την Τρίτη θα έχουν μαζευτεί τα σκουπίδια από τα σχολεία. Το υλοποίησα σε μεγάλο βαθμό κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το αίτημα που τέθηκε είναι λογικό, είναι σωστό και υλοποιήσιμο αλλά συναρτάται απολύτως με τη διάθεση, ποιότητα και ευαισθησία των περίοικων κάθε σχολείου. Γιατί ναι μεν εμείς θα απομακρύνουμε τους κάδους από τα σχολεία και τους ευαίσθητους χώρους, όχι για να εξαφανίσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών, το πρόβλημα υπάρχει, αλλά να απομακρύνουμε τον κίνδυνο από τα σχολεία. Από κει και πέρα δε θέλουμε να έρθουμε κοινωνικά απέναντι με κάποιους ανθρώπους που θα μεταφέρουν ξανά τους κάδους πίσω στα σχολεία. Με την αγωνία που κουβάλησαν οι γονείς, ενημερώθηκαν και είχαν μια αντικειμενική εκτίμηση, θα είναι συμπαραστάτες ουσίας και όχι ετικέτας. Εμείς δε θέλουμε πολίτες ούτε που να μας κυνηγάνε ούτε που να μας αβαντάρουν, θέλουμε συνειδητοποιημένους πολίτες που θα συμμετέχουν στη λύση του προβλήματος, γιατί η λύση δε προέρχεται από καμία δημοτική αρχή αν δεν έχει τη συμπαράσταση των πολιτών», ανέφερε ο κ. Λιατσής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν πρόεδροι και γονείς από το 3ο Νηπιαγωγείο Πύργου και όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Πύργου. 

Πηγή Γιακουμέλου

Όλη η επικαιρότητα