Ελλάδα

Παράταση ενός έτους για το έργο της διώρυγας Αμβρακίας-Αμφιλοχίας

koi-dioryga.jpg
Ακούστε το άρθρο

Νέα παράταση για την ολοκλήρωση πήρε το μεγάλο αρδευτικό-υδρευτικό έργο της Αμβρακίας. Αν και η ολοκλήρωση του έργου έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια, η κρίση χτύπησε και έτσι σήμερα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, η νέα προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων τέθηκε η 31η Δεκεμβρίου 2016. Τα έργα είχαν πάρει ακόμα μία παράταση για τις 30 Ιουνίου 2015.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρδευτικό και υδρευτικό έργο της Αμφιλοχίας και των κοινοτήτων του Βάλτου και ίσως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα στην περιοχή ως προς τη δυνατότητα ολοκλήρωσης λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές συγκυρίες της χώρας, τη λειτουργικότητά του σαν έργο αλλά και τη χρησιμότητά του ως προεκλογικό όπλο οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.

Οι πρώτες μελέτες για το έργο «Ανακατασκευή Διώρυγας Δ1 και επέκταση διώρυγας Αμβρακίας – Αμφιλοχίας για άρδευση κοινοτήτων επαρχίας Βάλτου» ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’80, η οριστική μελέτη του εγκρίθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και η δημοπράτηση και ανάθεσή του έγινε το 2006 στην εταιρεία ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Αντικείμενο του έργου ήταν η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού δυτικά του Αχελώου, με σκοπό την ύδρευση και άρδευση κοινοτήτων της επαρχίας Βάλτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με την παροχέτευση υδάτων από τον ποταμό Αχελώο. Περιελάμβανε, συγκεκριμένα:
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ ΜΗΚΟΥΣ 6ΧΛΜ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΜΗΚΟΥΣ 9,227ΧΛΜ,
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗς ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΒΑΛΤΟΥ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΒΑΛΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 2,685ΧΛΜ
-ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ-ΒΑΛΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 2,091ΧΛΜ
-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 40εκ.ευρώ και με την έκπτωση του αναδόχου έπεσε στα 23,58εκ.ευρώ. Με την ολοκλήρωση του θα αρδεύσει πάνω από 100.0000 στρέμματα και παράλληλα θα υδρεύσει περιοχές του δήμου της Αμφιλοχίας.

Είναι το μόνο έργο το οποίο θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης αλλά και της  άρδευσης η οποία στηρίζει τον πρωτογενή τομέα ειδικά σήμερα που οικονομική διέξοδος της χώρας από την κρίση προϋποθέτει την στήριξη και ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Όπως φαίνεται η επιλογή και η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της περιοχής.

Pηγή: ypodomes.com/

Όλη η επικαιρότητα