Μεσσηνία

«Παράταση» για το 2021 παίρνει το υδατοδρόμιο στην Καλαμάτα

Ακούστε το άρθρο

Ο κορωνοϊός και οι αρνητικές εξελίξεις που αναμένονται και για τον τουρισμό στη Μεσσηνία έχουν ως αποτέλεσμα, πέραν όλων των άλλων, την αναβολή για ένα χρόνο της πιθανότητας λειτουργίας υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Άλλωστε, οι πρώτες… σκιές είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την ανακοίνωση ότι για το 2021 πήρε αναβολή και η λειτουργία του δικτύου υδροπλάνων στο Ιόνιο. Την είδηση επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια ΑΕ», Αναστάσιος Γκόβας.

Σε επικοινωνία του “Θ” με το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ο τελευταίος μάς επιβεβαίωσε τις δυσμενείς εξελίξεις. Ωστόσο, μας δήλωσε ότι η μετάθεση του χρόνου δίνει την ευκαιρία στο Δήμο Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να οργανώσουν με καλύτερες προϋποθέσεις το διαγωνισμό για εκδήλωση ενδιαφέροντος, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στο φετινό καλοκαίρι.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με επιστολή της εταιρείας “ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ- Hellenic Seaplanes”, στις αρχές Μαρτίου, προς το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, κατατίθεται αίτημα “χορήγησης άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου επί υδάτινης επιφάνειας στη θαλάσσια περιοχή Λιμένα Καλαμάτας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας”.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική επιστολή: «Σύμφωνα με το πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας και ειδικότερα των μεταβατικών διατάξεων του Νόμου 4663/2020 και με το άνωθεν σχετικό, σας υποβάλλουμε αίτημα για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή Λιμένα Καλαμάτας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας. Με την αίτηση αυτή επισυνάπτεται τεχνικός φάκελος σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, σύμφωνα με την παρ. Α του άρθρου 8 του Ν. 4663/2020. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική διευκρίνιση”.

Από την άλλη πλευρά, για την κατάσταση με τα νησιά στο Ιόνιο, οι τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν ότι «όπως φαίνεται τα υδροπλάνα δε θα πετάξουν πάνω από το Ιόνιο, καθώς δε θα προλάβουν να αδειοδοτηθούν τα υδατοδρόμια στα νησιά του Ιονίου, πέραν της Κέρκυρας και των Παξών που έχουν αδειοδοτηθεί, παρότι η χρησιμότητά τους θα ήταν άκρως απαραίτητη, όχι μόνο για τουριστικούς προορισμούς, αλλά ακόμη και για τη διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκόβας.

Εντούτοις, όλα φαίνεται πως θα είναι έτοιμα για το 2021, ενώ προ ημερών ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο αεροδρόμιο Oberpfaffenhofen EDMO της Γερμανίας η πρώτη δοκιμαστική πτήση του υδροπλάνου «Seastar Dornier».

Πηγή: Εφ.«Θάρρος»

Όλη η επικαιρότητα