Ηλεία

Παράταση στον προληπτικό έλεγχο δαπανών των ΟΤΑ ως το τέλος της χρονιάς

Προσωρινή διέξοδος στο εκρηκτικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί

Στην παράταση –και με τη «βούλα»- στον προληπτικό έλεγχο δαπανών των ΟΤΑ ως το τέλος της χρονιάς αναφέρεται η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο θέμα είχε αναφερθεί η ΠΑΤΡΙΣ σε προ ημερών ρεπορτάζ της…

Αναλυτικά η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο του συλλόγου Χρήστο Γαρύφαλλο:

«Ο Σύλλογος ανακοινώνει ότι μετά τις κινητοποιήσεις μας, τις παρεμβάσεις μας αλλά και την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των 3 συλλόγων του Ν. Ηλείας με τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών, η συνάντηση ΠΟΕ- ΟΤΑ με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο είχε θετικό αποτέλεσμα. Δόθηκε παράταση στον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των ΟΤΑ έως 31/12/2019 με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών  «Κύρωση της συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών & Επενδύσεων ΙΙ Εναρμόνιση του κώδικα ΦΠΑ με την οδηγία (Ε.Ε) 2016/1065 ΙΙΙ Ενσωμάτωση των σημείων 1,2,4 και 5 του αρθ.2 και του αρθ. 4,6,7 και 8 της οδηγίας 1164/2016 ΙV Τροποποίηση του Ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις που κατατέθηκε στην Βουλή την Παρασκευή 05 Απριλίου 2019.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το αρθ. 58 του Ν/Σ

15:

Α) Μετατίθεται χρονικά από 01/01/2019 σε 01/01/2020 ο χρόνος κατά τον οποίο το ελεγκτικό συνέδριο παύει να ασκεί προληπτικό έλεγχο στις δαπάνες των ΟΤΑ και των άλλων νομικών προσώπων που υπάγονται στον έλεγχο αυτό.

Β) Θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες του τρέχοντος έτους, οι οποίες έχουν εξοφληθεί έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του υπό ψήφιση νόμου χωρίς την προηγούμενη άσκηση προληπτικού ελέγχου.

Γ) Δύναται να ανακατανέμονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών οι υπηρεσίες των φορέων Γενικής Κυβέρνησης αρμοδιότητας των Δ.Υ.Ε.Ε του νόμου για την άσκηση των οριζόμενων αρμοδιοτήτων.

Πρόκειται για μία νομοθετική ρύθμιση που δίνει προσωρινή διέξοδο στο εκρηκτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την άσκηση προληπτικού ελέγχου δαπανών ΟΤΑ. Η παράταση που δόθηκε προκειμένου να συνεχιστεί ο έλεγχος μας ικανοποιεί εν μέρει αφού μας αίτημα είναι η οριστική διατήρηση.

Συνάδελφοι, κερδίσαμε μία μάχη και δεν επαναπαυόμαστε. Διεκδικούμε ότι αποφασίσαμε στη σύσκεψη της 21/03/2019 και ζητάμε τα εξής:

  1. Την άμεση κατάργηση των διατάξεων του αρθ. 204 του Ν. 4555/2018 με τις οποίες οι αιρετοί απαλλάσσονται κάθε ευθύνης των διαδικασιών εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών ΟΤΑ Α’ Βαθμού και την έναρξη διαβούλευσης  μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την δημιουργία, ρύθμιση και εφαρμογή ενός νέου, σύγχρονου και ουσιαστικού λειτουργικού και αποδοτικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των δαπανών των ΟΤΑ Α’ βαθμού.
  2. Τον προληπτικό έλεγχο δαπανών από 1€ και όχι από 5.000€ που είναι σήμερα καθώς και την οριστική του διατήρηση.
  3. Την κατάργηση δημιουργίας και λειτουργίας των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου στους νέους οργανισμούς εσωτερικών υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ Βαθμού.
  4. Επιμόρφωση υπαλλήλων από στελέχη του Υπουργείου.
  5. Έκδοση από το Υπουργείο οδηγού κωδικοποίησης δικαιολογητικών Χ.Ε.
  6. Στελέχωση οικονομικών υπηρεσιών με υπαλλήλους αναλόγων προσόντων.
  7. Επίδομα θέσης ευθύνης και στους εκδότες των Χ.Ε και στους Ταμίες αλλά και στους Π.Ο.Υ. αυξημένο επίδομα θέσης ως κίνητρο διότι κανείς δεν δέχεται να αναλάβει.
  8. Αλλαγή χρονοδιαγράμματος εξόφλησης Χ.Ε. για να μπορεί να γίνεται ακριβής και σωστός έλεγχος.
  9. Σύστασης νομικής υπηρεσίας που θα δίνει λύσεις σε εσωτερικά οικονομικά θέματα εσόδων-εξόδων.

Συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι άδικη, μη λειτουργική και πρέπει να αλλάξει. Δεν πρέπει οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών να είναι τα εξιλαστήρια θύματα. Παραμένουμε σε ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Και ο μόνος τρόπος που γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο μαζικός, δυναμικός και ενωτικός αγώνας».

Όλη η επικαιρότητα