WEB tv Κόσμος

Παρατείνεται η εκεχειρία για απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα μετά από συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα συνεχιστεί, δήλωσαν και οι δύο πλευρές σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της συμφωνίας, αν και οι λεπτομέρειες οποιασδήποτε επίσημης συμφωνίας παρέμειναν ασαφείς.
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση της ανακωχής για ακόμη μία ημέρα μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, ανακοίνωσε λίγο πριν από την εκπνοή της ο ισραηλινός στρατός, επισημαίνοντας πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες των μεσολαβητών για την απελευθέρωση και άλλων ομήρων. Συμφώνησε και η Χαμάς από την πλευρά της.  Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία σχετικά με τη λίστα των ομήρων που θα απελευθερωθούν.

Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα συνεχιστεί, δήλωσαν και οι δύο πλευρές σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της συμφωνίας, αν και οι λεπτομέρειες οποιασδήποτε επίσημης συμφωνίας παρέμειναν ασαφείς.

«Υπό το φως των προσπαθειών των μεσολαβητών να συνεχίσουν τη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων και υπό τους όρους του πλαισίου, η επιχειρησιακή παύση θα συνεχιστεί», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, χωρίς να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς είπε ότι υπήρξε συμφωνία για «παράταση της εκεχειρίας για έβδομη ημέρα», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επιβεβαίωσε το Κατάρ την παράταση εκεχειρίας

Η ανακωχή του Ισραήλ και της Χαμάς παρατάθηκε για μια μέρα, ως αύριο Παρασκευή, επιβεβαίωσε το Κατάρ, η χώρα που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στα μέρη με αιγυπτιακή και αμερικανική υποστήριξη, μερικά λεπτά αφού τυπικά εξέπνευσε η ισχύς της εξαήμερης «ανθρωπιστικής παύσης» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας .

«Η παλαιστινιακή και η ισραηλινή πλευρά συμφώνησαν να παρατείνουν την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας για μια επιπλέον ημέρα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του εμιράτου του Κόλπου, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι.
Η Χαμάς και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσαν νωρίτερα πως η ανακωχή —η ισχύς της οποίας εξέπνεε στις 07:00— παρατείνεται για ακόμη 24 ώρες.

Επίσκεψη Μπλίνκεν

Εν τω μεταξύ, στο Τελ Αβίβ βρίσκεται ο Άντονι Μπλίνκεν, όπου θα έχει συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία για την ενδεχόμενη παράταση της ανακωχής και τη διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ από τα Σκόπια.

Αναμένεται να έχει συνομιλίες εντός της ημέρας με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ και κατόπιν με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και με άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σκοπεύει επίσης να μεταβεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Τις επόμενες ημέρες, θα επικεντρωθούμε στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραταθεί η παύση (σ.σ. των στρατιωτικών επιχειρήσεων) προκειμένου να μπορέσουμε να βγάλουμε περισσότερους ομήρους και να μπορέσει να εισέλθει περισσότερη βοήθεια», είπε χθες στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών μελών του NATO στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας πως η ανακωχή επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες όμηροι της Χαμάς και να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο από τον ισραηλινό στρατό παλαιστινιακό θύλακο.

Κάθε παράταση της ανακωχής, που διαπραγματεύτηκαν τα μέρη με ενδιάμεσο το Κατάρ, που είχε την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, «σημαίνει πως θα επιστρέψουν περισσότεροι όμηροι στα σπίτια τους και θα εισέλθει περισσότερο βοήθεια». Και «αυτό είναι που θέλουμε, και πιστεύω πως είναι επίσης αυτό που θέλει το Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συνεχίστηκαν οι απελευθερώσεις ομήρων

Νωρίτερα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε πρόταση που τού υπέβαλε να απελευθερώσει επτά γυναίκες και παιδιά που έχει στα χέρια του και να τού παραδοθούν τα πτώματα άλλων τριών ομήρων που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, προκειμένου να παραταθεί για ακόμη μια ημέρα η ανακωχή σε ισχύ από την Παρασκευή. Κι αυτό «παρότι επιβεβαιώσαμε διαμέσου των μεσολαβητών πως αυτή η ομάδα (ομήρων) αποτελείται από τους τελευταίους ομήρους που έχει το κίνημα (η Χαμάς) κι εμπίπτουν στη συμφωνημένη κατηγορία» ομήρων προς απελευθέρωση, τονίζει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς κάλεσε τα μέλη του στη Λωρίδα της Γάζας να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επανέναρξης του πολέμου με τον στρατό του Ισραήλ σε περίπτωση που η ανακωχή, η οποία εκπνέει στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δεν ανανεωθεί. «Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ καλούν τις ενεργές δυνάμεις τους να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη τις τελευταίες ώρες της ανακωχής», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Το κείμενο παροτρύνει τα μέλη της να παραμείνουν σε ετοιμότητα «εκτός αν εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση» της Χαμάς που «θα επιβεβαιώνει την παράταση» της ανακωχής.

Χθες συνεχίστηκε η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς και το Ισραήλ. Επί ισραηλινού εδάφους βρίσκονται ήδη 16 όμηροι – εκ των οποίων δώδεκα Ισραηλινοί και τέσσερις Ταϊλανδοί -, ενώ 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν ως αντάλλαγμα. Είχαν προηγηθεί επεισόδια έξω από τη φυλακή όπου κρατούνταν οι Παλαιστίνιοι και έφοδος του ισραηλινού στρατού.

Όλη η επικαιρότητα