Εκπαίδευση Ηλεία

Παρελθόν και με τη «βούλα» η δημιουργία ΤΕΦΑΑ στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Παρελθόν και με τη «βούλα» αποτελεί όπως φαίνεται για την Ηλεία η δημιουργία του πανεπιστημίου των ΤΕΦΑΑ στην πόλη του Πύργου, αφού χθες ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί όλων των άρθρων το νομοσχέδιο περί παιδείας που τέθηκε στη βουλή. Το επίμαχο άρθρο 33 που αφορά την αναστολή λειτουργίας των 38 πανεπιστημιακών τμημάτων αναμένεται να περάσει σήμερα από ονομαστική ψηφοφορία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τη μοναδική παράταξη που εξέφρασε το αίτημα αυτό.

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, στο άκουσμα της είδησης περί αναστολής της δημιουργίας των ΤΕΦΑΑ, σημείωσε πως όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει αρκετές πρωτοβουλίες προκειμένου να γίνει αντιληπτό πόσο ανάγκη έχει η περιοχή ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα τέτοιου βεληνεκούς.

Ως μοναδική λύση χαρακτήρισε τη λειτουργία του συμβουλίου αιρετών τις επόμενες ημέρες και την άμεση κινητοποίηση με απεργίες σε όλο το νομό, στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο να δώσει ένα τεράστιο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως ο λαός έχει τη δύναμη να διεκδικήσει αυτά που προσπαθούν να του στερήσουν.

Αυγερινοπούλου: «Προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ»

Η βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τόνισε πως η δημιουργία των ΤΕΦΑΑ στον Πύργο αποτέλεσε εξαρχής μια καθαρά προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Παρότι είμαι υπέρμαχος της δημιουργίας πρόσθετου πανεπιστημιακού τμήματος στο νομό μας, το συγκεκριμένο σχεδιάστηκε χωρίς να προβλεφθούν αντίστοιχοι πόροι που θα εξασφάλιζαν την ομαλή λειτουργία του, αλλά και χώροι φιλοξενίας του. Ήταν όλα στον αέρα. Ήταν ακόμα μια από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νομό μας και τη χώρα. Αυτό που κάναμε είναι αυτό το τμήμα που πουθενά δε στηριζόταν παρά μόνο στο όνομα, να μην το συμπεριλάβουμε στο σχεδιασμό. Αντιθέτως βρίσκομαι σε στενή επικοινωνία με τον υφυπουργό κ. Δηγαλάκη, έτσι ώστε να φιλοξενήσουμε πολύ σημαντικά ελληνικά και διεθνή προγράμματα στον ευρύτερο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και τον Πύργο, τα οποία θα ανακοινωθούν και εν ενθέτω χρόνο. Ήταν μια καθαρά προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είχε καν ξεκινήσει. Παρέμεινε στα λόγια μόνο».

Νικολακόπουλος: «Δεν παρουσιάσθηκε επαρκή τεκμηρίωση»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος, σημείωσε πως δεν υπήρξε κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός αλλά ούτε και επαρκής τεκμηρίωση, προσθέτοντας ωστόσο με βεβαιότητα πως κατά την επανεξέταση του ακαδημαϊκού χάρτη θα υπάρξει εφικτή πρόταση δημιουργίας σχολής στην ηλειακή πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Θέλω να επισημάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζεται και ασφαλώς δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια και η θέληση για την δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Πύργο.

Η Σχολή των ΤΕΦΑΑ όπως και οι υπόλοιπες για τις οποίες προχώρησε σε αναστολή της έναρξης τους το Υπουργείο Παιδείας, θα επανεξετασθεί στη βάση μιας θεσμοθετημένης λειτουργίας που θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια, να φέρει τις απαραίτητες μελέτες, και φυσικά να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες υποδομές.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ανακοινώσεις αυτών των τμημάτων έγιναν με τον πλέον πρόχειρο και βιαστικό τρόπο από την προηγούμενη κυβέρνηση σε προεκλογική ουσιαστική περίοδο και για ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν υπήρξε ποτέ ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός, δεν έγινε ποτέ ουσιαστικά μια οργανωμένη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, δεν παρουσιάσθηκε ποτέ μια επαρκή τεκμηρίωση.

Γνωρίζουμε επίσης τον τρόπο που έγινε αυτή η διαδικασία και τον περιβόητο Νόμο Γαβρόγλου που έβαλε την Ανωτάτη Εκπαίδευση σε «περιπέτειες» ενώ παράλληλα μετέφερε την ευθύνη στο Δήμο με το πρόσχημα των υποδομών, όταν για τα ΤΕΦΑΑ οι εγκαταστάσεις και υποδομές, όπως αντιλαμβανόμαστε έχουν κυρίαρχη σημασία.

Αποτέλεσμα όλης της προαναφερόμενης προχειρότητας που ήθελε να υπηρετήσει μικροπολιτικές και μόνο σκοπιμότητες ήταν μετά από τόσο καιρό η εξέλιξη του θέματος να βρίσκεται σε στασιμότητα αφήνοντας την ψευδαίσθηση μιας νέας Πανεπιστημιακής Σχολής για την οποία ο κ. Γαβρόγλου και οι συνεργάτες του δεν είχαν κάνει τίποτε άλλο…

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω με ειλικρίνεια ότι ευθύνη και χρέος μας απέναντι στους νέους μας είναι η παροχή ποιοτικής δημόσιας εκπαίδευσης με γνωστικό αντικείμενο και πτυχία που θα έχουν αντίκρισμα. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η Κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας είμαι βέβαιος ότι κατά την επανεξέταση του ακαδημαϊκού χάρτη θα έχουν μια εύστοχη και εφικτή πρόταση δημιουργίας Σχολής στην Ηλειακή Πρωτεύουσα που θα ικανοποιεί τις ανάγκες πρόσβασης στην αγορά εργασίας και τον σκοπό της τοπικής κοινωνίας».

Όλη η επικαιρότητα