Ηλεία Υγεία

Παρέμβαση – απάντηση για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας από τον πρόεδρο του Ι.Σ Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Κα Έφη Σαλτάρη – Γεωργοπούλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

Ενταύθα

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε έναν πληθυσμό μπορούν να είναι πολύπλοκες, μακροχρόνιες και, σε κάποιες περιπτώσεις, όχι άμεσα προφανείς. Για παράδειγμα, ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων πολιτών αλλά και στις υποδομές υγείας της χώρας; Πώς μετριούνται, κυρία βουλευτή, τουλάχιστον εσείς και ο συντάκτης της παρέμβασής σας πώς τις μετρά;

Κυρία βουλευτή, τον πολίτη ξέρετε δεν τον ενδιαφέρει η μικροπολιτική των κομματικών εκπροσώπων, ούτε φυσικά οι άνευ σημασίας επιστολές παρέμβασης χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει το τί κάνει η πολιτεία αδιαφορώντας για το ποιος είναι πρωθυπουργός ή ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση,γιατί όλα όσα πρέπει να γίνουν είναι υποχρέωση των εκάστοτε κυβερνώντων, αφού ο πολίτης φορολογείτε και μάλιστα ληστρικά.

Ας πάμε λοιπόν στο Γ.Ν. Αμαλιάδας… Έχετε δίκιο ότι το υπουργείο Υγείας και κανένας υπουργός δεν θα το κλείσει-τουλάχιστον ευελπιστούμε ότι δε θα συμβεί λόγω πολιτικού κόστους -αντιθέτως κάνετε το απλούστερο,αφήνετε το νοσοκομείο να κλείσει μόνο του μέσα από την συνεχή υποβάθμιση και ανυποληψία.

Κυρία βουλευτή, αφού μας παραθέσατε τις θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που προσελήφθησαν στο Γ.Ν. Αμαλιάδας, αποφεύγετε εντέχνως να μας πείτε γιατί προκηρύσσετε θέσεις επικουρικών ιατρών και δεν προκηρύσσει η κυβέρνησή σας τις μόνιμες και κενές θέσεις των ιατρών που συνταξιοδοτήθηκαν, γιατί οι επικουρικοί σήμερα είναι αύριο δεν είναι, όπως συμβαίνει πάντα… αφήνω το ότι οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό με αποτέλεσμα ακόμη και πανεπιστημιακές κλινικές να μην έχουν ειδικευόμενους.

Κυρία βουλευτή, μας κάνετε και μια ιδεολογικού τύπου ανάλυση περί της κακής ιδιωτικής υγείας που κάποια αόριστα συμφέροντα θέλουν να παραδώσουν τον λαό (sic)… προφανώς δε θέλετε να πείτε την αλήθεια, είτε διότι εσκεμμένα το κάνετε, είτε διότι δε γνωρίζετε, και πώς να γνωρίζετε, αφού τόσα χρόνια βουλευτής ουδέποτε ενδιαφερθήκατε να ερωτήσετε τον Θεσμικό συνομιλητή της πολιτείας, που είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας -θα σας προστάτευε από λάθος ενημέρωση σε ό,τι αφορά την υγεία των πολιτών- μα η ιδιωτική υγεία στηρίζει την ΠΦΥ του νομού και της χωράς, κυρία βουλευτή μας, και όχι οι ανύπαρκτες μονάδες που διαφημίζετε για σανοφάγους.

Και πώς μπορεί να στηριχτεί ΠΦΥ στην εποχή μας χωρίς ειδικευμένους, παρά μόνο με αγροτικούς και γενικούς ιατρούς. Αυτήν την υγεία υπόσχεστε;

ΚΥΡΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ, υποσχεθήκατε προσλήψεις. Δεν κάνατε τίποτα. Αντιθέτως, εξαντληθήκατε πολύ γρήγορα στις προσλήψεις για την ΕΡΤ και τις καθαρίστριες.

Υποσχεθήκατε τη σταδιακή αλλά άμεση έναρξη αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας με προοπτική τον Μ.Ο. των αναπτυγμένων χωρών της ΕΕ, σε βάθος 3ετίας και με βάση την πορεία των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Δεν κάνατε τίποτε. Υποσχεθήκατε την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την εφαρμογή του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού. Κανένας σχεδιασμός, καμία εφαρμογή. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα.

Υποσχεθήκατε την άμεση στελέχωση των δομών ΠΦΥ στην προοπτική ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος. Μιλούσατε για στελέχωση των μονάδων υγείας με νέο ιατρικό προσωπικό ΠΑΑ και άρση της αδικίας κατά των πρώην γιατρών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ με επαναπρόσληψη, όσων επιθυμούν. Δεν προχωρήσατε ούτε καν στην προκήρυξη.

Υποσχεθήκατε κάλυψη των αναγκών των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων. Καμία σχετική ενέργεια δεν πραγματοποιήθηκε. Πολλά Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε καν πετρέλαιο θέρμανσης και ζητιανεύουν μέχρι το μελάνι και το χαρτί για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Θα υπερασπίζατε έμπρακτα την υγεία ως θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και δημόσιο αγαθό και θα προχωρούσατε στη μεθοδική σταδιακή κατάργηση της εμπορευματοποίησης της υγείας. Καμία σχετική ενέργεια δεν πραγματοποιήθηκε και καμία σχετική νομοθετική πρωτοβουλία δεν ολοκληρώθηκε. Αντιθέτως, γέμισε η χώρα ιατρεία αρπαχτής.

Διακηρύσσατε ότι το δημόσιο νοσοκομείο οφείλει να λειτουργεί με κριτήριο την κάλυψη όλων των αναγκών, να καλύπτει την ανάγκη 24ωρης ασφαλούς εφημέρευσης, να διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση όλων στο σύστημα, να διατηρεί σταθερές και αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας για το προσωπικό, να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των ασθενών την ώρα της ανάγκης. Καμία σχετική ενέργεια και καμία σχετική νομοθετική πρωτοβουλία δεν ολοκληρώθηκε.

Υποσχόσασταν εφαρμογή ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς και χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας προς όλους τους κατοίκους της χώρας. Καμία ενέργεια δεν πραγματοποιήθηκε. Δεσμευόσασταν για αξιοπρεπές σύστημα αμοιβών στους δημόσιους λειτουργούς της υγείας. Καμία σχετική ενέργεια δεν πραγματοποιήθηκε και καμία σχετική νομοθετική πρωτοβουλία δεν ολοκληρώθηκε.

Δεσμευόσασταν για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Κάνατε το αντίθετο.

Δεσμευόσασταν για την πάταξη της συναλλαγής – της μίζας – της σπατάλης. Η διαφθορά στην υγεία αποτελεί κοινωνικό έγκλημα. Καμία σχετική ενέργεια και καμία σχετική νομοθετική πρωτοβουλία δεν ολοκληρώθηκε.

Υποσχόσασταν άμεση εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου κάλυψης δυσπρόσιτων και νησιωτικών περιοχών, με αξιοποίηση επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων. Καμία σχετική ενέργεια και καμία σχετική νομοθετική πρωτοβουλία δεν ολοκληρώθηκε. Υποσχεθήκατε Taxisnet στην Υγεία. Καμία σχετική ενέργεια και καμία σχετική νομοθετική πρωτοβουλία δεν ολοκληρώθηκε.

Σε αυτά πρέπει να απαντήσετε και όχι στην έρευνα για ΚΕΕΛΠΝΟ, novartis, Ερρίκος Ντυνάν κλπ. Αυτά είναι θέματα της βουλής που τα ερευνά και της δικαιοσύνης… ο πολίτης, κυρία βουλευτή, θέλει άρτια υγειονομική περίθαλψη και να μην πεθαίνει στο δρόμο για την Πάτρα.

Σε αυτά δώστε απαντήσεις και όχι αν ήρθε και τι έκανε ο Άδωνις… και ποιον ενδιαφέρει άλλωστε;

 

Κωνσταντίνος Τσαούσης

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας

Όλη η επικαιρότητα