Πολιτισμός

Με παρέμβαση Φίλη – Ξυδάκη αποσύρθηκε ρύθμιση της Κονιόρδου

Ακούστε το άρθρο

Την απόσυρση νομοθετικής ρύθμισης της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου που θα έδινε τη δυνατότητα έγκρισης έργων σε αρχαιολογικούς χώρους δίχως υπουργική απόφαση πέτυχαν ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Ξυδάκης εκφράζοντας έντονες διαφωνίες σχετικά με τη σκοπιμότητά της.

Το θέμα ανέδειξε πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χαρακτήρισε «βόμβα» το άρθρο 67 του νομοσχεδίου που προέβλεπε ότι δεν απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης σε περίπτωση υλοποίησης έργου σε μνημεία, ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων στις οποίες μετέχει ως συμβαλλόμενο μέρος το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο κ. Ξυδάκης κατήγγειλε ότι η επίμαχη διάταξη θα άνοιγε το δρόμο για να γίνονται “χωρίς πολιτική ευθύνη και επιστημονική γνωμοδότηση” έργα που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά. Ζήτησε, μάλιστα, να επαναδιατυπωθεί η διάταξη. Ακολούθησε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ο οποίος ζήτησε ευθέως την απόσυρση της διάταξης και ταυτόχρονα επέκρινε την κυβέρνηση για την επείγουσα διαδικασία ψήφισης που ακολουθήθηκε.

Τις ενστάσεις του δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εισάκουσε τελικά η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου η οποία απέσυρε την επίμαχη διάταξη από το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

news247.gr

Όλη η επικαιρότητα