Πολιτική

Παρέμβαση Γ.Κουτσούκου για το ανασκαφικό έργο της Αρχαίας Ήλιδας

ilida_012.jpg
Ακούστε το άρθρο

Eρώτηση για το ανασκαφικό έργο της Αρχαίας Ήλιδας κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, καθώς επιβεβαιώνεται η μη ένταξή του στα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα.

Δείτε την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού στον κ.Γιάννη Κουτσούκο


Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 13106/18.7.2013 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Ιωάννη Κουτσούκου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ,  στο «Ε.Π. Πολιτισμός», υλοποιήθηκε το έργο «Διαμόρφωση – ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ήλιδος – Α’ φάση», με φορέα διαχείρισης το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων και προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, το οποίο περιελάμβανε στερεωτικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο και εγκατάσταση αντλητικού συστήματος για αποστράγγιση του χώρου.

Το 2002 – 2004 το έργο «Μελέτη – διαμόρφωση αρχαιολογικού χώρου Ήλιδος», με φορέα υλοποίησης το ΤΔΠΕΑΕ, είχε χρηματοδοτηθεί και με αμιγώς εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα 2004».

Επίσης από κοινοτικούς πόρους (Μέτρο 2-1 ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος) είχε χρηματοδοτηθεί το έργο « Μουσείο Αρχαίας Ήλιδος», με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Εκτελέσεως Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, προϋπολογισμού 4.298.969 ευρώ ( δημιουργία και εξοπλισμός διωρόφου κτηρίου 1.400 τ.μ.).

Κατά το έτος 2010 είχε γίνει προγραμματισμός ένταξης του έργου σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Μετά τη λήξη της θητείας της Επιτροπής (31.12.2010) το έργο έπαυσε να ανήκει στα έργα ΤΔΠΕΑΕ με υπουργική απόφαση, η οποία όριζε ότι τούτο περιέχεται αμιγώς στη δικαιοδοσία της Ζ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το δε εργατικό δυναμικό παύει να είναι αποσπασμένο στο έργο και εντάσσεται ως προσωπικό επί συμβάσει  Αορίστου Χρόνου στην Ζ’ ΕΠΚΑ με έδρα την Αρχαία Ολυμπία.

Στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων η χρηματοδότηση ανασκαφικών ερευνών της Αρχαίας Ήλιδος δεν αποτέλεσε έκτοτε επιλέξιμη δαπάνη.

Η Ζ’ ΕΠΚΑ, με προγραμματική σύμβαση που συνυπέγραψε με το Δήμο Ήλιδος (4.8.2010), προϋπολογισμού 990.000 ευρώ με προοπτική τετραετίας, προσέλαβε τέσσερις (4) αρχαιολόγους και με οργανωμένα συνεργεία από εργατοτεχνίτες της Ήλιδας, συνέχισε το ανασκαφικό έργο της σε τομείς της αρχαίας πόλεως, από 1.4.2011 έως 9.8.2011, οπότε και διεκόπη, για λόγους οι οποίοι υπερκεράσθηκαν μέχρι το τέλος του έτους. Ακολούθως υπεγράφη συμπληρωματική προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αρχαίας Ήλιδος (Μάρτιος του 2012).

Η Εφορεία, υπό το βάρος εκτάκτων θλιβερών περιστατικών, τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους (κλοπή στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητος / Παλαιό Μουσείο Ολυμπίας στις 17.2.2012 και ακραίων καιρικών φαινομένων πλημμυρών, που έπληξαν τις Η/Μ εγκαταστάσεις κτηρίων και μουσείων της), δεν έχει μέχρι τώρα ενεργοποιήσει την ανωτέρω σύμβαση, καθώς χειρίστηκε με αποκλειστική προτεραιότητα τις άμεσες ανάγκες θεραπείας θεμάτων ασφαλείας των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων και των κτηρίων της, με ετεροαπασχόληση,  βάσει του άρθρου 30 του Νόμου 3528/2007, μεγάλου αριθμού του εργατοτεχνικού προσωπικού της Ήλιδος, το οποίο έως και σήμερα, λόγω της υφισταμένης οικονομικής στενωπού, εξακολουθεί να καλύπτει ανάλογες ανάγκες κατά περίσταση.

Μετά την επάνοδο των κλαπέντων στο Παλαιό Μουσείο ( 24 Νοεμβρίου 2012), η Εφορεία δρομολόγησε τη διαδικασία ένταξης έργων ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας στην παρούσα προγραμματική περίοδο και επί του παρόντος προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς τις επανεκθετικές εργασίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου. Στην Αρχαία Ήλιδα το εναπομείναν εργατοτεχνικό προσωπικό ασχολείται με συντήρηση και τακτικούς καθαρισμούς των μνημείων, των μουσείων της Ήλιδος, καθώς και με εποπτεία δημοσίων έργων και διενέργεια σωστικών ανασκαφών.

Σύμφωνα με την ανωτέρω συμπληρωματική προγραμματική σύμβαση, της οποίας η χρονική διάρκεια λήγει στα τέλη του 201, είναι στις προθέσεις της Εφορείας, κατά σειρά προτεραιότητας, η ενεργοποίηση κυρίως του μέρους εκείνου που αφορά στις απαλλοτριώσεις της περιοχής του αρχαίου Γυμνασίου ( συμπλήρωση άρθρου 3 αρχικής σύμβασης, εδάφιο 15 « συντέλεση απαλλοτριώσεων με προτεραιότητα την περιοχή του Γυμνασίου»), η άκρως απαραίτητη συμπλήρωση του εποπτικού υλικού του Αρχαιολογικού Μουσείου και η επισκευή του Μουσείου Ιστορίας των Ανασκαφών Ήλιδος / Παλαιά Αρχαιολογική Συλλογή Ήλιδος). Παράλληλα, και εφ’ όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, προβλέπεται να δρομολογηθεί και ανασκαφικό έργο σε επιλεγμένους τομείς, ενώ για τα εκκρεμή ζητήματα του αρχαίου θεάτρου (μελέτη αποκατάστασης) υπάρχει επικοινωνία με τον πρόεδρο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων ελληνικών θεάτρων ΔΙΑΖΩΜΑ, κ. Σταύρο Μπένο, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους του.

Τέλος, η Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της επισκεψιμότητας του Μουσείου σε υψηλό επίπεδο με εφαρμογή τριών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πραγματοποίηση ποιοτικών παραστάσεων στο ξύλινο θέατρο και στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, σε συνεργασία κυρίως με τον Δήμο Ήλιδος.

 

 

 

 

 

 

Όλη η επικαιρότητα