Ηλεία Πολιτική

Παρέμβαση Κ. Βελόπουλου για τις καταστροφές -και στην Ηλεία- από τον πρόσφατο καύσωνα

«Θα τους αποζημιώσετε;»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος προχώρησε σε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Οικονομικών για την μη αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Πελοποννήσου λόγω καταστροφών της σοδειάς τους από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Βελόπουλος στην ερώτηση του αναφέρεται και για το νομό Ηλείας, όπως επίσης και για τους νόμους Μεσσηνίας και Αχαΐας, όπου οι ελαιοπαραγωγοί είναι σε κατάσταση απόγνωσης, μετά τις πρωτόγνωρα πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στις περιοχές που δραστηριοποιούνται ,που έπληξαν την φετινή τους παραγωγή σε ποσοστό που συχνά υπερέβη το 50% της σοδειάς. Αυτές οι θερμοκρασίες  προκάλεσαν ζημιές στην καρπόδεση και στην ελαιοφορία των ελαιόδεντρων. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση επέφερε μία οικονομική καταστροφή τους παραπάνω αγρότες, αφού η καλλιέργεια αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος για τους περισσότερους από αυτούς.

Μάλιστα ο κ Βελόπουλος τονίζει ότι τις παραπάνω ζημιές δεν τις κάλυψε ο ασφαλιστικός οργανισμός ΕΛΓΑ ως όφειλε, παρά το ότι οι καταστροφές στις σοδειές προήλθαν από βεβαιωμένο έντονο καιρικό φαινόμενο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ο κ. Βελόπουλος ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς, να του απαντήσουν πως προτίθενται να παρέμβουν διορθωτικά έτσι ώστε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους αγρότες για την ζημιά που έχουν υποστεί. Επίσης ερωτά αν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι πραγματογνωμοσύνης προς εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί από τα έντονα ασυνήθιστα για την εποχή φαινόμενα καύσωνα και τέλος ρωτά αν σε περίπτωση ο αρμόδιος για τις αγροτικές αποζημιώσεις ΕΛΓΑ δεν αποζημιώσει τους αγρότες για τη ζημιά που έχουν υποστεί, αν προτίθενται να τους διασώσουν, εντάσσοντας τους στους δικαιούχους του προγράμματος οικονομικής κρατικής ενίσχυσης, είτε σε σχετικό πρόγραμμα ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλη η επικαιρότητα