Αγροτικά

Παρέμβαση Κατσιφάρα για την καλλιέργεια της πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα

patatas.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να μην μείνει ακάλυπτη ασφαλιστικά η παραγωγή της φθινοπωρινής πατάτας στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας της Δυτικής Ελλάδας, ζητά ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με επιστολή του στον Υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον αναπληρωτή Υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο καθώς και τον πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) Βασίλειο Έξαρχο.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιφάρας είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί η διαδικασία των φυτοϋγεινομικών ελέγχων με τη σημερινή διάρθρωση των Υπηρεσιών και το περιορισμένο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτουν προκειμένου να ελεγχθεί η χρήση αποκλειστικά πιστοποιημένου πατατόσπορου από τα σποροπαραγωγικά κέντρα.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει στην επιστολή του πως «με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας τόσο της χώρας όσο και στην Περιφέρεια μας, ιδιαίτερα επισημαίνεται η σημασία της φθινοπωρινής παραγωγής πατάτας στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία».

Ολόκληρη η επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα έχει ως εξής:

«Οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι και οι συστηματικές επισκοπήσεις αφ’ ενός μεν θωρακίζουν την Χώρα από επιβλαβείς οργανισμούς και ιδιαίτερα από οργανισμούς καραντίνας αφ΄ ετέρου δε, συμβάλλουν στην αναγνώριση και διατήρηση προστατευόμενων ζωνών.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας της Περιφέρειάς μας καλλιεργούνται πατάτες δύο (2) φορές το χρόνο (Ανοιξιάτικη και Φθινοπωρινή). Για τη Φθινοπωρινή πατάτα η καλλιεργούμενη έκταση εκτιμάται συνολικά να ξεπερνά τα 12.000 στρμ, που καλλιεργούν πάνω από 800 παραγωγοί σε εκατοντάδες διάσπαρτα αγροτεμάχια. Η συνηθέστερη πρακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι των πατατοπαραγωγών είναι η χρησιμοποίηση για τη Φθινοπωρινή καλλιέργεια ιδιοπαραγόμενου πατατόσπορου προερχόμενου από την Ανοιξιάτική καλλιέργεια.

Ο ΕΛΓΑ σε σχετικό έγγραφο του (5053 – 11/4/2013) αναγράφει ότι δεν καλύπτει ασφαλιστικά την καλλιέργεια της Φθινοπωρινής πατάτας αν οι παραγωγοί δεν διαθέτουν «πιστοποιητικό ιδιοπαραγωγής», στο οποίο θα βεβαιώνεται ότι ο ιδιοπαραγόμενος σπόρος είναι απαλλαγμένος από οργανισμούς καραντίνας. Το «πιστοποιητικό ιδιοπαραγωγής» θα εκδίδεται από τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. ύστερα από επισκοπήσεις, δειγματοληψίες και εργαστηριακές εξετάσεις (δείγμα 200 κονδύλων ανά αγροτεμάχιο, δειγματοληψία εδάφους, φύλλα).

Οι έλεγχοι που αφορούν την καταλληλότητα για φύτευση ιδιοπαραγόμενου πατατόσπορου προερχόμενου από καλλιέργεια Ανοιξιάτικης φύτευσης αποτελούν μια άκρως ιδιόμορφη και επίπονη εργασία των ελάχιστων φυτοϋγεινομικών ελεγκτών (γεωπόνων – υπαλλήλων των ΔΑΟΚ) πέραν των ήδη αυξημένων καθηκόντων τους.

Ειδικότερα απατούνται δειγματοληψίες και επισκοπήσεις σε διάσπαρτα αγροτεμάχια που καλλιεργούν πάνω από 800 παραγωγοί. Εργασίες ουσιαστικά ανέφικτες σε μια περιορισμένη χρονική περίοδο δύο (2) περίπου μηνών που παραμένει η Ανοιξιάτικη καλλιέργεια στο χωράφι. Επιπλέον, οι εργασίες αυτές εξαρτώνται και από άλλες συνοδευτικές εργασίες όπως, η αποστολή δειγμάτων στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και η πραγματοποίηση αναλύσεων σε αυτό το μεγάλο όγκο των δειγμάτων.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι με τη σημερινή διάρθρωση των Υπηρεσιών και το περιορισμένο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτουν η διαδικασία των φυτοϋγεινομικών ελέγχων καθίσταται πραγματικά αδύνατη στο σύνολό της.

Με δεδομένες τις παραπάνω ιδιαιτερότητες για την πραγματοποίηση των ελέγχων προκειμένου να εφαρμοστεί η φυτοϋγειονομική νομοθεσία και να μη μείνει ασφαλιστικά ακάλυπτη η παραγωγή Φθινοπωρινής πατάτας επιβάλλεται η χρήση αποκλειστικά πιστοποιημένου πατατόσπορου από τα σποροπαραγωγικά κέντρα και η στελέχωση των Υπηρεσιών με το κατάλληλο εποχιακό προσωπικό για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων ελέγχων διαφορετικά θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.

Τέλος, με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας τόσο της Χώρας όσο και στην Περιφέρεια μας, ιδιαίτερα επισημαίνεται η σημασία της Φθινοπωρινής παραγωγής πατάτας στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία, παρακαλούμε για τις ενέργειες σας έτσι ώστε ποτέ και σε καμιά περίπτωση να μην μείνει ασφαλιστικά ακάλυπτη η παραγωγή Φθινοπωρινής πατάτας».

Όλη η επικαιρότητα