Ηλεία

Παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας μετά από καταγγελίες

Αλαλούμ έχει προκληθεί στα σχολεία με την προσκόμιση ιατρικών γνωματεύσεων, είτε αυτών που αφορούν σε πιστοποιητικά υγείας είτε αυτών που αφορούν στη δικαιολόγηση απουσιών, καθώς αρκετοί διευθυντές σχολικών μονάδων δεν κάνουν αποδεκτές τις βεβαιώσεις που προέρχονται από ιδιώτες ιατρούς και ζητούν προσκόμιση νέων οι οποίες πρέπει να έχουν εκδοθεί από ιατρούς που υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας έγινε αποδέκτης καταγγελιών, και από γονείς αλλά και από ιατρούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι λανθασμένη και βάζει σε μεγάλη ταλαιπωρία τους γονείς και τους μαθητές. Παράλληλα, θεωρείται αδιανόητο να μην γίνεται αποδεκτή η γνωμάτευση η οποία χορηγείται από έναν επιστήμονα της υγείας, μόνο και μόνο γιατί είναι ιδιώτης και δεν υπηρετεί στο Ε.Σ.Υ.

 

Έχουν την ίδια ισχύ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, ξεκαθάρισε ότι οι γνωματεύσεις των ιδιωτών ιατρών έχουν την ίδια ισχύ με τις γνωματεύσεις των ιατρών που υπηρετούν στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

«Υπάρχει ισοτιμία των ιατρικών πιστοποιητικών, γνωματεύσεων και συνταγών, ανεξάρτητα από το εάν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς» επεσήμανε ο κ. Τσαούσης, βασιζόμενος και σε σχετική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Στην σχετική εγκύκλιο, την οποία ο κ. Τσαούσης θα κοινοποιήσει σήμερα στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ηλείας προκειμένου με την σειρά τους να την κοινοποιήσουν σε όλες τις σχολικές μονάδες, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν. 3627/2007 και τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 3418/2005: «Τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς. Σε κάθε περίπτωση, τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά και οι εκδιδόμενες γνωματεύσεις αφορούν αποκλειστικά στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας κάθε ιατρού».

Όπως είπε ο κ. Τσαούσης, πρέπει να ενημερωθούν όλα τα σχολεία προκειμένου να αποδέχονται τις βεβαιώσεις των ιδιωτών ιατρών και να μην ξαναστέλνουν τους μαθητές να εκδώσουν νέες βεβαιώσεις.

 

Εξώδικη επιστολή

Πέραν αυτού, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, αποφασίστηκε ο Σύλλογος να προχωρήσει σε εξώδικη επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, για το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Απόστολο Κατσιφάρα και καταρτίστηκε το σχέδιο δράσης για την πρόληψη, ευαισθητοποίηση και προαγωγή της υγείας των πολιτών.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσαούσης οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι αρμόδιοι να τοποθετηθούν για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο δεν προσκλήθηκαν και ο βοηθός περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, κάλεσε άλλους φορείς.

«Έχει γίνει επανειλημμένα παρατήρηση στον βοηθό περιφερειάρχη σε θέμα υγείας. Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Πώς είναι δυνατόν να συζητά για την υγεία στην Δυτική Ελλάδα και να μην συμμετέχουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που είναι οι θεσμικά αρμόδιοι. Είναι ανεπίτρεπτο και προσβλητικό. Πλην της Πάτρας, αγνοήθηκαν όλοι οι υπόλοιποι Ιατρικοί Σύλλογοι της Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Τσαούσης και συμπλήρωσε: «Αυτό που κάνει είναι παράνομο, γι’ αυτό και στέλνουμε την εξώδικη επιστολή και καλούμε τον Περιφερειάρχη να τον επαναφέρει στην τάξη».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κώστας Τσαούσης θα αποστείλει στις διευθύνσεις εκπαίδευσης την σχετική εγκύκλιο

Όλη η επικαιρότητα