Olympia Forum Ηλεία Οικονομία Πολιτική

Παρεμβάσεις ουσίας από Κ. Νικολούτσο στο Olympia Forum – 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

Ακούστε το άρθρο

Την αναγκαιότητα εκπόνησης ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για την Ηλεία, βασισμένου στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, επισήμανε στις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις του στο Olympia Forum 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος.

Όντας παρών και στις τρεις ημέρες των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Νικολούτσος δεν αρκέστηκε στην εισήγησή του στη συνεδρία της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας την Παρασκευή, αλλά προέβη και σε σύντομες παρεμβάσεις σε άλλες συνεδρίες κατά τις επόμενες ημέρες.

Αναλύοντας την οικονομική γεωγραφία της Ηλείας, ο κ. Νικολούτσος τόνισε ότι οι βασικοί πυλώνες είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας. Για τον τουρισμό διατύπωσε την ανάγκη για επικέντρωση τόσο σε νέες κατευθύνσεις, όπως ο θρησκευτικός ή ο φυσικός τουρισμός, όσο και στη διόρθωση στρεβλώσεων  σε τομείς όπως η κρουαζιέρα.

«Είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί ως προς το οικονομικό αποτύπωμα της υψηλής επισκεψιμότητας της κρουαζιέρας στην τοπική οικονομία. Η κατά κεφαλήν ιδιωτική κατανάλωση, παρά τον αριθμό των επισκεπτών στο λιμάνι του Κατακόλου, είναι χαμηλή. Αυτό απαιτεί διαμόρφωση στρατηγικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τι συμβαίνει στην Αδριατική. Παράλληλα, πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας και στους υπόλοιπους τομείς όπως ο κλασικός περιηγητικός τουρισμός που σχετίζεται με την Αρχαία Ολυμπία», εξήγησε ο κ. Νικολούτσος.

Εκπαίδευση, έρευνα και αγροτική παραγωγή

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας αναφέρθηκε στη ζημιά που προκλήθηκε στην ελαιοπαραγωγή, επισημαίνοντας την ανάγκη να ιδρυθεί στον νομό μας Ερευνητικό Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, μέσα από το οποίο θα τεθούν οι βάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων σε βάθος χρόνου αλλά και για να δρομολογηθεί η αποκαλούμενη «γεωργία ακριβείας», που αξιοποιεί την τεχνολογία και την επιστήμη.

«Χάσαμε 50 εκατ. ευρώ φέτος από την ελαιοπαραγωγή, ποσό τρομακτικό. Την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε σημαντική υποχώρηση των ελληνικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ίδρυσης φυτοπαθολογικού ινστούτουτου που θα παρεμβαίνει άμεσα. Χρειαζόμαστε υψηλές ταχύτητες και όχι κωλυσιεργία για να περάσουμε στην εποχή της ευφυούς γεωργίας, της γεωργίας ακριβείας. Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με τη συμπαράσταση του ινστιτούτου θα έχει γρήγορα αποτελέσματα», είπε ο κ. Νικολούτσος και έθεσε εκ νέου το ζήτημα της αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου, προτου αυτό καταρρεύσει.

Ο κ. Νικολούτσος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη θετική συνεισφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, υπενθυμίζοντας το πρόσφατο ανασκαφικό εύρημα της πήλινης πλάκας με στίχους της Οδύσσειας.

«Η φετινή ανακάλυψη διεκδικεί την κορυφή στα ανασκαφικά ευρήματα παγκοσμίως, κάτι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας. Έχει  ιδιαίτερο ρόλο για τον τόπο μας και είναι κοντά μας», ανέφερε.

Όλη η επικαιρότητα