Categories: Κόσμος

«Παρέσυρα και πλήγωσα μια γυναίκα, το μετανιώνω»: Γάλλος πρώην αρχιεπίσκοπος παραδέχεται «ανάρμοστες πράξεις» με θύμα νεαρή

Share

Ανάρμοστες πράξεις με νεαρή ενήλικη γυναίκα πριν από μερικές δεκαετίες παραδέχτηκε ότι έκανε ένας πρώην αρχιεπίσκοπος στη Γαλλία. Η αποκάλυψη έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς από περιστατικά που έρχονται στο φως από την Καθολική εκκλησία για μια σειρά κακοποιήσεων από κληρικούς.

Συγκεκριμένα, ο 81χρονος Ζαν Πιέρ Γκραλέτ, δηλώνει σήμερα ότι «μετάνιωσε βαθύτατα» για τις πράξεις του τη δεκαετία του 1980, την περίοδο προτού οριστεί αρχιεπίσκοπος του Στρασβούργου. Στο αξίωμα παρέμεινε τη δεκαετία 2007-2017. Ισχυρίστηκε ότι «παρέσυρε» και «πλήγωσε κάποια», προσθέτοντας ότι, ακολούθως, ζήτησε από τη γυναίκα «συγγνώμη».

Η εισαγγελία του Στρασβούργου δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο επί του θέματος.

«Η εκκλησιαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι δικαστικές αρχές έχουν ενημερωθεί», είπε ακόμα στη δήλωσή του, η οποία δόθηκε είδε το φως της δημοσιότητας από τη Διάσκεψη των Επισκόπων της Γαλλίας (CEF).

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε από την εν λόγω διάσκεψη ότι συνολικά έντεκα πρώην ή / και εν ενεργεία Γάλλοι επίσκοποι κατηγορήθηκαν για σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου ενός καρδινάλιου που ομολόγησε ότι επιτέθηκε σε ανήλικο πριν από τριάντα χρόνια περίπου.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε τότε ότι 216.000 ανήλικοι είχαν κακοποιηθεί από κληρικούς τις τελευταίες επτά δεκαετίες, αριθμός που ανέβηκε σε 330.000 όταν συμπεριλήφθηκαν και κατηγορίες κατά προσώπων γενικότερα της Εκκλησίας, όπως περιπτώσεις δασκάλων σε καθολικά σχολεία.

Σε μια άλλη περίπτωση, του επισκόπου επί σειρά ετών του Μπορντό Ζαν Πιέρ Ρίκαρντ, ο οποίος έγινε καρδινάλιος το 2006, παραδέχτηκε μια «κατακριτέα» πράξη με θύμα 14χρονο πριν από τριάντα χρόνια τουλάχιστον, με το Βατικανό να ξεκινά σχετική έρευνα.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr