Πολιτική

Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς – Ο Τσίπρας αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ

Ακούστε το άρθρο

Από το Πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκαν τα εξής: “Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών“.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως αναφέρει το news247, με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έληξε μία κρίση που ξεκίνησε με αφορμή την πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου να προτείνει κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ δικό του plan B για το Σκοπιανό, με τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε μία αμυντική συμμαχία στα Βαλκάνια. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη συμφωνία των Πρεσπών και το υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυψε την ενόχληση του. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συζήτησαν και έλυσαν το μεταξύ του ζήτημα σε γεύμα τη Δευτέρα, όμως νέες φωτιές άναψαν στο υπουργικό της Τρίτης.

Κοτζιάς: «Έρχεται η στιγμή να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις»

Με στίχους του Διονύση Σαββόπουλου και του Ντίνου Χριστιανόπουλου επέλεξε ο Νίκος Κοτζιάς να σχολιάσει την παραίτησή του από την θέση του υπουργού Εξωτερικών.

“Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου”, αναφέρει ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος προσθέτει: Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος.

Τσίπρας: «Δε θα δεχθώ καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή»

Την αποφασιστικότητα του να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αναλαμβάνοντας ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών και αποδεχόμενος την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, υπογράμμισε σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Προς τους εταίρους διεμήνυσε την προσήλωση του στη συμφωνία των Πρεσπών και προς την ΠΓΔΜ ότι εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία η Ελλάδα δε θα δεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε κανέναν διεθνή οργανισμό με τη συνταγματική ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Προς το εσωτερικό της κυβέρνησης άφησε αιχμές κατά του παραιτηθέντα Νίκου Κοτζιά ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα δεχθεί προσωπικές στρατηγικές στην εθνική γραμμή και κανείς έστω ασυνείδητα να διακυβεύσει την έξοδο από την κρίση θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Αλλά και προς τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο εστάλη το ίδιο μήνυμα.

Ο κ.Τσίπρας ειδικότερα αφού είπε ότι “με πόνο καρδιάς” έκανε δεκτή την παραίτηση Κοτζιά και τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και τόνισε: “Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το ΥΠΕΞ το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του, δίνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι η επιλογή αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών”.

Και υπογράμμισε: “Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση και να αναλάβω εγώ ο ίδιος είναι όμως και μία απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό αλλά και προς το εσωτερικό και την κυβέρνηση μου. Σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην ανεχθώ καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα- να διαταράξει την πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια”.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα