Αποδράσεις

Πάργα, εικόνα χαραγμένη στη μνήμη

parga_eikona_haragmeni_sti_mnimi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Γραφική κωμόπολη της Πρέβεζας με μεγάλη τουριστική κίνηση, ξεχωριστές φυσικές ομορφιές και πολυκύμαντη ιστορική πορεία, η Πάργα γοητεύει τους παραθεριστές με το νησιώτικο χρώμα και τη ρομαντική ατμόσφαιρά της.

Τα παραδοσιακά διώροφα και τριώροφα σπίτια, ο παραλιακός δρόμος, τα λιθόστρωτα σοκάκια, το κάστρο, τα νησάκια στην είσοδο του λιμανιού συνθέτουν μια εικόνα που μένει χαραγμένη στη μνήμη των ταξιδιωτών.

Απαράμιλλης ομορφιάς στολίδια της Πάργας είναι το κάστρο της, στη χερσόνησο της αρχαίας Τορύνης (πόλης που άκμασε τον 5ο-4ο αιώνα π.Χ.), και το νησάκι της Παναγίας, με την ομώνυμη εκκλησία, απέναντι από την ξακουστή κωμόπολη.

Το κάστρο της Πάργας οικοδομήθηκε από τους Νορμανδούς το 14ο αιώνα, υπέστη καταστροφές από τις επιδρομές πειρατών και επίδοξων κατακτητών, έλαβε δε τη σύγχρονη μορφή του από τους Ενετούς, χωρίς να λείψουν και οι τουρκικές επεμβάσεις. 

Στα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Πάργας συγκαταλέγονται ηεκκλησία του Αγίου Νικολάου, πολιούχου, και οι ναοί των Αγίων Αποστόλων, της Αγίας Ελένης και του Αγίου Αθανασίου. Το λάβαρο της Πάργας, άμφια, εκκλησιαστικά κειμήλια, χειρόγραφα, εικόνες, ευαγγέλια και επιτάφιοι εκτίθενται στις προθήκες του αξιόλογου Εκκλησιαστικού – Λαογραφικού Μουσείου της κωμόπολης. 

Στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας, μεγάλο αριθμό παραθεριστών συγκεντρώνουν οι οικισμοί Λύχνος (με θαλάσσιες σπηλιές κοντά στην παραλία του), Αγία ΚυριακήΒάλτος (με δάσος από ελιές και πλατάνια, αλλά και τρεχούμενα νερά) και Σαρακήνικο (σε κλειστό όρμο με γαλαζοπράσινα νερά).

Τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού προσελκύουν η βυζαντινή μονή της Παναγίας των Βλαχερνών, στο ακρωτήρι Χελαδιό (Κελαδιό), και το ξωκλήσι του Αγίου Σώστη, χτισμένο σε σχισμή βράχου, στην ομώνυμη παραλία.

Εξάλλου, στην κορυφή λόφου πάνω από το χωριό Ανθούσα, σε μια θέση που προσφέρει πανοραμική θέα, δεσπόζει το κάστρο που οικοδομήθηκε από τον Αλή πασά στις αρχές του 19ου αιώνα και χρησίμευσε ως ορμητήριο κατά της Πάργας.

Εξαίρετες επιλογές για κολύμπι στην περιοχή της Πάργας αποτελούν το Κρυονέρι, ο Λύχνος, ο Αϊ-Γιαννάκης, ο Βάλτος, ο Άγιος Σώστης, το Σαρακήνικο, ο Σπαρτίλας και η Πωγωνιά.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα