Ηλεία

Παροχή αντισηπτικών διαλυμάτων σε όλα τα σχολεία του δήμου Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Με σκοπό την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των μαθητών, ο Δήμος Πύργου μέσω των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωράει άμεσα στην προμήθεια και τοποθέτηση δοχείων με αντισηπτικά διαλύματα  σε όλα τα σχολεία του Δήμου. Αυτή η πρωτοβουλία έχει στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης λοιμώξεων εντός των σχολικών χώρων, αλλά και την ευρύτερη αναβάθμιση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία.

Επειδή διανύουμε  περίοδο  έξαρσης της εποχικής γρίπης, μετά και το κλείσιμο αρκετών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,  με αποφάσεις  του δημάρχου Πύργου κ. Αντωνακόπουλου, εξαιτίας του λόγου αυτού  –και με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών- ενισχύονται τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης.

Η τοποθέτηση των αντισηπτικών θα πραγματοποιείται σε ευκρινή σημεία, σε κάθε σχολική αίθουσα, προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία των μαθητών αλλά και στην προληπτική αντιμετώπιση της γρίπης.

 

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Παιδείας και πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Δημήτρης Μεσσαλάς με δήλωση του τονίζει πως: «Σε μία περίοδο όπου οι ιώσεις και ιδιαίτερα η εποχική γρίπη βρίσκονται σε έξαρση, ενισχύουμε τα μέτρα πρόληψης για να προστατέψουμε τόσο τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία του Δήμου μας όσο και τους εκπαιδευτικούς. Η χρήση κατάλληλων αντισηπτικών διαλυμάτων έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση λοιμώξεων, σε συνδυασμό με τη σωστή καθαριότητα των χώρων, αλλά και την τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης. Στο πλαίσιο αυτό εφιστούμε την προσοχή για την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και απολύμανσης των χώρων, με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων Υπουργείων και των ιατρικών φορέων.

 

Κατόπιν εντολής του δημάρχου Πύργου κ. Αντωνακόπουλου, οι Σχολικές Επιτροπές, άμεσα, προέβησαν στην προμήθεια συνολικά 1.000 τζελ και από σήμερα θα αρχίσει η σταδιακή διανομή τους στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας. Ήδη οι Σχολικές Μονάδες, μέσω των ετήσιων προμηθειών ειδών καθαριότητας και ειδών φαρμακείου, είχαν προμηθευτεί αντισηπτικά διαλύματα, όμως οφείλαμε να ενισχύσουμε τα μέτρα πρόληψης μετά τις διαστάσεις που παίρνει η εποχική γρίπη αλλά και την γενικότερη ανησυχία της κοινωνίας.

Βρισκόμαστε   σε διαρκή συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, ώστε να παρέμβουμε άμεσα όποτε χρειαστεί και με όποια μέσα διαθέτουμε.

Επίσης έχει σταλεί σε όλα τα σχολεία η σχετική εγκύκλιος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας με θέμα: Οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης».

Επίσης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  κ. Μεσσαλάς υπενθυμίζει ορισμένα από τα  ατομικά μέτρα προστασίας, που είναι τα μόνα που μπορούν να σταματήσουν τη διασπορά της εποχιακής γρίπης:

 

  • ​Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
  • ​Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • ​Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
  • ​Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απ’ ευθείας από τη βρύση με το στόμα, ενώ τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.
  • ​Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό.
  • ​Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, κοντά στην έξοδο και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

Όλη η επικαιρότητα