Ελλάδα Πολιτική

Παρουσία του υπουργού Γ. Βρούτση, η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση του Ν. Φαρμάκη στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα να αξιοποιήσει το REBRAIN GREECE

«Στο μυαλό μου υπάρχει μία εικόνα: Να μπορέσουμε να υποδεχτούμε σε λίγο καιρό τους πρώτους συμπατριώτες μας που θα επιστρέψουν εδώ, στη Δυτική Ελλάδα, χάρη σε αυτό το πρόγραμμα. Και όλοι μαζί να στείλουμε το μήνυμα ότι μια νέα και καλύτερη εποχή, ήδη ξεκίνησε…». Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε τη σημασία που έχει η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση του προγράμματος REBRAIN GREECE.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Πάτρα, παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, καθώς και εκπροσώπων των τοπικών παραγωγικών φορέων, τους οποίους ο Περιφερειάρχης κάλεσε από κοινού με την επιχειρηματική κοινότητα, να στηρίξουν και να αξιοποιήσουν το REBRAIN GREECE, ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπε «να αντιμετωπίσουμε τον μεγάλο εχθρό της ελληνικής κοινωνίας», δηλαδή την ανεργία και τη φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης επικέντρωσε στις επιπτώσεις της ανεργίας και υπογράμμισε την ανάγκη για «αντεπίθεση στην ανεργία», σημειώνοντας ότι εκτός από την κρίση, «η Δυτική Ελλάδα πλήρωσε το βαρύτατο αντίτιμο μίας οικονομικής και παραγωγικής οργάνωσης που δεν στηρίχθηκε σε στέρεες βάσεις, αλλά και κοντόφθαλμων πολιτικών, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, που ποτέ δεν πέτυχαν οποιαδήποτε ανασυγκρότηση».

Στα παραπάνω, ο κ. Φαρμάκης αντέταξε την πολιτική φιλοσοφία της Περιφερειακής Αρχής για νέες ταχύτητες και νέες νοοτροπίες, με στόχο η περιοχή να ξαναγίνει ένας επενδυτικός προορισμός και να ανοίξουν νέες δουλειές. Kαταλήγοντας, τόνισε προς τον Υπουργό: «Να είστε βέβαιος ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα βρείτε έναν ισχυρό σύμμαχο για κάθε πρωτοβουλία που θα αποσκοπεί στη μείωση της ανεργίας και την βελτίωση του εργασιακού τοπίου. Είμαστε μία περιοχή υψηλών δυνατοτήτων αλλά και πολύ ικανών ανθρώπων. Θα ξαναβρούμε τον προσανατολισμό μας. Η Δυτική Ελλάδα μπορεί να γίνει και πάλι ο τόπος ευημερίας που ήταν κάποτε και ακόμα καλύτερος. Μία περιοχή, πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη και όχι στην ανεργία. Το πιστεύουμε.  Και θα το διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο!»

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης έδωσε συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη για το γεγονός πως  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν η πρώτη που προσέτρεξε στο Υπουργείο για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σημειώνοντας: «Πιστεύω πως θα είστε και η πρώτη Περιφέρεια που θα αδράξει τους καρπούς αυτής της προσπάθειας, γιατί βλέπω στο πρόσωπό σας έναν νέο και αποφασισμένο άνθρωπο, έτοιμο και ικανό να συμβάλλει στην αναμόρφωση της περιοχής του».

Επίσης, κατά την σύντομη ομιλία του, ο Υπουργός υπογράμμισε πως η καινοτόμα πρωτοβουλία REBRAIN GREECE, εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια του Υπουργείου και της κυβέρνησης να αλλάξει το εργασιακό «τοπίο» στη χώρα. «Στόχος μας η δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας και φυσικά, η επιστροφή των ελληνικών μυαλών που έφυγαν στο εξωτερικό».

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση και συνοπτικές αναφορές στην πρωτοβουλία και όσα περιλαμβάνει, απηύθυναν, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαίμης, καθώς και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Α) Της πρωτοβουλίας REBRAIN GREECE του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σήμερα 31 Ιανουαρίου 2020, στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος υπογράφεται μεταξύ του της πρωτοβουλίας REBRAIN GREECE του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος επίσημο σύμφωνο συνεργασίας (ΜοU) με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την αγορά εργασίας και την πιλοτική εφαρμογή των ήδη ώριμων προς υλοποίηση, ευφυών δράσεων του REBRAIN GREECE, για το τεχνολογικό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας.

Η Πρωτοβουλία REBRAIN GREECE[1](του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) εκπροσωπείται νόμιμα από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, εκπροσωπείται νόμιμα από τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, στο πλαίσιο εδραίωσης της μεταξύ τους συνεργασίας υπό τον τίτλο:

«REBRAIN GREECE_Δυτική Ελλάδα»  συμφωνούν ως προς τα εξής:

  • Την ανάληψη πρωτοβουλίας και συνεργιών σε επίπεδο έρευνας, εκπαίδευσης και σχεδιασμού καινοτόμων προγραμμάτων για την αγορά εργασίας.
  • Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα αποτελέσει φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης όπου θα λάβει χώρα πιλοτική εφαρμογή των ήδη ώριμων προς υλοποίηση, ευφυών δράσεων του REBRAIN GREECE, για το τεχνολογικό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας,
  • Στον κοινό σχεδιασμό ενός τριετούς προγράμματος δράσης (Action Plan) για την περιφέρεια στη κατεύθυνση των τοπικών αναγκών για την μετάβαση της περιφέρειας προς την 4η Βιομηχανική επανάσταση.

Το REBRAIN GREECE λαμβάνει ρόλο τεχνικού συμβούλου υλοποίησης των δράσεων του από την Π.Δ.Ε., συνεργαζόμενος με την σχετική ομάδα έργου της περιφέρεια. Θα παρέχει τεχνογνωσία, τεχνική υποστήριξη, συμβουλευτικές υπηρεσίες και μεθοδολογικές λύσεις για την υλοποίηση και παρακολούθηση της πορείας των πιλοτικών δράσεων για την αγορά εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρονται η κατασκευή πλαισίου δεικτών αξιολόγησης δράσεων (Κey Performance Indicators _K.P.I.’s) για τις εν λόγω δράσεις, η δημιουργία  και παρακολούθηση σχετικού χάρτη ενεργειών(roadmap), τηvδημιουργία και αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών project management για τις υλοποιούμενες δράσεις (πχ. Trello).

Επίσης το REBRAIN GREECE θα παρέχει συμβουλευτική ενημέρωση στην συσταθείσα τεχνική ομάδα διοίκησης έργου της Π.Δ.Ε., περί των δράσεων του, καθώς και κάθε πιθανή εκπαίδευση πάνω στη δημιουργία επιχειρηματικών σχεδίων (business plans), στην αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και η εκπαίδευση σε εφαρμογές απεικόνισης και οπτικοποίησης μεγάλου όγκου δεδομένων (visualization applications)

Τα δύο μέρη συνδιοργανώνουν και υλοποιούν από κοινού δράσεις όπως το Advanced Skills 4 Women(δράση εκπαίδευσης σε υψηλές ψηφιακές δεξιότητες για άνεργες γυναίκες στο χώρο των αναλυτών δεδομένων και της πληροφορικής), Dig_Circular( Δράση δημιουργίας ΝΘΕ στους τομείς της κυκλικής οικονομίας), Open Malls (Δράση ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των στελεχών ΠΜΕ/ΜΜΕ), Πρόγραμμα RESKILLING για τεχνικά επαγγέλματα, όπως χειριστές βαρέων οχημάτων και μηχανημάτων, AGRODIGITAL(δράση συνδυασμού και σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με την αξιοποίηση ψηφιακών εμπορικών εργαλείων και μεθοδολογιών για την προώθηση της αυτό-απασχόλησης άνεργων νέων, καθώς και πιο οριζόντιες δράσεις όπως η δημιουργία ενιαίας  ψηφιακής διαδικασίας πιστοποίησης για μαθήματα σε ψηφιακές δεξιότητες και η δημιουργία ψηφιακών σημάτων πιστοποίησης (Digital Badges)

Επιπλέον τα δύο μέρη(REBRAIN GREECE και Π.Δ.Ε. μέσω της τεχνικής ομάδας διοίκησης έργου της Περιφέρειας),μπορούν να προβαίνουν στον από κοινού σχεδιασμό και την υποβολή και διεκδίκηση ανταγωνιστικών προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας με στόχο τη συμβολή στην παροχή τεχνογνωσίας αλλά και την επωφελή προσφορά στην ελληνική κοινωνία.

Στρατηγικές Προτεραιότητες Συνεργασίας

1η προτεραιότητα: Ενίσχυση του ρόλου της ψηφιακής οικονομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

2η προτεραιότητα: Ενίσχυση του ρόλου της κυκλικής οικονομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

3η προτεραιότητα: Αναβάθμιση και επέκταση των πολιτικών ισότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

4η προτεραιότητα: Ενίσχυση της δυναμικής του αγροτικού τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

5η προτεραιότητα: Ανάπτυξη δραστηριοτήτων αξιοποίησης των ευκαιριών της κοινωνικής οικονομίας και του πολιτισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Στόχο αποτελεί η ενίσχυση του ρόλου της κοινωνικής οικονομίας και του πολιτισμού στην περιφέρεια με δράσεις τοπικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας όπως η 1η Παγκόσμια Επιστημονική Ολυμπιάδα στην Αρχαία Ολυμπία, με θεματική κάθε φορά στόχευση στις προαναφερθείσες προτεραιότητες.

6η προτεραιότητα: Ενίσχυση του ρόλου των πολιτικών σύνδεσης της αγοράς εργασίας και της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Το παρόν Σύμφωνο Συνεργασίας θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία υπογραφής και θα ισχύει για τρία (3) έτη. Κάθε ένα από τα Μέρη διατηρεί το δικαίωμα να τερματίσει την παρούσα συνεργασία πριν την πάροδο των τριών (3) ετών, έχοντας δώσει προηγουμένως γραπτή προειδοποίηση τουλάχιστον εξήντα (60) ημερών.


[1]
Κέντρο Συλλογικής τεχνογνωσίας για τον τεχνολογικό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας

Όλη η επικαιρότητα