Βιβλίο

Παρουσία δύο βιβλίων του Σάκη Τραμπαδόρου

mouseio5.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε ευχάριστη και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων εκτυλίχθηκε η χθεσινή βιβλιοπαρουσίαση στον πεζόδρομο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, στο Παραδοσιακό Παντοπωλείο «Εδέατρος».

Ο Πυργιώτης συγγραφέας Σάκης Τραμπαδώρος παρουσίασε τα δύο βιβλία του «Για τους Αγίους» και «Ο Άγιος Διονύσιος και η Ζακυνθινή κοινωνία της εποχής του». Την εκδήλωση προλόγισαν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μιχάλης Μανιάτης, ο οποίος διάβασε απόσπασμα από το πρώτο βιβλίο, και ο φιλόλογος καθηγητής Αυγερινός Αναστασόπουλος.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην έννοια του αγίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην ύστερη αρχαιότητα και εξελίχθηκε στη συνέχεια έως και τις μέρες μας.

Ο συγγραφέας μοιράστηκε με το κοινό προσωπικές του αναμνήσεις και εμπειρίες γύρω από την έρευνα και την προσπάθεια που κατέβαλε για να συγκεντρώσει το υλικό και να συγγράψει τα βιβλία του, ενώ ανέλυσε και τα κίνητρα που τον ώθησαν στην ενασχόληση με τα συγκεκριμένα θέματα.

Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση, διατυπώνοντας ερωτήματα, ενώ μέσα από τις απαντήσεις των ομιλητών  πραγματοποιήθηκε ένα νοερό ταξίδι στην Ιστορία, διαφωτίζοντας ασάφειες και απορίες που γεννήθηκαν μέσα από την εκδήλωση.

Άπαντες εξέφρασαν  την ικανοποίησή τους και δεσμεύθηκαν για μελλοντική συνάντηση-συζήτηση στον ειδυλλιακό χώρο πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου.

Ο Ηλείος καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Νικολαΐδης δήλωσε: «Ο κ. Διονύσιος Τραμπαδώρος, με τον ανά χείρας τόμο, ξεκινά ίσως ένα μεγάλο ταξίδι· είναι μια πρώτη απόπειρα προσέγγισης της αγιοποίησης του αγίου Διονυσίου που ελπίζω ότι θα συνεχιστεί σε επόμενες μελέτες δικές του ή άλλων.

Ο συγγραφέας συνδυάζει, όπως λέει ο ίδιος δύο στοιχεία: “πιστεύει και αμφισβητεί”. Το πρώτο, η αποδοχή δηλ. όχι γενικώς του χριστιανισμού αλλά της λατρείας του ζακυνθινού αγίου, ήταν αυτό που τροφοδότησε το ενδιαφέρον του· το δεύτερο ήλθε μέσα από την μελέτη· ο κ. Τραμπαδώρος έμαθε ότι όταν ο ιστορικός βρίσκεται μπροστά σε φαινόμενα αγιοποίησης οφείλει να θέσει μια σειρά ερωτημάτων: Ποιος ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει την νέα λατρεία; Πότε ακριβώς και μέσα σε ποιό πλαίσιο; Ποιες αντιστάσεις συνάντησε; Ποιους συμβολισμούς μετέφερε ο νέος ήρωας της κοινωνίας; Πώς εξελίχθηκαν αυτοί στον χρόνο; Με άλλα λόγια η πίστη τον προίκισε με την “συμπάθεια”, την ικανότητα δηλ. ταύτισης με τις ψυχές των ανθρώπων που παρήγαγαν την λατρεία ενώ η αμφισβήτηση τον έκανε να τους δει ως κοινωνικά υποκείμενα που δρουν σε μια συγκεκριμένη εποχή, με λίγο ή πολύ σαφώς οριοθετημένα νοητικά πλαίσια κι έχουν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες προκλήσεις.

Η προσπάθεια του κ. Τραμπαδώρου έδωσε καρπό χυμώδη, ευχάριστο, θρεπτικό, αλλά και πολύσπορο.

Μακάρι να πέσει σε εύφορο έδαφος».

Όλη η επικαιρότητα