WEB tv Ηλεία

Παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου η εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Γεράκι για τα θύματα της Γερμανικής Κατοχής

O τ. πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα θα θέτει στην Γερμανία το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων για τα θύματα και τις ζημιές της ναζιστικής θηριωδίας.
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από το δικαίωμα της να διεκδικεί το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τις ζημιές της ναζιστικής θηριωδίας, αφού είναι θέμα σεβασμού και δικαιοσύνης για όλη την Ευρώπη».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις που έκανε ο τ. πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος χθες στο Γεράκι του δήμου Ήλιδας, στην τελετή μνήμης και τιμής για τον πρόεδρο της κοινότητας Χαράλαμπο Γιαννακόπουλο και τον επί δεκαετίες διδάσκαλο και γραμματέα του χωριού Δημήτριο Τσάμη, που δολοφόνησαν οι Γερμανοί κατακτητές την 30η Ιουλίου 1943, μια «μαύρη» ημέρα για την Ηλεία και για όλη την Ελλάδα, μιας και οι κατοχικές δυνάμεις έκαψαν όλο σχεδόν το χωριό.

Προς τιμήν τους έχει δημιουργηθεί Ηρώο στην Πλατεία του χωριού και χθες ο Δήμος Ήλιδας τίμησε τους δυο ΗΡΩΕΣ του Γερακίου με μια λιτή εκδήλωση.

«Οι απαιτήσεις της Ελλάδας εναντίον της Γερμανίας είναι πάντοτε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες»

Στην ομιλία του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά:

«Με αισθήματα μεγάλης τιμής και ειλικρινούς συγκίνησης ανταποκρίνομαι στην πρόσκλησή σας, για να τιμήσουμε από κοινού την Μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Ιστορικό αλλά και Μαρτυρικό Γεράκι της Ηλείας, σημερινή Κοινότητα του Δήμου Ήλιδας.

Ας μου επιτραπεί μια σύντομη αναφορά στο χρονικό της τραγωδίας στο Γεράκι, με αδίστακτους θύτες τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ήταν εκείνο το «πικρό» και συνάμα «σκοτεινό» καλοκαίρι του 1943, όταν η βαρβαρότητα του γερμανού δυνάστη ενέσκηψε  ανελέητη και στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού Δήμου Ήλιδας. Ξημέρωμα της 30ής Ιουλίου 1943 το Γεράκι πυρπολήθηκε ολοκληρωτικώς: 125 από τα 130 σπίτια του χωριού παραδόθηκαν στις φλόγες.  Και σαν να μην έφτανε αυτό οι εγκληματίες ναζί, φθάνοντας στα όρια της θηριωδίας, βασάνισαν ανελέητα 93 κατοίκους του χωριού που είχαν συλλάβει. Εν τέλει δε εκτέλεσαν δημοσίως δύο εξέχουσες, εμβληματικές κυριολεκτικώς, προσωπικότητες του Χωριού:  Τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γερακίου αείμνηστο Χαράλαμπο Γιαννακόπουλο και τον «πνευματικό ταγό» της, τον Δάσκαλο και Γραμματέα της Κοινότητας αείμνηστο Δημήτριο Τσάμη.  Το επιβλητικό Μνημείο που εγκαινιάζουμε θα εκπέμπει πλέον, διαχρονικώς και αδιαλείπτως, το μήνυμα ότι και από εδώ, από το Γεράκι, θυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση: «Δεν ξεχνάμε, ποτέ ξανά».

Έστω και με καθυστέρηση η Πολιτεία απέδωσε στο Γεράκι αυτό που κατ’ ελάχιστο, του αναλογεί ιστορικώς: Με το π.δ. 32/2020 το Γεράκι ανακηρύχθηκε, μαζί με άλλες οκτώ Κοινότητες ανά την Ελλάδα, «Μαρτυρικό Χωριό».  Και θα μείνει ανεξίτηλο στην μνήμη μου το γεγονός ότι το ως άνω π.δ. φέρει την υπογραφή μου, ενώ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την παραμονή της λήξης της θητείας μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ήτοι την 12η Μαρτίου 2020.

Σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να φωνάξουμε ξανά δύο λέξεις. Ποτέ ξανά και άλλες δύο. Δεν ξεχνάμε… Και αυτό όχι γιατί είμαστε λαός εκδικητικός. Οι Έλληνες απέδειξαν ότι η έννοια της εκδίκησης μας είναι άγνωστη. Είμαστε ο λαός που αγωνίστηκε για την ελευθερία των άλλων, όσο αγωνιστήκαμε και για τη δική μας Ελευθερία. Είμαστε ο πιο ανιδιοτελής λαός στην ιστορία. Και το αποδείξαμε αυτό στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για αυτό απαιτούμε σεβασμό από όλους εκείνους που υπήρξαν οι νικητές. Πάντοτε θα εγείρουμε το ζήτημα του κατοχικού δανείου, των αποζημιώσεων για τα θύματα και τις ζημιές της ναζιστικής θηριωδίας. Δεν το πράττουμε για λόγους εκδίκησης. Το πράττουμε γιατί είναι πράξη Δικαιοσύνης. Η Γερμανία οφείλει να καταβάλει αυτά που χρωστάει για την προσαρμογή της διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα. Δεν μπορεί η Γερμανία να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Δεν μπορεί να προσπαθεί να δώσει σε άλλους μαθήματα νομιμότητας και η ίδια να είναι το παράδειγμα παραβίασης του Διεθνούς δικαίου. Αυτό που τονίζω πάντοτε, είναι ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας εναντίον της Γερμανίας είναι πάντοτε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και μπορούμε να ζητήσουμε μέσα από το δικαστήριο της Χάγης την αποζημίωση της Ελλάδας όπως έγινε και με άλλες χώρες».

Και ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο τ. Πρόεδρος μίλησε για την διαφορά που υπάρχει μεταξύ των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Πλήθος κόσμου στο Γεράκι

Στην εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ παρουσίασαν το χρονικό των γεγονότων ο υιός του αειμνήστου δασκάλου του χωριού και αυτόπτης μάρτυς των ημερών εκείνων που πυρπολήθηκε το χωριό, Καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου, ανώτατος Δικαστής και Δικηγόρος κ. Χρήστος Τσάμης, αλλά και ο δισέγγονος του θανόντος κ. Θεόδωρος Αντωνόπουλος, καθηγητής Γυμνασίου Αμαλιάδος.

Στην εκδήλωση, εκτός από τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, όπου επί ημερών του το χωριό, με ειδικό Διάταγμα το 2020 χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδος, θύμα του Γερμανικού Ναζισμού, παραβρέθηκαν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, οι βουλευτές Ηλείας κ.κ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Ήλιδας κ.κ. Ευγένιος Αστερής, Βαγγέλης Χριστοφόρου, Θανάσης Γεωργόπουλος, ο αντιδήμαρχος δημοτικής ενότητας Πηνείας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πηνειού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος, η γενική γραμματέας του δήμου Ήλιδας κα Νίκη Κοκκαλιάρη, ο πρώην Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αστυνομικός υποδιευθυντής κ. Γιώργος Καρατζάς εκ μέρους της αστυνομικής διεύθυνσης Ηλείας, ο συντονιστής αγροτικών φορέων Δυτ. Ελλάδας – στέλεχος της ΝΔ και δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος, ο κ. Παπαδόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Ο.Μ Ήλιδας, ο πρόεδρος της κοινότητας Γερακίου κ. Γιάννης Κοντόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος της λαϊκής Συσπείρωσης κ. Άγγελος Κολόσακας, η πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Αμαλιάδας κα Νατάσα Παναγιωτάρα κ.α.

Τον τ. πρόεδρο της δημοκρατίας προσφώνησαν ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης και ο πρόεδρος της κοινότητας Γερακιού κ. Γιάννης Κοντόπουλος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Ύμνο, ενώ για τα δραματικά γεγονότα του Ιουλίου του 1943, κατόπιν σχετικής έρευνας, έχει συγγράψει βιβλίο ο καθηγητής κ. Χρήστος Τσάμης.

Όλη η επικαιρότητα