Αρθρογραφία

Πάρτε πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες…

5.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Η απώλεια χρημάτων από την απενεργοποίηση της γεωργίας έχει άμεσο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Πρόκειται για χαμένη ρευστότητα που δεν θα καλυφθεί αν και εφόσον δεν ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις…»

Αυτονόητο είναι, ότι από εδώ και στο εξής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το αγροτικό ζήτημα θα πρέπει να αποτελέσει, θέμα μείζονος, ακόμη και αποκλειστικής διαχείρισης των πολιτικών παραγόντων και των υπολοίπων φορέων του τόπου.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που μας «επισκέφθηκαν» στο τέλος του καλοκαιριού με έναν τρομακτικά καταστρεπτικό τρόπο, σε μια περίοδο υπερ-παραγωγής και συγκομιδής προϊόντων για την Ηλεία, «έδειξαν» σε όλους μας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια, ώστε να μην σκεπτόμαστε σοβαρά και να πράττουμε αντίστοιχα στον αγροτικό τομέα.

Σε μια τέτοια χρονική συγκυρία δυσκολιών και αναρίθμητων προβλημάτων, η Ηλεία με βασανιστική διαδικασία θα μείνει με… αυξάνουσα ταχύτητα στην οπισθοδρομική της πορεία. Και τούτο διότι ο αντίκτυπος της σημερινής καταστροφής θα γίνει ο «εφιάλτης» της αυριανής ημέρας…

Ανεξαρτήτως για το τι πιστεύει ο καθένας, αν ελήφθησαν σωστά ή δίκαια κάποια μέτρα απέναντι στους παραγωγούς, για το αν θα πρέπει οι τελευταίοι να φορολογούνται όπως και οι υπόλοιποι πολίτες ή όχι, για το αν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσω αγροτικού μητρώου ποιοι πραγματικά ασχολούνται με τη γη ή όχι, ένα είναι βέβαιο τώρα.

Η αγροτιά της Ηλείας αυτή τη στιγμή υποφέρει. Είδε για μια χρονιά ακόμη τους κόπους της να πηγαίνουν χαμένοι και η ελπίδα για ένα ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα, που θα αντιμετώπιζε δάνεια και υποχρεώσεις, να εξανεμίζεται…

Και η καταστροφή πλήττει, άμεσα μάλιστα, το σύνολο της τοπικής οικονομίας. Η απώλεια χρημάτων από την απενεργοποίηση της γεωργίας σε βάθος χρόνου, επιφέρει μοιραίως την απώλεια χρημάτων στην αγορά και στους επαγγελματίες μας. Πρόκειται για κενό οικονομικής ρευστότητας που δεν πρόκειται να καλυφθεί αν και εφόσον δεν ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Πολιτικές αποφάσεις εννοείται. Είναι αυτές που απαιτούνται τώρα, πριν και πάνω απ’ όλα, για να μην σταματήσουν να λειτουργούν τα «γρανάζια» της τοπικής οικονομίας. Κάτι, που μάλλον έχουν αντιληφθεί οι βουλευτές και όσοι από την κυβέρνηση και την πολιτική ζωή που εμπλέκονται με την Ηλεία, παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά το οδυνηρό  τριήμερο ανεμοστρόβιλων, καταιγίδων, χαλαζοπτώσεων, κατολισθήσεων και πλημμυρών…

Οι ενημερωτικές συσκέψεις κάπου εδώ πρέπει να τελειώνουν και να πάρουν τη θέση τους οι αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Τέτοιες και τόσες που, ως ένα βαθμό, θα μπορούν να αναπληρώσουν τις οικονομικές ζημιές και θα βοηθήσουν τους ανθρώπους της υπαίθρου, να μην τα παρατήσουν, αλλά να προσπαθήσουν να ανασυγκροτήσουν τις καλλιέργειές τους.

Πρωτοβουλίες εξάλλου, επιβάλλεται να υπάρξουν με επίκεντρο τον τόπο μας και στα γενικότερα θέματα αγροτικής πολιτικής με στόχο την προστασία των αγροτών. Η ασφάλιση από τον ΕΛΓΑ, όπως λένε πολλοί και παραδέχονται περισσότεροι, εξακολουθεί να εφαρμόζεται με… γνώμονα άλλης εποχής και αναζητά συνθήκες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των ημερών μας.

Χρειάζονται λοιπόν αλλαγές σε αρκετά επίπεδα ακόμη και στο θέμα των ενισχύσεων, των εξαγωγών, των εναλλακτικών καλλιεργειών, των νέων αγροτών, των προϋποθέσεων προβολής – ανάδειξης αγροτοδιατροφικής σημασίας προϊόντων. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα για παρεμβάσεις, που όμως δεν γίνονται. Ας μη μας το θυμίζει κάθε φορά μια καταστροφή…

Χρίστος Πλευριάς

xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα