Ελλάδα Πάσχα

Πάσχα 2019: Πόσο θα κοστίσει το αρνί – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα απομένει για το Πάσχα και το ερώτημα στα χείλι όλων των καταναλωτών είναι πόσο θα κοστίζουν φέτος τα αμνοερίφια.  

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Έθνος», οι κτηνοτρόφοι πιέζουν για αυξήσεις και αισιοδοξούν ότι την άλλη εβδοµάδα µπορεί να «τσιµπήσουν» µερικά λεπτά και να φτάσουν τελικά στα 5 ευρώ το κιλό

Το Πάσχα των Καθολικών σώζει την ελληνική κτηνοτροφία, καθώς µεγάλος αριθµός νεαρών αµνοεριφίων έφυγαν ήδη για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Γαλλία και -το µεγαλύτερο ποσοστό- την Ιταλία.

Στο εξωτερικό τα ελληνικά αµνοερίφια πουλήθηκαν προς 8€/κιλό, όταν οι τιµές της εγχώριας αγοράς παραµένουν για τρίτη συνεχή χρονιά καθηλωµένες στα 4,50-4,70€/κιλό.

Οι παραγωγοί διαµαρτύρονται γιατί παρότι εκείνοι πουλούν στα 4-5€/κιλό, το κρέας φτάνει στον καταναλωτή στα 9-12€/κιλό. Επιπλέον, ένα µεγάλο µέρος της κατανάλωσης θα καλυφθεί από εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.

Αρνιά και κατσίκια θα εισαχθούν από Ρουµανία και Βουλγαρία προς 2-3€/κιλό και θα πουληθούν ως… ελληνικά στις υψηλές τιµές των 9-12€/κιλό.

«Υπάρχει µια ανοδική τάση στον ορίζοντα, αλλά οι έµποροι και οι µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ πιέζουν για να κρατήσουν σταθερές τις τιµές και εµφανίζονται ανυποχώρητοι στο να δώσουν αυξήσεις» σημειώνει ο γενικός γραµµατέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Νίκος Μπαλάσκας από τη Λάρισα.

Με µειωµένες τις τιµές στο γάλα και σταθερές αυτές στο κρέας, οι παραγωγοί δεν µπορούν καν να αντεπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής. Έτσι κάποιοι προτίµησαν να… χαρίσουν τα νεογέννητα αρνιά και τα κατσίκια σε συγγενείς και φίλους παρά να τα µεγαλώσουν για να τα πουλήσουν το Πάσχα. Όπως αναφέρουν, δεν συµφέρει η εκτροφή ενός νεογέννητου, αφού για να φτάσει σε βάρος τα 10-15 κιλά χρειάζεται περίπου 70€ σε ζωοτροφές και στο τέλος θα πάρουν µόλις 45-65€, ποσό που δεν καλύπτει καν τα έξοδά τους.

«Κάνουµε αγώνα για να επιβιώσουµε. ∆εχόµαστε αφόρητη πίεση από τα καρτέλ του γάλακτος και του κρέατος και ο πρωτογενής τοµέας κυριολεκτικά αφανίζεται» αναφέρει ο Παναγιώτης Λειβαδίτης, κτηνοτρόφος από την Καλλίφυτο ∆ράµας.

«Παράδοση» οι… ελληνοποιήσεις

Για τον κ. Λειβαδίτη, οι κτηνοτρόφοι θα ήταν ικανοποιηµένοι µε µια τιµή γύρω στα 6€/κιλό, ενώ ζητάει περισσότερους ελέγχους από την πολιτεία για τις εισαγωγές κρεάτων.

«∆εν έχουµε αντίρρηση να εισάγονται αρνιά και κατσίκια. Αρκεί να δηλώνονται ως τέτοια και να πουλιούνται ως τέτοια. Αλλά εδώ συµβαίνει για χρόνια να εισάγονται τα αρνιά σε πολύ χαµηλές τιµές και να πουλιούνται σε πολύ υψηλές. Η αισχροκέρδεια πλήττει τους πάντες. Από τον παραγωγό µέχρι τα ταµεία του κράτους. Γνωρίζουµε και κατανοούµε ότι το εµπόριο είναι ελεύθερο, αλλά η πολιτεία έχει έµµεσους τρόπους για να ελέγξει την αγορά» προσθέτει.

«Παραδοσιακά, οι ελληνοποιήσεις καθορίζουν τις τιµές στην αγορά. Και φέτος θα βρεθούµε στο ίδιο έργο θεατές. Οι ελληνοποιήσεις έχουν γίνει πλέον… θεσµός στην Ελλάδα και κάθε χρόνο τέτοιες µέρες βλέπουµε µεγάλες ποσότητες από αρνιά και κατσίκια να εισάγονται από τις γειτονικές χώρες και να πουλιούνται ως ελληνικά» δηλώνει ο ∆ηµήτρης Καµπούρης από τη Χαλκιδική, επί σειράν ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων.

Παράλληλα, θυµήθηκε ότι το 2006 οι τιµές ήταν 7-7,50€/κιλό, ενώ το 2007 για τα 6€/κιλό που έδιναν οι έµποροι έγιναν µεγάλες κινητοποιήσεις και οι κτηνοτρόφοι απέκλεισαν για µέρες τα σφαγεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Συµφωνεί, ωστόσο, στη διαπίστωση ότι το Πάσχα των Καθολικών βοήθησε ώστε να πάρουν οι παραγωγοί τιµές γύρω στα 8€/κιλό και ότι έχουν µείνει αρκετά αµνοερίφια αδιάθετα, που σε καµία περίπτωση δεν θα πιάσουν αυτή την τιµή.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Εντατικούς ελέγχους στην αγορά τροφίµων εν όψει Πάσχα για την προστασία των καταναλωτών πραγµατοποιεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίµων (ΕΦΕΤ). Όπως αναφέρει, τις ηµέρες αυτές οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης και στην κατανάλωση συγκεκριµένων κατηγοριών τροφίµων κυρίως ζωικής προέλευσης.

«Η σωστή επιλογή τους, η έγκαιρη µεταφορά τους στο σπίτι και οι ορθοί χειρισµοί στη συντήρηση στο οικιακό ψυγείο και στο µαγείρεµα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονοµικά συµφέροντα του καταναλωτή, ενώ, παράλληλα, συµβάλλουν στη διατήρηση των πλεονεκτηµάτων της παραδοσιακής διατροφής µε βάση τη µεσογειακή δίαιτα» επισηµαίνει.

Ειδικότερα, όσον αφορά την προµήθεια αµνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος, αξίζει προσοχή στα παρακάτω:

  • Για όλα τα αµνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώµα τιρκουάζ (λαµπρό κυανούν) και ωοειδές σχήµα.
  • Τα αµνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώµα καστανό.
  • Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ηµιµόριά του.
  • Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν µεταβολές του χρωµατισµού, και να µην είναι εκτεθειµένα στο περιβάλλον.
  • Επιπλέον, στα κατεψυγµένα, πρέπει να εξετάζεται η ηµεροµηνία κατάψυξης και λήξης.

Γενικά, ο ΕΦΕΤ επισηµαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα:

  • Οι αγορές είναι σηµαντικό να πραγµατοποιούνται σε επίσηµα και ελεγχόµενα σηµεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόµιµες άδειες.
  • Το κρέας πρέπει να είναι τοποθετηµένο µέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόµενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερµοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, εκτεθειµένο σε σκόνη, έντοµα, µικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.
  • Πρέπει να δίνουµε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισµού και του χώρου από όπου προµηθευόµαστε τρόφιµα.
  • Πρέπει να εξετάζουµε προσεκτικά την επισήµανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα