Παραπολιτικά

Πάσχα στην Κέρκυρα για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – Έριξε «μπότηδες» στην Παλιά Πόλη

Έσπασε και αυτός μια κόκκινη στάμνα για γούρι.
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν και φέτος το Πάσχα στην Κέρκυρα για να παρακολουθήσουν το έθιμο των μπότηδων. Ανάμεσα τους και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έσπασε και αυτός μια κόκκινη στάμνα για γούρι. 

Το έθιμο των «μπότηδων», που χάνεται στα βάθη των χρόνων, σηματοδοτεί την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου και ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στην Κέρκυρα όταν οι εορτές του Πάσχα και συγκεκριμένα η Ανάσταση επιτρεπόταν στους κατοίκους του νησιού να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι Κερκυραίοι περίπου στις 11:00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου από τα στολισμένα παράθυρα και μπαλκόνια των σπιτιών, έριξαν στους δρόμους της Παλιάς Πόλης «μπότηδες» -πήλινα δοχεία, στάμνες, πολλές γεμάτες με νερό – για να ξορκίσουν το κακό. Πρόκειται για ένα έθιμο που στηρίζεται στο χωρίο του Ευαγγελίου «..ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως…».

Στο έθιμο των «μπότηδων» συμμετείχε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος βρίσκεται για τις ημέρες του Πάσχα στην Κέρκυρα. Σε βίντεο, που αναρτήθηκε στα social media, φαίνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να πετά και αυτός μια κόκκινη στάμνα.

Δείτε το βίντεο:

Το σύνθημα έδωσαν οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης, που άρχισαν στις 11:00 ακριβώς να χτυπούν χαρμόσυνα. Όλοι οι πιστοί έσπευσαν, όπως θέλει η παράδοση, να πάρουν ένα κομμάτι από τις σπασμένες στάμνες για γούρι και να το μεταφέρουν στο σπίτι τους. Αμέσως μετά το έθιμο, οι φιλαρμονικές με χαρούμενα εμβατήρια δίνουν στους δρόμους της πόλης τον πρώτο αναστάσιμο ρυθμό.

Δείτε βίντεο από το έθιμο:

Όλη η επικαιρότητα