Εκκλησία Ηλεία Πάσχα

Πάσχα στο Νιοχώρι, Λαμπροτρίτη στη Γαστούνη – Καίνε τον Ιούδα και αράπη στον Κάμπο

Ακούστε το άρθρο

Το «κάψιμο του Ιούδα και του Αράπη» είναι ένα έθιμα που τηρούνται πιστά στον Κάμπο και αναβιώνουν κάθε Κυριακή του Πάσχα αλλά και την Λαμπροτρίτη, προσελκύοντας πλήθος κόσμου που θέλει να θαυμάσει την τιμωρία του φιλάργυρου προδότη. Η διατήρηση του εθίμου μέχρι σήμερα, μπορεί να εκφράζει την έντονη ανάγκη για αποτίναξη κάθε είδους προδοσίας.

Στο Νιοχώρι

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Νεοχωριτών Μυρτουντίων Ηλείας:

«Για 9η συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Νεοχωριτών Μυρτουντίων Ηλείας εν Αθήναις “ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ” μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρίου ” ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ ” αναβιώνει το δρώμενο ” Η ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ”
Σας περιμένουμε να ευχηθούμε να κεραστούμε και να κάψουμε τον Ιούδα διώχνοντας το κακό.
Σας περιμένει φαντασμαγορικό θέαμα με πολλά βεγγαλικά. Χειροποίητα γλυκά από τις συγχωριανές μας. Ο Σύλλογος μας θα επιβραβεύσει τις γυναίκες του χωριού μας που για 9 χρόνο είναι δίπλα μας, με ένα αναμνηστικό δώρο.Για τους μικρούς μας φίλους που θα συμμετέχουν στην Κατασκευή του Ομοιώματος ο Σύλλογος θα απονείμει Αναμνηστικό Δίπλωμα και ένα αναμνηστικό δώρο. Λαχειοφόρος Αγορά με κλήρωση μια τηλεόραση 43” Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή του Πάσχα στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στις 8 το βράδυ»

Στην Καθολική Γαστούνης

Το έθιμο που αφορά  στο «κάψιμο του Αράπη» θα αναβιώσει και φέτος, όπως και κάθε Τρίτη του Πάσχα στη Γαστούνη,  στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας Καθολικής.

Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και καθιερώθηκε μετά τα γεγονότα του 1767

Το πρωί  κάθε  Τρίτης  μετά το Πάσχα γίνεται Αρχιερατική λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής με κάθε μεγαλοπρέπεια και ακολουθεί το κάψιμο του Αράπη. Πλήθος κόσμου από την Γαστούνη και τα γύρω χωριά παρακολουθεί την δοξολογία  και μετά   ακολουθεί την περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας .

Όλη η επικαιρότητα