Διάφορα

Πασχαλινή εξόρμηση χωρίς παρατράγουδα – Πώς ταξιδεύουμε με παιδιά

Η κάθε ηλικία έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις
Ακούστε το άρθρο

Αν το ταξίδι με παιδιά ήταν ηλεκτρονικό παιχνίδι, θα το κατατάσσαμε σε αυτά με αυξημένο βαθμό δυσκολίας και «ζόρικες» πίστες.

Ακόμα κι αν πρόκειται για ολιγοήμερη απόδραση, προϋποθέτει προσεκτικό προγραμματισμό, μεγαλύτερη προετοιμασία, και «κόκκινες γραμμές» αφού τα παιδιά ιδίως μικρότερης ηλικίας, έχουν συγκεκριμένες ανάγκες που δεν είναι πάντα ελαστικές.

Πώς λοιπόν προετοιμαζόμαστε για ασφαλές και όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο ταξίδι μαζί με τα παιδιά μας;

Η ηλικία των παιδιών έχει σημασία

Η κάθε ηλικία έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Για τους περισσότερους γονείς, η πιο αγχωτική περίοδος τουλάχιστον σε συνάρτηση με την παράμετρο «ταξίδι», είναι αυτή μεταξύ 12-18 μηνών σύμφωνα με σχετικές στατιστικές, το στάδιο δηλαδή που τα παιδιά αποκτούν περισσότερη κινητικότητα και αυτονομία.

Ταυτόχρονα, πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας αντιδρούν έξω από τα συνηθισμένα όταν απομακρύνονται από το ασφαλές και οικείο περιβάλλον του σπιτιού τους ενώ ταυτόχρονα δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με σαφήνεια την αιτία πιθανής δυσφορίας τους. Κι αυτό μεταφράζεται απλά, σε ένα παιδί που μπορεί να κλαίει απαρηγόρητο στο παιδικό του καθισματάκι χωρίς κανείς να μπορεί να εντοπίσει την αιτία.

Ας οργανωθούμε

Πώς ξεκινάμε λοιπόν να οργανώνουμε το ταξίδι μας; Πέραν των αποσκευών, τί πακετάρουμε μαζί μας στο σακίδιο πλάτης;

Φαρμακείο: θερμόμετρο, παιδικό αντιπυρετικό, αντισταμινική αλοιφή και σιρόπι, αντισηπτικό διάλυμα και γάζες. Αν δεν υπάρχει ειδικό ιατρικό πρόβλημα, αυτά είναι τα βασικά φαρμακευτικά είδη που πρέπει να μας συνοδεύουν σε ταξίδι με παιδιά.

– Αλλαξιά στην τσάντα: είτε πρόκειται για μωρό, είτε για μεγαλύτερο παιδί, μια αλλαξιά ρούχα που θα είναι εύκολα προσβάσιμη ανεξαρτήτως του μέσου με το οποίο ταξιδεύουμε, θα σώσει την διάθεση μικρών και μεγάλων πολλές φορές. Από νερό που χύνεται πάνω στην μπλούζα, μέχρι την πιθανότητα εμετού, κανείς δεν θέλει ένα παιδί βρεγμένο ή λερωμένο επί ώρες απλώς επειδή οι αποσκευές δεν είναι προσβάσιμες εκείνη την στιγμή.

– Αντικείμενα πρώτης ανάγκης: νερό και σνακ, πάνες και μωρομάντηλα αν τα παιδιά είναι μικρότερης ηλικίας. Αλλά και ένα θερμός με νερό αν πρέπει να δοθεί έτοιμο γάλα. Είναι πράγματα που πρέπει να υπάρχουν άμεσα αν χρειαστεί, οπότε μην στριμώξετε την τσάντα με αυτά στο πίσω μέρος του πορτ μπαγκάζ.

– Διασκέδαση: βιβλία, επιτραπέζια που θα είναι χρήσιμα σε ταξίδι με πλοίο ή αεροπλάνο, ακόμα και το αγαπημένο τους τάμπλετ, είναι μέσα που θα κρατήσουν απασχολημένο το παιδί μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.

Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο

Διαθέστε λίγο χρόνο να δείτε προσεκτικά την διαδρομή και να εντοπίσετε σημεία στα οποία θα μπορείτε με ασφάλεια να κάνετε στάση. Για τα βρέφη, κάθε 2 με 3 ώρες είναι ιδανικό ένα διάλλειμα, ώστε να ταϊστούν, να αλλαχτεί η πάνα τους, και να απολαύσουν μια αγκαλιά.

Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο
Διερευνήστε την πολιτική της αεροπορικής εταιρείας την οποία επιλέξατε. Σε κάποιες περιπτώσεις έχετε δικαίωμα να προηγηθείτε στο check in ή να διαλέξετε θέσεις κατά προτεραιότητα.

Θυμηθείτε, ότι η διαφορετική ατμοσφαιρική πίεση μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου, μπορεί να γίνει δυσάρεστη για τα παιδιά, προκαλώντας βουητό. Ο θηλασμός ή το τάισμα με μπουκάλι μπορεί να βοηθήσει τα μικρότερα παιδιά, ενώ τα μεγαλύτερα αρκεί να μασήσουν μια τσίχλα ώστε να μην βουλώσουν τα παιδικά αυτάκια.

Μην φοβάστε τα ταξίδια

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, τα ταξίδια ευεργετούν τον ψυχισμό των παιδιών. Τους προσφέρουν νέες εμπειρίες, δίνουν χρόνο στην οικογένεια να δεθεί και να φτιάξει αναμνήσεις.

Τα μεγαλύτερα παιδιά, γίνονται πιο δημιουργικά ενώ ικανοποιείται το πνεύμα εξερεύνησης που είναι τόσο έντονο σε αυτές τις ηλικίες.

Ταξιδέψτε. Είναι από τα ωραιότερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας!

πηγή: News4health

Όλη η επικαιρότητα