Categories: Ελλάδα

Πασχαλινό τραπέζι: «Κλειδώνουν» πιθανότατα αύριο οι τιμές στα αμνοερίφια – Μπορεί να φτάσουν στα 14-15 ευρώ το κιλό

Share

Λιγότερο από δύο εβδομάδες έμειναν για να στρωθεί το πασχαλινό τραπέζι, με τα κρεοπωλεία της χώρας να προετοιμάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες και τους περισσότερους καταναλωτές να μένουν, για την ώρα, στην έρευνα αγοράς.

Με την εβδομάδα που διανύουμε να κρίνεται για τα κρεοπωλεία ως αυτή των παραγγελιών, η κίνηση χαρακτηρίζεται από τους επαγγελματίες ως ιδιαίτερα υποτονική και ελπίζουν πως θα βελτιωθεί όσο περνούν οι μέρες. «Είμαστε 30-40% κάτω από τον περσινό τζίρο.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο μας ανησυχεί», ανέφερε στο protothema.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, συμπληρώνοντας ότι οι παραγγελίες για τις ημέρες του Πάσχα είναι αυτήν την στιγμή σχεδόν οι μισές, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Λόγω της ενεργειακής κρίσης και τις αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, έχουμε ξεπεράσει το 20% της αγοραστικής αξίας της περσινής περιόδου. Την ίδια ώρα, όμως, μισθοί και συντάξεις παραμένουν σταθερές, οπότε εκ των πραγμάτων οι καταναλωτές ψωνίζουν λιγότερα για το πασχαλινό τραπέζι», επισημαίνει ο κ. Κεσίδης.

Μάλιστα, ο ίδιος έκρουσε «τον κώδωνα του κινδύνου» τόσο στους κτηνοτρόφους όσο και στους εμπόρους, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως όλοι θα πρέπει να βάλουν «νερό στο κρασί τους» προκειμένου οι τιμές να μείνουν σταθερές και να μην αυξηθούν σε απαγορευτικό επίπεδο για τους καταναλωτές που θέλουν να απολαύσουν το εορταστικό τραπέζι, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει υπερεπάρκεια και τελικά τα αμνοερίφια να μείνουν αδιάθετα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τιμές που ο καταναλωτής θα αγοράσει φέτος το αρνί και το κατσίκι, ο κ. Κεσίδης εξήγησε ότι θα «κλειδώσουν» πιθανότατα αύριο μετά το μεγάλο παζάρι της Δράμας, στο οποίο συμμετέχουν κάθε χρονιά οι έμποροι με τους κτηνοτρόφους και μαζί με τα μεγάλα παζάρια του Λαγκαδά και Κιλκίς, διαμορφώνονται οι τιμές στην ταμπέλα των κρεοπωλείων.

Οι τιμές σήμερα στην αγορά «Καπάνι» της Θεσσαλονίκης

Όπως εξήγησε στο protothema.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος, σήμερα οι τιμές των αμνοεριφίων, στην κεντρική αγορά της πόλης, κυμαίνονται στα 12 ευρώ, ενώ αναμένεται να διαμορφώνονται ανάλογα μέρα με την ημέρα και δεν αποκλείεται να κατασταλάξουν στα 14-15 ευρώ.

Μάλιστα, αρκετοί είναι οι καταναλωτές που υπό τον φόβο των αυξήσεων στις τιμές του κρέατος, σπεύδουν από την αρχή της εβδομάδας στο «Καπάνι» προκειμένου να αγοράσουν τα απαραίτητα και να γεμίσουν τα ψυγεία τους με χαμηλότερο κόστος. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Νικολόπουλος, οι επαγγελματίες δίνουν αγώνα προκειμένου να κρατηθούν σε λογικά επίπεδα οι τιμές, ωστόσο «είναι αδύνατον να μην υπάρξουν αυξήσεις συγκριτικά με την περσινή χρονιά, αφού όλα έχουν ακριβύνει». Η κίνηση στην ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη εβδομάδα με αποκορύφωμα το Μ. Σάββατο.

Πάντως, με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερη σημαντική κρίνεται η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στη 1 μετά το μεσημέρι στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ανάμεσα στα προεδρεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών.