Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: 40 χρόνια από την «Αλλαγή» – Ο Δ. Γεωργακόπουλος μιλάει στην εφ. «Πατρίς»

Δ. Γεωργακόπουλος: «Η ιστορία θα γράψει ότι το 1981 έγινε μια επαναστατική αλλαγή στην Ελληνική κοινωνία
Ακούστε το άρθρο

Ένας κύκλος 40 ετών ολοκληρώνεται αύριο από την «αλλαγή» του 1981, και την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Μια «αλλαγή» που στην Ηλεία έφερε το συντριπτικό ποσοστό του 52,21%, χαρακτηρίζοντας από τότε έως το 2012 το Νομό ως ένα από τα «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την Κρήτη και την Αχαΐα.

Ήταν 18 Οκτωβρίου του 1981, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ζούσε τη σημαντικότερη στιγμή της πλούσιας πολιτικής του σταδιοδρομίας, καθώς η ανάδειξή του σε πρωθυπουργό θα ανέτρεπε όλο το παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Μετά από δεκαετίες εξελέγη η πρώτη «σοσιαλιστική κυβέρνηση», δίνοντάς στο ΠΑΣΟΚ το θριαμβευτικό ποσοστό του 48% και οδηγώντας τη Νέα Δημοκρατία του Γεωργίου Ράλλη στην αντιπολίτευση. Με συνθήματα όπως «έξω από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο» , «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», «Εδώ και τώρα αλλαγή», ο Ανδρέας Παπανδρέου πέτυχε τη μεγάλη νίκη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου εκμεταλλεύθηκε με διορατικότητα το ριζοσπαστικό κύμα που σάρωσε την Ελλάδα τη δεκαετία του 1970, για να οικοδομήσει σοσιαλιστικό κόμμα εξουσίας. Το ρεύμα της Αλλαγής αναπτύχθηκε γύρω από τρεις άξονες:

– Πρώτον, τον εκδημοκρατισμό και την οριστική υπέρβαση των υπολειμμάτων του εμφυλιοπολεμικού κλίματος.

– Δεύτερον, την εθνική χειραφέτηση από την ξένη εξάρτηση.

– Τρίτον, τη δημιουργία Κράτους Πρόνοιας.

Πριν τις εκλογές ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας και η Ν.Δ. αντιπαραθέτει τον Γεώργιο Ράλλη, έναν καθ’ όλα ευπρεπή δεξιό πολιτικό που μοιάζει να μην έχει καμιά ελπίδα μπροστά στην απίστευτη δυναμική που ανέπτυσσε στην κοινωνία το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 το ΠΑΣΟΚ θα θριαμβεύσει, λαμβάνοντας 48,07% και 172 έδρες στη Βουλή, έναντι 35,88% της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έκατσε στα έδρανα της αντιπολίτευσης με 115 βουλευτές. Η νέα βουλή που προέκυψε ήταν τρικομματική, με τρίτο κόμμα το ΚΚΕ του Χαριλάου Φλωράκη, με ποσοστό 10,93% και συνολικά 13 βουλευτές.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης έγινε στις 21 Οκτωβρίου και η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής 22 Νοεμβρίου του 1981.

Τα χρόνια εκείνα θυμήθηκε και εξιστόρησε στην εφ. «Πατρίς», ο νεοεκλεγείς τότε βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος. «Οι εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 νομίζω ότι έφεραν τη μεγαλύτερη πολική αλλαγή στη χώρα, μετά τη μεταπολίτευση. Ήταν η αλλαγή η οποία έγινε στο πολιτικό σκηνικό και όχι μόνο. Σηματοδότησε τη δημιουργία μια καινούριας δημοκρατικής, προοδευτικής και κοινωνικής Ελλάδας, που δεν υπήρχε μέχρι τότε. Τα γεγονότα τα οποία ακλούθησαν απέδειξαν ότι, πράγματι ο Ελληνικός λαός με την επιλογή του αυτή δικαιώθηκε, γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ του 81΄ έφεραν στο προσκήνια τα 2/3 της κοινωνίας, τα οποία μέχρι τότε στην “άκρη”.  Η ιστορία θα γράψει ότι το 1981 έγινε μια επαναστατική αλλαγή στην Ελληνική κοινωνία».

Ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος ήταν νεοεκλεγείς
βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, από τους τέσσερις που εξέλεξε το 1981 στο Νομό. Ήταν τότε σε ηλικία μόλις 31 ετών

«Αλλαγή» και στην Ηλεία με το συντριπτικό 52,21%

Η Ηλεία από ο 1981 έως το 2012 χαρακτηριζόταν μαζί με την Κρήτη και την Αχαΐα ως τα παραδοσιακά «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και σε ισχυρές κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, το πράσινο χρώμα στο χάρτη το βράδυ των εκλογών γι’ αυτές τις περιοχές ήταν αδιαπραγμάτευτο.

Όπως αναφέρει και στην εφ. «Πατρίς» ο μοναδικός εν ζωή σήμερα που εξελέγη τότε βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, «Οι συνθήκες στην Ηλεία το βράδυ εκείνο ήταν πανηγυρικές απ’ άκρη σ’ άκρη. Ήταν μεγάλος ο ενθουσιασμός που αντιμετωπίζαμε όπου πηγαίναμε από την προεκλογική περίοδο και αυτό μεταφράστηκε στο συντριπτικό ποσοστό των εκλογών. Αρκεί να σας πω ότι, η Ηλεία έφερε το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα μετά το Ηράκλειο της Κρήτης. Υπήρχε χωριό στο νομό, η Κρυόβρυση, όπου έφερε το μεγαλύτερο ποσοστό σε εκλογικό τμήμα της Ελλάδας, με το συντριπτικό 89%. Αυτά για την ιστορία».

Ειδικότερα, σε επίπεδο Ηλείας, το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ποσοστό 52,21%, έναντι 40,45% της Νέας Δημοκρατίας και 5,70% του ΚΚΕ. Εξέλεξε τέσσερις βουλευτές, τους αείμνηστους Ηρακλή Ματράγκα, Γιάννη Σκουλαρίκη και Ρένο Πετραλιά και τον 31 ετών τότε Δημήτρη Γεωργακόπουλο. Ίδια ακριβώς ήταν και η σειρά εκλογής τους, το 1985.

«Ήμουν μέσα στους πέντε μικρότερους του κοινοβουλίου τότε, μαζί με το Χάρη Καστανίδη, τον Δημήτρη Ρέππα, τον Γιάννη Τσακλίδη και τον Μάκη Φλώρο» τονίζει ο κύριος Γεωργακόπουλος.

Όσον αφορά στον απολογισμό για το Νομό Ηλείας, 40 χρονιά μετά, η απάντηση του κυρίου Γεωργακόπουλου είναι αφοπλιστική. «Πιστεύω ότι οι προσπάθειες που έγιναν μπορεί να μην δικαίωσαν απόλυτα τις προσδοκίες των κατοίκων, για να είμαι ειλικρινής, αλλά έγιναν και στον νομό μας πολλά. Αρκεί να λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι, δεν υπήρχε μέχρι τότε νοσοκομείο ουσιαστικά, δεν υπήρχε λιμάνι δεν υπήρχε μαρίνα, δεν υπήρχαν πολλά. Βεβαίως περιμέναμε περισσότερα, αλλά οι συνθήκες ίσως να μην το επέτρεψαν και να φέρουμε και εμείς σαν τοπικές κοινωνίες κάποιες ευθύνες», αναφέρει με ειλικρίνεια.

Τι σηματοδότησε για την Ελληνική κοινωνία η «Αλλαγή»

Η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή, που βασικό της χαρακτηριστικό ήταν η εδραίωση και εμπέδωση της δημοκρατίας. Στις πρώτες και θεμελιώδεις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η «κυβέρνηση της Αλλαγής» περιλαμβάνονται εκτεταμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που αναμορφώνουν τη χώρα και, κυρίως, διαμορφώνουν κλίμα αισιοδοξίας, ελευθερίας και προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η εθνική συμφιλίωση. Αναγνωρίζεται η Εθνική Αντίσταση, διευθετείται νομοθετικά η συνταξιοδότηση των αγωνιστών του ΕΑΜ και ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση άδειας επιστροφής των πολιτικών προσφυγών. Ένα ακόμα άμεσο μέτρο, που προκάλεσε πρωτοφανή αισθήματα ανακούφισης, ήταν η κατάργηση της Χωροφυλακής, που ανακαλούσε έντονες μνήμες βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος των αριστερών πολιτών, και η δημιουργία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακολούθησε ένας πραγματικός καταιγισμός νομοθετημάτων που άλλαξαν μια για πάντα το πολιτικό τοπίο.

Υπήρχαν, όμως και άλλες αλλαγές που άφησε η οχταετία 1981 έως 1989, που δεν τα γνωρίζουν, κυρίως οι νεώτερες γενιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο.

Μέχρι τότε ίσχυε ο νόμος περί μοιχείας, όπου έχουμε συναντήσει χαρακτηριστικά σε ελληνικές ταινίες. Τα παραδείγματα που φέρνει ο κύριος Γεωργακόπουλος είναι χαρακτηριστικά. « Ίσχυε ακόμα ο θεσμός της προίκας, δεν υπήρχε ισότητα στο μεροκάματο του άνδρα και της γυναίκας, δεν υπήρχε ισότητα ούτε στη σύνταξη τους, δεν υπήρχε ΕΣΥ, δεν υπήρχαν βασικές υποδομές και πανεπιστήμια, η αυτοδιοίκηση ήταν ο “φτωχός συγγενής” της πολιτείας και πολλά άλλα» επισημαίνει στην εφ.«Πατρίς».

Όλη η επικαιρότητα