Ελλάδα Ηλεία Πολιτική

«Πατάει γκάζι» από τη Βουλή ο δρόμος Πύργου – Πατρών

Τι δηλώνουν οι βουλευτές Ηλείας.
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη ταχύτητα προχωρά το πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της Ηλείας έργο του δρόμου Πάτρα-Πύργος, αφού κατατέθηκε και ψηφίζεται αύριο Τετάρτη από την Ελληνική Βουλή η τροπολογία επανένταξης του αυτοκινητόδρομου στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ο οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα είναι πλέον άμεσης προτεραιότητας και υψίστης σημασίας για την οδική ασφάλεια και παρέχεται πλέον η δυνατότητα να υλοποιηθεί εντός του πλαισίου της οικείας σύμβασης παραχώρησης με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Πρόκειται λοιπόν για τις τελευταίες …πινελιές που μπαίνουν για να ξεκινήσει αυτό το πολύ μεγάλο έργο για το νομό μας, που είναι όνειρο ζωής για όλους τους Ηλείους εδώ και πολλές δεκαετίες. Αν δεν υπάρξει κανένα απρόοπτο της τελευταίας στιγμής, το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα ξεκινήσει το έργο (τα εργοτάξια που θα στηθούν κατά μήκος του άξονα των 75 χιλιομέτρων θα χρειαστούν, σύμφωνα με την εμπειρία που υπάρχει από προηγούμενα αντίστοιχα έργα, περίπου 2-3 μήνες για να επανδρωθούν και να διαθέτουν όλο τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό) και μεγάλος στόχος είναι να ολοκληρωθεί εντός του 2024, οπότε και ένας νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα ενώσει με ασφάλεια τις δύο μεγάλες πόλεις της Αχαΐας και της Ηλείας.

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο

Στο Νομοσχέδιο με τίτλο «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία, ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» κατατίθεται η υπουργική τροπολογία για το ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ.  Σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπουργικής τροπολογίας καταργούνται, αφότου ίσχυσαν, η παράγραφος 1 του άρθρου πέμπτου του ν. 4219/2013 (ΦΕΚ Α΄ 269) και η υπ’ αριθ. ΕΠΠ/Π1/Φ1.1/οικ. 112/4.4.2014 (ΦΕΚ Β’ 904) απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με την οποία το Αναβαλλόμενο Τμήμα Πάτρα – Πύργος του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα εξαιρέθηκε από το αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίησή και ολοκλήρωσή αυτού υπό την Σύμβαση Παραχώρησης εις όφελος της ασφάλειας των χρηστών και της ανάπτυξης των περιφερειών από τις οποίες διέρχεται το εν λόγω τμήμα, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Σύμβαση Παραχώρησης (ΣΠ) για το Έργο της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης, Λειτουργίας Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα− Κόρινθος− Πάτρα−Πύργος−Τσακώνα κυρώθηκε  με το άρθρο πρώτο του ν. 3621/2007 και τροποποιήθηκε, λόγω της τότε οικονομικής κρίσης, το 2013 με την από 29.11.2013 Συμφωνία Τροποποίησης Διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο τέταρτο του ν. 4219/2013 – «Κύρωση των Συμφωνιών Τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων και ρύθμιση συναφών θεμάτων» (ΦΕΚ Α΄269)΄.

Οι δηλώσεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος γι’ αυτή την σημαντική εξέλιξη:

Για την ψήφιση της τροπολογίας επανένταξης του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου στην σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, οι τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τόνισαν πως πρόκειται για μία εξαιρετικά ενθαρρυντική εξέλιξη και ότι πλέον είμαστε στην τελική ευθεία για την έναρξη κατασκευής αυτού του πολύ σπουδαίου οδικού άξονα.

Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Στη Βουλή το Πάτρα-Πύργος

Η κα Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου δήλωσε καταρχήν γι’ αυτή την θετική εξέλιξη.

«Στην τελική ευθεία περνά η ολοκλήρωση των νομικών διεργασιών, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η συνέχιση της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού ως προς το τμήμα Πάτρας-Πύργου. Η Κυβέρνηση κατέθεσε ήδη το φάκελο της «Γνωστοποίησης» προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναβιώσει την προϋπάρχουσα σύμβαση παραχώρησης με την Ολυμπία Οδό, ενώ την Τετάρτη περνάει και από τη Βουλή.

Ο οδικός άξονας «Αυτοκινητόδρομος Πάτρα−Πύργος− Τσακώνα» χαρακτηρίζεται ως έργο υποδομής άμεσης προτεραιότητας και παρέχεται πλέον η δυνατότητα – με την υπό κρίση νομοθετική ρύθμιση – να υλοποιηθεί εντός του πλαισίου της οικείας παραχώρησης – ως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός του- και να υλοποιηθεί το έργο, υψίστης σημασίας για την οδική ασφάλεια. Θα κατασκευασθεί με μικτή χρηματοδότηση από το Δημόσιο  και μάλιστα με ανώτατο όριο το τίμημα που είχε επιτευχθεί μετά τις εκπτώσεις κατά τις 8 ακυρωθείσες διαγωνιστικές διαδικασίες, τον Παραχωρησιούχο με ίδια κεφαλαιακή συμμετοχή και από τραπεζικό δανεισμό».

Και καταλήγει.

«Ακριβώς όπως δεσμευτήκαμε, η Κυβέρνηση προχωρά, άμεσα προς την υλοποίηση της κατασκευής του τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος, και μάλιστα με οικονομικούς όρους για την χώρα μας ευνοϊκότερους από ό,τι στο παρελθόν. Αυτή την εβδομάδα στη Βουλή νομοθετούμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις, έτσι ώστε μόλις λάβουμε την έγκριση και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να ξεκινήσει ο αυτοκινητόδρομος. Η περιοχής μας, οι πολίτες μας δικαιούνται να διέρχονται στις οδούς μας με ασφάλεια. Η Κυβέρνηση μας είναι εδώ να την εγγυηθεί και να τη διασφαλίσει».

Κωνσταντίνος Τζαβάρας: «Πρώτο βήμα για την κατασκευή της Πατρών-Πύργου»

Στις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για την κατασκευή της Πατρών-Πύργου και την επανένταξή της στη σύμβαση παραχώρησης της «Ολυμπίας Οδού» προχωρά η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Ο Κώστας Τζαβάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη και παράλληλα την επιθυμία του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου με το νέο έτος και να τερματιστεί οριστικά και αμετάκλητα  ο εφιάλτης που βασανίζει την Ηλεία εδώ και δεκαετίες.

«Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση γίνεται ουσιαστικά το πρώτο βήμα  για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος. Σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επανένταξη του έργου στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και την έναρξη των εργασιών μέσα στους επόμενους μήνες. Ο εφιάλτης της Ηλείας τελειώνει, και για μένα προσωπικά αποτελεί τεράστια ικανοποίηση για τον αγώνα που έχω κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια για την υλοποίηση του σπουδαίου αυτού έργου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανδρέας Νικολακόπουλος: “Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου”

Από την πλευρά του ο κος Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε:

«Στις 3 Νοεμβρίου η Ολομέλεια της Βουλής εγκρίνει την τροπολογία που έχει ήδη κατατεθεί και βάσει της οποίας τα τμήματα Πύργος- Καλό Νερό- Τσακώνα, αποτελούν εκ νέου μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού. Με αυτή την διαδικασία κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την έναρξη κατασκευής του νέου σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, του πιο σημαντικού έργου για την Ηλεία.

Με το άρθρο 2 της τροπολογίας αναιρείται η απόφαση του 2013 και το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος- Τσακώνα εντάσσεται εκ νέου συνολικά στην σύμβαση παραχώρησης στην Ολυμπία Οδό. Δηλαδή οδηγούμαστε σε άρση του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε όταν εξαιρέθηκε το ανωτέρω τμήμα από τη σύμβαση παραχώρησης.

Ακολουθεί το αμέσως επόμενο σημαντικό βήμα που είναι να αποσταλεί η τροποποιημένη σύμβαση του έργου για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εν συνεχεία να προχωρήσει προς κύρωση στη Βουλή.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει η σύμβαση θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο εντός του Νοεμβρίου, πιθανότατα εντός του πρώτου 15νθημέρου, για να δοθεί από εκεί το πράσινο φως.

Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν στο μέγιστο βαθμό, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την οριστική έγκριση από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Να σημειώσω επίσης ένα εξίσου σημαντικό σημείο.  Όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη, ένας ολοκληρωμένος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα πρέπει να φθάνει μέχρι την Τσακώνα. Με την εν λόγω τροπολογία τα τμήματα του Πύργος- Καλό Νερό και Καλό Νερό- Τσακώνα, αποτελούν και πάλι μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού προκειμένου μελλοντικά, και αφού ξεπεραστούν τα υπάρχοντα εμπόδια, να προχωρήσει η κατασκευή τους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει υποσχεθεί την υλοποίηση του έργου Πατρών-Πύργου, με τέτοιους όρους που θα εγγυώνται την έγκαιρη ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου. Εντός του Νοεμβρίου εκτιμώ ότι θα έχουν λήξει όλες οι διαδικασίες που προανέφερα, ώστε στις αρχές του 2022 να ξεκινήσουν και οι εργασίες κατασκευής».

Όλη η επικαιρότητα