Ηλεία Οικονομία

Πατάτα- Αγρότες: Πωλούν φθηνά… – Καταναλωτές: Αγοράζουν ακριβά!

Ακούστε το άρθρο

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι πατατοπαραγωγοί του Νομού μας, οι οποίοι  ήρθαν φέτος και πάλι αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη χρονιά.

Αζήτητες ποσότητες, χαμηλές τιμές, ελληνοποιήσεις και αθρόες εισαγωγές, είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια του πάζλ της… σχεδόν εξαθλίωσης, στην οποία έχει  περιέλθει το σύνολο των πατατοπαραγωγών της περιοχής μας.

Μία κατάσταση η οποία όπως οι ίδιοι αναφέρουν, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχεια της καλλιέργειας, αφού το υψηλό κόστος, που αγγίζει τα 1000 ευρώ ανά  στρέμμα, με την εξευτελιστική τιμή πώλησης, που φτάνει με τα βίας τα 15 λεπτά, δημιουργούν «ασφυκτικές» συνθήκες για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Θα δώσουμε αγώνα και όπου βγεί… 

Χθες, σε μία ακόμα προσπάθεια πίεσης προς όλους τους αρμόδιους φορείς, τα μέλη της Ο.Α.Σ.Η. αλλά και παραγωγοί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, προκειμένου να γνωστοποιήσουν για ακόμα μία φορά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ενώ στην συνέχεια παράδωσαν στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη ψήφισμα διαμαρτυρίας, όπως αυτό συντάχθηκε μετά τη συνάντηση- συνέλευση που είχαν πραγματοποιήσει πριν μερικές ημέρες.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Ο.Α.Σ.Η. Θανάσης Βομπίρης αν η Κυβέρνηση δεν στηρίξει τους παραγωγούς- αγρότες τότε θα υπάρξουν τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις και κίνδυνος ακόμα και για την επιβίωση των παραγωγών.

«Από τις αρχές Απριλίου έχουμε επισημάνει το πρόβλημα, ζητήσαμε από την κυβέρνηση να προστατεύσει τους αγρότες λόγω και  της πανδημίας και να τους στηρίξει.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο αγροτικός κόσμος έχει αφεθεί στη μοίρα του.

Το αγροτικό κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα του, αφού αυτό είναι μονόδρομος για την επιβίωσή μας».

Παράνομες εληνοποιήσεις…εξευτελιστικές τιμές

«Είναι δύσκολα τα πράγματα, δυστυχώς, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

Το κάθε στρέμμα για να καλλιεργηθεί, έχει κόστος 1.000 ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από άλλες χώρες είναι τόσο πολλές, τη στιγμή που η δική μας πατάτα βρίσκεται ακόμα αδιάθετη στα χωράφια», ανέφερε ο  Θοδωρής Κοτσώνης ο οποίος χαρακτήρισε επιτακτική, την ανάγκη να υπάρξει έλεγχος στις εισαγωγές από χώρες όπως η Αίγυπτος, αλλά και στις παράνομες ελληνοποιήσεις  πατάτας, οι οποίες μετά εξάγονται ειδικά σε χώρες των Βαλκανίων, στερώντας αγορές από τους παραγωγούς.

«Φάρμακα, λιπάσματα, σπόροι, ρεύμα, πετρέλαιο, όλα είναι πανάκριβα, ενώ ταυτόχρονα έχουμε και τις εισαγωγές που αν δεν μειωθούν, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε», δήλωσε ο Σωτήρης Μητσόπουλος.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο εστίασαν οι πατατοπαραγωγοί, είναι η διαφορά  στις τιμές που παρατηρείται, από το χωράφι στον καταναλωτή.

«Δεν γίνεται εμείς να πουλάμε 15 λεπτά το κιλό και στον καταναλωτή η τιμή πώλησης  να φτάνει ακόμα και τα 80 λεπτά.

Δυστυχώς και σε αυτό το κομμάτι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας δεν έχουν κάνει κάτι.

Εμείς παλεύουμε για την επιβίωση επιτέλους ας ενδιαφερθεί κάποιος και για εμάς…».

Όλη η επικαιρότητα