Ηλεία

Παθολογική σε κρίση… Δύσκολες στιγμές θα διανύσει το επόμενο διάστημα η Παθολογική Κλινική Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Οι δυσκολίες που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού στην Παθολογική του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας «Ανδρέας Παπανδρέου» αποτέλεσαν το βασικό ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκαν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι ο διοικητής του Κώστας Διαμαντόπουλος και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Θάνος Γιαννόπουλος, που αναπλήρωσε το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Πολλά προβλήματα ταλανίζουν για αρκετό καιρό τη λειτουργία του Γ.Ν. Ηλείας, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο, αφού όλο το διάστημα έχουν δοθεί αρκετές μάχες χωρίς ευτυχή κατάληξη. Από τους τρεις παθολόγους που ανέλαβαν μέσω προκήρυξης η μία παραμένει, ενώ τρεις θέσεις δεν καλύφθηκαν και για δύο ακόμα θέσεις η διαδικασία έχει «παγώσει». Πρωινό ωράριο και εφημερίες διεξάγονται δύσκολα, καθώς οι τέσσερις μόνιμοι παθολόγοι που συνδράμουν στο πρωινό ωράριο και τις εφημερίες δεν επαρκούν και αυτό αφορά αποκλειστικά τις ανάγκες της Παθολογικής Πύργου. Όσον αφορά την αποχώρηση μόνιμου Παθολόγου που είχε προηγηθεί τον Ιούνιο, υπήρχε επίσημη ενημέρωση της 6ης ΥΠΕ και προτάσεις με συγκεκριμένες λύσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του εφημεριακού προγράμματος.

Μπορεί η περίοδος να είναι ακόμα μεταβατική, ωστόσο τα νοσοκομεία χρειάζεται να λειτουργήσουν με αδιαπραγμάτευτο όρο την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού.

Στην τεράστια σημασία του νοσοκομείου για το νομό, στάθηκε ο κ. Διαμαντόπουλος που αναφέρθηκε στις εισαγωγές του Ιουλίου που έφτασαν στο τμήμα της Παθολογικής τις 415 και από την αρχή του χρόνου συνολικά τις 2774, με τη μετακίνηση παθολόγου να αποτελεί μονόδρομο μιας και το υπάρχον ιατρικό προσωπικό έχει υπερβεί τα όρια του. Επιπλέον, ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε πως μέχρι πρότινος βρίσκοντας οι λύσεις αλλά πλέον κάθε περιθώριο έχει εξαντληθεί, ζητώντας άμεσα τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να δώσει λύση και τους βουλευτές του νομού να παρέμβουν στο Υπουργείο Υγείας ώστε να υπάρξει βιώσιμη διευθέτηση. «Την επόμενη εβδομάδα θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος υγείας στο νομό. Μέχρι την Κυριακή το πρόγραμμα έχει συμπληρωθεί. Δεν είναι κατάλληλη στιγμή να μοιραστούν ευθύνες. Χρειαζόμαστε άμεσες λύσεις», υποστήριξε κλείνοντας ο διοικητής.

Δυσαρέσκεια
για την υγεία στην Ηλεία

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την υγεία στο νομό μας, σε μια περίοδο που ο πληθυσμός του έχει αυξηθεί σημαντικά και οι ανάγκες για νοσηλεία είναι μεγαλύτερες, ξεπερνώντας τα όρια της νοσηλευτικής μονάδας του νοσοκομείου που δεν επαρκεί πλέον. Μια ματιά στα επείγοντα περιστατικά αποδεικνύει την άσχημη εικόνα που αντιμετωπίζει η υγεία στο νομό, ζήτημα που όμως υπάρχει εδώ και χρόνια και παρά τις διαμαρτυρίες δεν έχει βελτιωθεί. «Τα κατά καιρούς αιτήματα για πρόσληψη προσωπικού δεν καρποφόρησαν και γινόμαστε έρμαια τοπικιστικών απόψεων», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος που από το 1980 που είναι γιατρός δεν έχει δει καμία απολύτως βελτίωση στον τομέα της υγείας στο νομό μας. Δεν παρέλειψε να εστιάσει και στην καθυστέρηση της διαδικασίας των προσλήψεων, που μπορεί να μην έλυναν το πρόβλημα αλλά σίγουρα θα έφερναν κάποια βελτίωση της κατάστασης. Τέλος, ο κ. Γιαννόπουλος είπε ακόμα πως χωρίς ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς δε θα υπάρξει λύση, ενώ συμπλήρωσε πως και ο κόσμος πρέπει να αφυπνιστεί και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες δημόσιας υγείας.

Όλη η επικαιρότητα