Αχαϊα Ελλάδα Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πάτρα : 1.550 οι αποποιήσεις κληρονομιών μέχρι το Σεπτέμβριο

Ακούστε το άρθρο

Σεπτέμβριος 2017 και οι αποποιήσεις κληρονομιών στην Πάτρα ξεπέρασαν τις 1.500 . Συγκεκριμένα   μέχρι και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου ο αριθμός των αποποιήσεων στο Ειρηνοδικείο της Πάτρας  για το 2017 έφθανε τις 1.550 ! Η διαδικασία διαρκεί πολύ λίγα λεπτά, αριθμός ταυτότητας , ΑΦΜ… υπογραφή και όλα χάνονται. Βέβαια μέχρι κάποιος να φτάσει στο γραφείο του Ειρηνοδικείου πρέπει να κάνει δεκάδες άλλες έρευνες σε εφορία, τράπεζα , υποθηκοφυλάκιο κ.α. με την βοήθεια τις περισσότερες φορές δικηγόρου.

Η αύξηση των αποποιήσεων είναι τρομακτική ενώ φαίνεται πώς για πολλούς πλέον τα περιουσιακά στοιχεία από κληρονομιά….αποτελούν κατάρα. Υπό τον φόβο χρεών στο δημόσιο και τις τράπεζες 1.550 πολίτες κατέθεσαν δηλώσεις με τις οποίες δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με πατρικά σπίτια, εξοχικά καταφύγια, οικογενειακά χωράφια, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 ο αριθμός ήταν μικρότερος.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι εντός τετραμήνου από τη γνώση θανάτου συγγενικού προσώπου, μπορεί κανείς να αποποιηθεί τα περιουσιακά του στοιχεία.

Μετά το πέρασμα των τεσσάρων μηνών, η διαδικασία περιπλέκεται και οι εκπρόθεσμοι πρώτου βαθμού συγγένειας κληρονόμοι περιέρχονται σε δεινή θέση. Ξημερώνουν ζημιωμένοι με χιλιάδες χρέη. Άλλοι ξυπνούν φτωχοί μέσα σε μία νύχτα και υποχρεώνονται σε χρονοβόρες δυσβάσταχτες από οικονομικής άποψης δικαστικές διαμάχες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του achaianews.gr  στο Ειρηνοδικείο της Πάτρας απευθύνονται καθημερινά για να υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις κατά μέσο όρο έξι με επτά κληρονόμοι.. Τα χρέη κυνηγούν τους κληρονόμους μέχρι και τον τέταρτο βαθμό συγγένειας, δηλαδή τα δισέγγονα, τα ανίψια, τους θείους και τις θείες.. Η ενημέρωση για τα χρέη, που γίνεται από στόμα σε στόμα. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, συγγενείς ακόμη και πρώτου βαθμού με τον θανόντα, παιδιά δηλαδή, εμφανίστηκαν να μη έχουν γνώση των οφειλών και μπήκαν σε περιπέτειες. Σε όλες τις περιπτώσεις των αποποιήσεων, οι κληρονομιές είναι παθητικές, σύμφωνα με πληροφορίες από τα δικαστήρια. Οι θανόντες άφησαν πίσω τους χρέη κυρίως από επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα χρέη όμως με τον θάνατο ενός ανθρώπου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν διαγράφονται. Οι γονείς τρέχουν πανικόβλητοι για τα ανήλικα παιδιά τους, και σε αυτή την περίπτωση εν μέσω πένθους επιβαρύνονται και με δυσβάσταχτα έξοδα. Οι αιτήσεις τους συζητούνται με τη διαδικασία της Εκουσίας στο Ειρηνοδικείο Πατρών, απ’ όπου εκδίδεται η άδεια να κινηθούν για λογαριασμό των ανήλικων παιδιών τους. Το κόστος της διαδικασίας είναι χαρακτηριστικό ότι προσδιορίζεται στα 500-600 ευρώ.

Ελλάδα

Τρομακτικά τα στοιχεία για 2017

Βάσει στοιχείων, στα ειρηνοδικεία της χώρας αναμένεται έως το τέλος του έτους οι αποποιήσεις κληρονομιάς να αγγίξουν τις 150.000. Ποσοστιαία, οι φοροτεχνικοί και οι νομικοί υπολογίζουν ότι οι αποποιήσεις παρουσιάζουν αύξηση 86%.

Το 2013 πραγματοποιήθηκαν 29.199 αποποιήσεις

Το 2014 (με τη θέσπιση του ΕΝΦΙΑ) έφτασαν τις 41.388

Το 2015 οι αποποιήσεις ήταν 45.628, ενώ το 2016 ανήλθαν σε 54.422

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα δύο μεγαλύτερα ειρηνοδικεία της χώρας, αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το 2015, ο αριθμός τους στην Αθήνα μόνο διαμορφώθηκε σε 9.566, ενώ το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιάς στην Αθήνα κυμαίνονταν περί τις 6.000, για να εκτοξευθούν το 2014 στις 8.798.

Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιάς ήταν 3.298, το 2014 ανήλθαν σε 4.465 και το 2015 έφτασαν τις 5.068

Όλη η επικαιρότητα