Αχαϊα Υγεία

Πάτρα: Έκκληση για ιατρική στελέχωση του Παιδοψυχιατρικού Κέντρου του Καραμανδανείου

Ακούστε το άρθρο
Την αφύπνιση της κοινωνίας, αλλά και πολιτικών φορέων προκάλεσε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Π» το οποίο ανέδειξε την υποστελέχωση του Παιδοψυχιατρικού Κέντρου του Καραμανδανείου και την έλλειψη δομών για την περίθαλψη των παιδιών με ψυχικές διαταραχές ή των παιδιών τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Μέσω της «Π» η διευθύντρια του Κέντρου Βιολέτα Σιγάλα – Κοντούδη απηύθυνε δημόσια έκκληση για ιατρική στελέχωση του Κέντρου. Οι δύο επικουρικοί παιδοψυχίατροι του Τμήματος Κατερίνα Κατάση -η οποία μάλιστα ανήκει στην κατηγορία των παρατασιούχων καθώς η θητεία της είχε λήξει στο τέλος του χρόνου- και Αφροδίτη Τούρκα, βομβαρδίζονται καθημερινά από δεκάδες εισαγγελικές παραγγελίες για παιδοψυχιατρικές εκθέσεις, περίπλοκων υποθέσεων, ενώ παράλληλα καλούνται να αντιμετωπίσουν τακτικά και επείγοντα περιστατικά τα οποία σε μηνιαία βάση φτάνουν τα 380.

Σε επικοινωνία που είχε η «Π» με τη διοικήτρια του Καραμανδανείου, η Βασιλική Γεωργιοπούλου ξεκαθάρισε ότι άμεσα δεν υπάρχει περιθώριο ενίσχυσης του Τμήματος με προσωπικό. «Αυτό που θα γίνει άμεσα είναι η ενίσχυση της γραμματείας μ’ ένα άτομο ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση των περιστατικών» μας είπε.

Ωστόσο η δρομολόγηση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, η οποία όπως μας ανακοίνωσε η διοικήτρια θα στεγαστεί στον χώρο του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος, θα εξασφαλίσει δύο μόνιμους Παιδοψυχιάτρους κι έναν ακόμα επικουρικό.

«Ξεκινούν οι εργασίες για την αναμόρφωση των χώρων και παράλληλα προκηρύσσουμε τις θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα πλήρες πλαίσιο για τα παιδοψυχιατρικά περιστατικά».

Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει μέχρι να φτάσει η ώρα λειτουργίας της Κλινικής και πρόσληψης του προσωπικού. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Παιδοψυχιατρικό είναι επείγουσα και δεν επιδέχεται καθυστέρηση στην αντιμετώπισή της.

Αυτό είναι και το ερώτημα το οποίο απευθύνουν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέσω της κοινής παρέμβασής του στη Βουλή ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου και ο αναπληρωτής τομεάρχης Ιάσονας Φωτήλας. Συγκεκριμένα ζητούν να τους γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου προγραμματίζεται η επαρκής στελέχωση του Κέντρου.
Εν τω μεταξύ, το χθεσινό ρεπορτάζ κινητοποίησε τοπικούς επιχειρηματίες οι οποίοι σε επικοινωνία τους με την «Π» εξέφρασαν την επιθυμία να βοηθήσουν στη διαμόρφωση δομών για τη φιλοξενία των παιδιών που οι αρχές έχουν κρίνει ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το αρρωστημένο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Στα θετικά νέα για το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της ευρύτερης περιφέρειας είναι η επίλυση του προβλήματος που αντιμετώπιζε με το ακτινολογικό μηχάνημα.
Οπως μας ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου χθες έγινε η μεταφορά του ακτινολογικού μηχανήματος από το 409. «Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα που είχαμε στο νοσοκομείο μας. Το ακτινολογικό μας μηχάνημα, λόγω παλαιότητας, ήταν προβληματικό και συχνά έβγαινε εκτός λειτουργίας. Πλέον με την εγκατάσταση του αντίστοιχου μηχανήματος από το 409 θα μπορούμε να καλύπτουμε τα περιστατικά μας ανεμπόδιστα» μας είπε η κ. Γεωργιοπούλου.

Πηγή: Εφ. Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα