Χωρίς κατηγορία

Πάτρα: Nύχτα αγωνίας – Εκτεταμένη έφοδος της Αστυνομίας στο κέντρο – Πάνω από 40 προσαγωγές νεαρών και 4 συλλήψεις

patra.jpg
Ακούστε το άρθρο

07.75 Πάνω από 40 προσαγωγές και 4 συλλήψεις έκανε χθες η αστυνομία στην Πάτρα, η οποία πέρασε άλλη μια νύχτα αγωνίας, λόγω της παρουσίας μελών της Χρυσής Αυγής για την εκδήλωσή της στη Γερμανού και αντιεξουσιαστών που βρίσκονταν στο κέντρο. Η αστυνομία είχε παρουσία καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε σημεία πιθανούς – στόχους και μπλόκαρε μεγάλη ομάδα νεαρών πριν αυτοί εισέλθουν στο πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου. Η νύχτα ωστόσο έληξε χωρίς επεισόδια και καταστροφές, αλλά με την κατάσταση να δείχνει έτοιμη να οξυνθεί ανά πάσα στιγμή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

4:15 Περισσότερα από 40 άτομα (45 κατά πληροφορίες) έχουν ήδη προσαχθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαίας, μετά την εκτεταμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο κένρο της Πάτρας. Οι αστυνομικές δυνάμεις, μπλόκαραν μεγάλο αριθμό νεαρών αντιεξουσιαστών λίγο πριν αυτοί εισέλθουν στο κτίριο του πρώην Παραρτήματος στην οδό Κορίνθου

3.25: Εκτεταμένη έφοδος της Αστυνομίας στο κέντρο της Πάτρας πριν από λίγο. Μετά από ένταση και οδομαχίες μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και ομάδων αντιεξουσιαστών, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε γενική έφοδο, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν 40 προσαγωγές νεαρών που οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαίας

Είναι αξιοσημείωτο οτι ΤΩΡΑ οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το κτίτιο του Παραρτήματος

1.57: Τελικώς συνελήφθησαν τα τέσσερα άτομα που είχαν νωρίτερα προσαχθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας καθώς είχαν εντοπισθεί να φέρουν ρόπαλα και άλλα αντικείμενα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

1.33: Η Αστυνομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή. Δυνάμεις βρίσκονται κοντά σε πιθανούς “στόχους” επιθέσεων.

23:37 Σε τέσσερις προσαγωγς ατόμων τα οποία εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης με ρόπαλα και άλλα αντικείμενα προχώρησε η Αστυνομία.

Οι προσαχθέντες βρίσκονται αυτή την ώρα στο Αστυνομικό Μέγαρο της Ερμού και σχηματίζεται δικογραφία εναντίον τους κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται οι προσαγωγές να μετατραπούν σε συλλήψεις.

Παράλληλα στο κάτω μέρος της πλατείας Όλγας βρίσκονται τώρα συγκεντρωμένοι περίπου 100 νεαροί.

23:22 Ένα πούλμαν της Αστυνομίας και δυνάμεις των ΜΑΤ παραμένουν προληπτικά έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Γερμανού.

23:03 Παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση στην πόλη επικρατεί ηρεμία και από το Παράρτημα έχει αποχωρήσει μερίδα νεαρών η τοπική ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να παραμένει σε επιφυλακή.

22:53 Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα έξω από το Παράρτημα στην οδό Κορίνθου.

22:43 Άνοιξε η οδός Κορίνθου. Νεαροί παραμένουν συγκεντρωμένοι στο πεζοδρόμιο έξω από το Παράρτημα.

22:15 Έξω από το Παράρτημα έχει συγκεντρωθεί ομάδα αντιεξουσιαστών. Η οδός Κορίνθου από την Κολοκοτρώνη και μετά είναι κλειστή με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα στο σημείο.

Η Αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά από απόσταση.

22:00 Κινητικότητα επικρατεί αυτή την ώρα στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου όπου έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 100 αντιεξουσιαστές και κατευθύνονται προς το Παράρτημα στην οδό Κορίνθου.

Παραμένουν ισχυρά τα μέτρα ασφαλείας τόσο στην Γεροκωστοπούλου όσο και στην συμβολή των οδών Κανακάρη – Ερμού για να αποκλείσουν οι Αρχές πιθανή πορεία προς τον Αστυνομικό Μέγαρο.

21:43 Παραδόθηκε στην κυκλοφορία μεγάλο τμήμα της οδού Γερμανού.

21:34 Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην Πάτρα. Φυσικά τα μέτρα ασφαλείας από την τοπική Αστυνομία παραμένουν ισχυρά σε όλους του δρόμους που οδηγούν στην οδό Γερμανού.

Στον πεζόδρομο και τις σκάλες της Γεροκωστοπούλου καθώς και στη Γούναρη υπάρχουν διασκορπισμένοι άνδρες των ΜΑΤ. Κλειστές παραμένουν η Γερμανού και η Γούναρη.

20:40 Στην Πλατεία Γεωργίου επέστρεψαν πριν από λίγο οι συγκεντρωμένοι. Ο αριθμός τους προσεγγίζει τους 500. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία μέσα στο χώρο της πλατείας.

20:11 Έξω από τα δικαστήρια στην λεωφόρο Γούναρη βρεθηκε πριν από λίγο η αντιφασιστική πορεία, οι συγκεντρωμένοι έστριψαν αριστερά προς την πλατεία Γεωργίου. Φωνάζουν συνθήματα κατά της Αστυνομίας και των ΜΜΕ. Ορισμένοι φέρουν κράνη, κουκούλες και ρόπαλα. Η Αστυνομία έχει αποκλείσει τη Γούναρη με μια κλούβα.

19:43 Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι συμμετέχοντες στο Αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Αρχικά κινήθηκαν στην οδό Κορίνθου προς το Παράρτημα και πριν λίγο έστριψαν αριστερά προς την Μαιζώνος.

19:19 Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των συγκεντρωμένων στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας. Αυτή την ώρα υπολογίζονται πως στο συλλαλητήριο συμμετέχουν 600-650 άτομα.

Την ίδια ώρα ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις κατά μήκος της οδού Γούναρη, με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. να είναι ισχυρή στη διασταύρωση με την Καραϊσκάκη, κοντά δηλαδή στο Μεταγωγών.

Παράλληλα άρχισαν να συγκεντρώνονται και οι πρώτοι φίλοι της Χρυσής Αυγής στην οδό Γερμανού.

18:50 Διμοιρίες των ΜΑΤ, αυτή την ώρα έχουν ακροβολιστεί σε περιοχές της άνω πόλης με επίκεντρο την πλατεία Ομονοίας προκειμένου, στην περίπτωση που οι συγκεντρωμένοι της πλατείας Γεωργίου πραγματοποιήσουν πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής να μην υπάρξει προσέγγιση στην οδό Γερμανού.

18:15 Πυκνώνει ο κόσμος που συμμετέχει στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της πλατείας Γεωργίου. Αυτή την ώρα οι συγκεντρωμένοι φθάνουν τα 350-400 άτομα. Αραιά τα συνθήματα καθώς η προσέλευση συνεχίζεται ακόμα.

Η Αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες πέριξ της πλατείας χωρίς όμως κανείς να προσεγγίζει την πλατεία.

Στην πόλη πάντως είναι πολύ ισχυρές οι δυνάμεις της Αστυνομίας με στόχο να αποφευχθούν οι συγκρούσεις μεταξύ νεαρών και μελών της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr η τοπική ΕΛ.ΑΣ. έχει ενισχυθεί με δύο διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξεως της Αθήνας.

17:40 Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται αυτή την ώρα στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιούν Αριστερές και Αντιρατσιστικές οργανώσεις της πόλης. Μέχρι αυτή την ώρα οι συγκεντρωθέντες προσεγγίζουν τους 200 ενώ η προσέλευση συνεχίζεται.

Οι συμμετέχοντες είναι κυρίως νεαρά άτομα και φωνάζουν συνθήματα, ενώ κάποιοι (λίγοι) εξ’ αυτών έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και μαντίλια.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι εξαιρετικά διακριτική και στην παρούσα φάση σχεδόν περιορίζεται στην Ερμού έξω από τα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε επιφυλακή γιατί ως γνωστόν για τις 8:00 απόψε η Χρυσή Αυγή έχει προγραμματίσει ανοικτή συγκέντρωση στην οδό Γερμανού.

Όλη η επικαιρότητα